reklama 11B

Těžká, místy měkká dráha. "Novou" Velkou národní zřejmě rozhodne počasí

ikonka

Není to ani zdaleka to, co si pořadatelé Velké národní představovali. Slavný dostih v Aintree u Liverpoolu se v sobotu poběží na blátě a v možná nejtěžších podmínkách od roku 2001. Aktivisté tvrdí, že letos na závodišti demonstrovat nebudou.
12.04.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Petr Guth, www.dostihovy-svet.cz  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Poprvé od loni oznámených úprav se v sobotu poběží Velká národní v Aintree u Liverpoolu. Ve snaze snížit počet pádů a riziko zranění pořadatelé omezili počet startujících ze 40 na 34 koní, posunuli první překážku o 60 yardů (asi 54,9 metrů) blíže k startu a zrušili slavnostní přehlídku před tribunami.

Zamýšlený efekt změn však může výrazně zhatit současné počasí nad britskými ostrovy. Po deštích z minulých dnů je dráha měkká až těžká a všeobecně se očekávají nejtěžší podmínky od ročníku 2001, který na extrémním bahnu vyhrál Red Marauder.

Experti se shodují, že sobotní dostih bude klást na koně a jezdce značné nároky a bude vyžadovat velkou dávku vytrvalosti. Detaily však budou záviset na tom, zda se potvrdí předpovědi o dalších srážkách nad Liverpoolem v příštích 24 hodinách.

 

Čtěte také: Chtěli koně pro dceru. Nizozemská rodina omylem odchovala vítěze listed

 

Zahajovací den třídenního mítinku ve čtvrtek nepřinesl tak extrémní podmínky, jak se účastníci obávali. "Dráhu už necháváme být, je měkká a místy těžká, kurz Velké národní je těžký a místy měkký. Je šance, že deště budou pokračovat, ale uvidíme, jak to bude vypadat ráno," řekla listu Racing Post správkyně dráhy Sulekha Varma.

Z loni ohlášených změn vyvolala asi největší emoce na britské překážkové scéně úprava maximálního limitu startujících na 34 koní. Část dostihových příznivců proti tomu protestovala, jak ale připomíná Guardian, například v roce 1996 běželo jen 27 koní a o tři roky později jich bylo dvaatřicet. Dřívější strop čtyřiceti startujících byl zaveden v roce 1984.

Lehké posunutí prvního skoku blíže startu má za cíl snížit nájezdovou rychlost v samém úvodu dostihu a redukovat množství pádů, které se pravidelně na úvodních skocích odehrávají. Došlo také k lehké úpravě výšky překážek číslo 11 a 27.

V zájmu garantování co nejlepšího stavu dráhy byl čas startu Velké národní přesunut ze 17:15 místního času na 16:00, soustředění přímých aktérů před dostihem má pomoci zrušení dřívější dlouhé slavnostní přehlídky před tribunami.

Aktivisté: Nebudeme tam

Pořadatelé si nyní budou přát, aby povětrnostní podmínky nezasáhly do průběhu Velké národní tak zásadním způsobem jako před třiadvaceti lety. Třetina ze čtyřiceti startujících tenkrát skončila po závaru na Canal Turnu a bezchybně se dostala do cíle jen dvojice Red Marauder a Smarty. Dostih dokončili ještě dva další koně, kteří byli svými jezdci nasednuti po předchozích pádech. To mezitím již není povoleno.

Zatímco počasí bude hrát v sobotu zásadní roli, aktivisté z organizace Animal Rising, kteří loni svou snahou zamezit konání dostihu způsobili čtvrthodinové zpoždění startu, oznámili, že letos v Aintree demonstrovat nebudou.

"Nebudeme tam. Myslíme si, že se nám loni podařilo vyvolat zásadní diskuzi a zdá se, že veřejnost byla z velké části přesvědčena, že nechce, aby dostihy nadále byly součástí britské kultury," uvedl mluvčí Animal Rising s tím, že přímá kampaň organizace proti dostihům v nejbližší době nebude pokračovat. "Nikdy neříkej nikdy, ale narušování dostihů nám teď nepřipadá jako nejefektivnější způsob protestu."

Zdroje: Racing Post, Guardian, BBC, ITV




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE