Evropské fondy podpoří výzkum, vývoj a inovace. Pro firmy je připravena miliarda

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce podpořit malé a střední podniky a start-upy prostřednictvím třech nových výzev: Partnerství znalostního transferu, Spolupráce – klastry a Proof of Concept. Pro firmy jsou připraveny stovky milionů z fondů EU.

Zelenou dostanou projekty, které spojují firmy a vědecké organizace, pomohou podnikatelům s posílením výzkumných a inovačních kapacit a podpoří rozvoj nových technologií. Z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) je na tyto výzvy připravena celkem jedna miliarda korun. Žádosti bude možné podávat prostřednictvím portálu ISKP2021+.

Ilustrační fotografie

„Aby malé a střední podniky či start-upy uspěly se svými produkty, potřebují před uvedením na trh ověřit funkčnost svých výrobků a také šanci na úspěch na vysoce konkurenčním trhu. S rozvojem inovací může podnikům pomoci spolupráce s výzkumnými organizacemi a předávání know-how. My jim s tím chceme pomoci a přispět tak k rozvoji jejich potenciálu,” říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Proto jsme připravili tři výzvy z OP TAK, prostřednictvím kterých v tom podnikatele podpoříme. Posílíme konkurenceschopnost českých podniků a pomůžeme jim s prosazením na zahraničních trzích. V těchto výzvách je pro ně připravena celkem jedna miliarda korun,” potvrzuje ministr.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo nový web pro zájemce o evropské fondy

Výzva Partnerství znalostního transferu

Malé a střední podniky mohou v této výzvě podávat žádosti o podporu od 25. dubna 2024 až do 9. dubna 2025 prostřednictvím portálu ISKP2021+. Celková alokace z OP TAK je 250 milionů korun.

S předáním know-how a znalostí podnikatelům pomohu Asistenti nebo Asistenti znalostního transferu, kteří musejí být absolventy magisterského či doktorského studia. Podnik nebo znalostní organizace si je vybere ve výběrovém řízení.

„Asistent bude následně provádět transfer přímo v provozovně podniku za odborného dozoru akademického pracovníka z expertního pracoviště. Tímto způsobem tak fakticky dochází k propojování podniku s akademickým prostředím za účelem zavádění inovačních procesů v podnicích,“ prozrazuje vrchní ředitel fondů Evropské unie Marian Piecha.

Podrobnosti o Partnerství znalostního transferu

Výzva z programu Proof of Concept

V tomto případě mohou firmy podávat žádosti od 24. dubna do 10. září 2024, a to opět prostřednictvím portálu ISKP2021+. Celková alokace z OP TAK je zde 250 milionů korun.

Výzva se zaměřuje na podporu dvou přípravných kroků, které malým a středním podnikům nebo takzvaný small mid-cap společnostem pomohou s ověřením jejich produktu před zavedením na trh a s určením prodejního potenciálu. V prvním z nich si může firma od výzkumné organizace nechat připravit studii proveditelnosti a ve druhém kroku výzkumníci ve spolupráci s firmou finalizují studii a ověří fungování prototypu v provozních podmínkách.

Firmy a výzkumné organizace mohou žádat o dotace na ochranu práv průmyslového vlastnictví

Součástí vyhodnocení bude také detailní strategie komercializace, včetně ošetření práv duševního vlastnictví a plánu na získání finančních zdrojů.

Míra podpory pro přípravu studie proveditelnosti je 70 procent pro malé podniky, 60 pro střední firmy a 50 procent pro small mid-cap z celkových způsobilých výdajů. Na jeden projekt studie lze získat finanční příspěvek od 1 milionu do 10 milionů korun.

Na dokončení studie a testování prototypu mohou malé a střední podniky získat až polovinu (celkových způsobilých) výdajů. Výzkumné organizace pak dosáhnou až na 85 % a small mid-cap na 25 % výdajů. Podnikatelé a výzkumné organizace mohou zažádat o dotaci v rozmezí od 1 milionu do 50 milionů korun.

Více informací o Proof of Concept

Výzva Spolupráce – klastry

Výzkumné organizace a podnikatelé zde mohou žádosti podávat od 25. dubna 2024 až do 5. 4. 2025 prostřednictvím portálu ISKP2021+. Celková alokace z OP TAK je 500 milionů korun.

Pro zvýšení spolupráce mezi podniky a výzkumnými organizacemi je v rámci této výzvy možné žádat o podporu na konkrétní kolektivní výzkum, sdílenou infrastrukturu a na zvýšení kapacit a znalostí klastrové organizace. Výsledky projektu by měly sloužit pro více firem.

MPO podpoří inovační potenciál firem

Díky tomu tak mohou firmy vyvinout vlastní specifická řešení pro nové produkty, procesy a služby. V rámci sdílené infrastruktury lze žádat o podporu na založení a rozvoj centra klastru včetně technického vybavení.

Výše podpory se liší podle velikosti společnosti. Na jeden projekt lze získat podporu od dvou až do 80 milionů korun podle podporované aktivity.

„Cílem této výzvy je přispět k vytváření vazeb mezi podniky, výzkumnými organizacemi, technologickými centry, digitálními inovačními huby a dalšími podpůrnými organizacemi, stejně jako vytvářet inovační a investiční příležitosti a akcelerovat průmyslové změny,“ informuje vrchní ředitel fondů Evropské unie Marian Piecha.

Hlavním záměrem je podle Piechy především zvýšit inovační kapacity malých a středních podniků pro zavádění nových inovačních řešení a pokročilých technologií.

Podrobnosti o výzvě Spolupráce – klastry

Zájemci o dotaci se mohou obracet na Agenturu pro podnikání a inovace, která je zprostředkujícím subjektem OP TAK a pomáhá s přípravou žádostí o dotaci a administrací projektu. Agentura je zastoupena ve všech regionech republiky a zároveň provozuje bezplatnou Zelenou linku 800 800 777.

OP TAK 2021-2027 je jedním z klíčových evropských programů na podporu podnikatelů. Jeho cílem je zvýšit přidanou hodnotu podniků, podpořit rozvoj nových inovativních firem a usnadnit chytrý přechod k udržitelné a digitální ekonomice. Program primárně podporuje malé a střední firmy. V oblasti úspor energií, energetické a digitální infrastruktury nebo výzkumu a vývoje nechybí ani podpora pro velké podniky. Řídícím orgánem je sekce fondů Evropské unie na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme