Cesta: Titulní stránka > Chci si zařídit

 

Sdílená kola nextbike v Mostě

V Mostě mají nově občané i turisté k dispozici sdílená kola nextbike. Službu zajišťuje nextbike Czech republic a díky podpoře města Mostu mají uživatelé sdílených kol prvních 15 minut jízdy zdarma. Od 16. minuty se jezdcům účtuje standardní sazba 25 Kč za každých 30 minut.
Sdílená kola nextbike v Mostě
 

 
 
K dispozici bude postupně stovka kol na čtyřech desítkách stanovišť, kde bude možné si kolo půjčit a na některé ze stanovišť zase vrátit. Proces půjčení kola je jednoduchý. Stačí se registrovat a stáhnout aplikaci.

Aplikaci nextbike je možné si stáhnout zdarma, pak je třeba se zaregistrovat a už najít volné kolo v blízkosti. Po načtení QR kódu z kola se automaticky odemkne zámek a jízda může začít. Pro správné ukončení výpůjčky je sdílené kolo třeba vrátit do jedné z více než 40 stanic nextbike, které jsou vyznačené v aplikaci nebo na webu www.nextbikeczech.com.

Jak na to?

REGISTRACE

Stáhněte si zdarma aplikaci nextbike a zaregistrujte se. K ověření identity je potřeba propojení účtu s platební kartou transakcí 50 Kč. Nelekejte se, částka vám ihned bude vrácena na jízdní kredit.

PŮJČENÍ

Otevřete si aplikaci, zvolte Půjčení kola a naskenujte QR kód na kole. Potvrďte odemčení v aplikaci a zámek se automaticky odemkne. Jde to i bez smartfonu. Stačí zavolat na zákaznickou linku +420 581 652 047 a kolo si během chvilky půjčíte přes automatický systém.

VRÁCENÍ

Vraťte kolo do některé z oficiálních stanic a stlačte páčku zámku nad zadním kolem. Pro jistotu si zkontrolujte, že se výpůjčka ukončila i v aplikaci.

Otázky a odpovědi

Tarify a ceny

  1. Kolik jízdné stojí?
    Cena jízdného záleží na tarifu daného města. Více informací najdete v kompletním ceníku.
  2. Jak to je ve městech, kde je prvních 15 minut zdarma?
    15 minut zdarma máte na každou jízdu. Minuty zdarma platí pouze na výpůjčku jednoho kola. Mezi jednotlivými výpůjčkami musí být pauza minimálně 10 minut
  3. Jaké jsou platební možnosti a jaké jsou tarify?
    Registrovaný uživatel s úspěšně verifikovanou platební kartou využívá díky městu na každou jízdu prvních 15 minut zdarma. Pokud přesáhne 15 minut, každých dalších 30 minut stojí 25 Kč. Uživatel platí až po ukončení výpůjčky s ohledem na celkově ujetou dobu a tedy i celkovou cenu. Dlužná částka je pak automaticky stržena s platební karty.
  4. Má kredit expiraci?
    Jízdní kredit nemá expiraci a je možné jej využít ve všech zemích, kde nextbike  funguje.
  5. Jak zruším předplatné?
    Předplatné se dá zrušit přímo v aplikaci v sekci Moje tarify a výhody, na webu nextbike ve vašem zákaznickém účtu nebo kontaktováním zákaznického servisu na servis@nextbikeczech.com.
  6. Mám kartu Multisport. Jak ji mohu využít?
    Díky Multisport kartě máte možnost využít nextbike 2 x 60 minut denně úplně zdarma. Stačí si jen spárovat Multisport kartu s účtem nextbike v sekci Předplatné/Partnerské výhody a můžete vyrazit.
  7. Mám kartu Edenred. Jak ji mohu využít?
    Jízdy na nextbiku můžete hradit i ze své karty Edenred. Stačí si při registraci verifikovat účet svou kartou Edenred a můžete vyjet. Pokud už u nás máte účet a chcete začít jezdit na kredit Edenred, v sekci Nastavení účtu/Platba odstraňte stávající platební metodu a nahraďte ji údaji ze své Edenred karty

Jak služba funguje?

  1. Jak dlouho bude trvat projekt sdílených kol?
    Jedná se o pilotní projekt, který bude trvat od 08.04.2024 do 08.12.2024
  2. Jsem tu poprvé. Jak mohu rychle vyrazit?
    Pokud máte chytrý telefon, stáhněte si aplikaci nextbike. Zaregistrujte se, v nastavení účtu doplňte jméno, příjmení, email a zvolte způsob platby –  platební kartou.
    Karta se verifikuje platbou 50 Kč, která se automaticky převede na vstupní  jízdní kredit a účet je aktivní. Jakmile přijdete ke kolu, naskenujte jeho QR kód  a zámek se otevře.
  3. Jaké jsou podmínky ze strany uživatele pro využívání služby?
    Registrace s nextbike a verifikace platební karty všem od 18 let. Nejjednodušší je si vše udělat v aplikaci nextbike a s ní si kola i půjčovat. Pro ty, kteří nemají chytrý telefon je možnost využít registraci na našem webu nextbikeczech.com a kola si pak půjčovat přes naši zákaznickou linku.
  4. Budou existovat slevy nebo předplatné pro pravidelné uživatele?
    Ano, lze si pořídit předplatné. Předplatné obsahuje 30 volných minut na každou jízdu. V případě, že je ve vašem městě již 15 minut zdarma, minuty se sčítají (např. 45 minut celkem). Mezi jednotlivými výpůjčkami musí být pauza minimálně 10 minut.
    Předplatné se automaticky obnovuje.
  5. Můžu si půjčit kolo bez chytrého telefonu?
    Ano, pokud nemáte chytrý telefon, zaregistrujte se na našich webových stránkách a proveďte stejný aktivační proces jako u mobilní aplikace. Jakmile budete u kola, které si chcete  vypůjčit, zavoláte nám na naší  zákaznickou linku z tel. čísla, s kterým jste u nás registrovaný. Sdělíte nám číslo kola a to se otevře na dálku. Výpůjčku ukončíte vrácením na jakoukoli oficiální stanici zamknutím zámku nad zadním kolem.
  6. Je možné rezervovat kolo předem, a jaké jsou podmínky?
    Ano. Kolo jde rezervovat až 15 minut dopředu. Rezervační poplatek je 10 Kč.
  7. Jak poznám oficiální stanici v aplikaci?
    V aplikaci je mapa s vyznačenými stanicemi, kde můžete kolo půjčit nebo vrátit. Po kliknutí na modrou ikonu v mapě se ukáže název stanice a její číslo.
    Menší bílé ikonky značí kola zaparkovaná mimo oficiální stanice. Tato kola si lze vypůjčit, ale v těchto místech nelze kola vracet
  8. Jak poznám oficiální stanici ve městě?
    Orientujte se hlavně polohou stanice na mapě v aplikaci. Fyzicky jsou stanice nejčastěji městské nebo komerční cyklostojany, případně vymezená nebojakkoliv označená místa na pozemní komunikaci. V těchto místech stačí nextbike postavit na stojánek a uzamknout zámek. Ale pozor, ne každý cyklostojan je stanicí nextbike. Proto se vždy v aplikaci ujistěte, že vracíte kolo v místě stanice.
  9. Co se stane, pokud je stanice plná, když chci vrátit kolo?
    Kolo jde na stanici vždy vrátit uzamčením zámku kola. V případě nadměrného množství kol na stanici kola odveze servisní tým nextbike.
  10. Jak ukončit výpůjčku?
    Pro ukončení výpůjčky stačí manuálně stáhnout modrou páčku zámku nad  zadním kolem. Po zvukovém signálu se výpůjčka ukončí. V aplikaci již  nemusíte nic volit, vždy ale zkontrolujte ukončení výpůjčky v sekci Moje výpůjčky.
  11. Co se stane, když kolo nevrátím do oficiální stanice?
    Vrácení kola mimo oficiální stanici podléhá servisnímu poplatku dle ceníku.
  12. Mohu si půjčit kolo stojící mimo stanici?
    Ano, kolo stojící mimo oficiální stanici si můžete vypůjčit. Výpůjčka se řídí  běžným ceníkem a  kolo musíte vrátit do oficiální stanice. Pokuta je pouze za vrácení kola mimo stanici.
  13. Kde a kdy si mohu kolo půjčit?
    Kola jsou k dispozici 24/7 a jejich aktuální dostupnost zjistíte na mapě v  aplikaci.
  14. Potřebuji si odskočit od kola, ale nechci, aby mi ho někdo vzal. Jak na to?
    U aktivní výpůjčky v aplikaci zvolíte "Parkovat", potvrdíte a manuálně zamknete zámek. V parkovacím režimu můžete nechat kolo i mimo stanici, ale pozor, výpůjčka stále běží. Jakmile přijdete zpět ke kolu, deaktivujete parkovací režim pokynem "Otevřít zámek". Zámek se  otevře a můžete pokračovat v jízdě
  15. Kolik kol si mohu půjčit na jeden nextbike účet?
    Na jeden účet si můžete půjčit až 4 kola. Speciální akce a minuty zdarma platí jen na první půjčené kolo.
  16. Jak v aplikaci zkontroluji, že je kolo správně vráceno?
    Správné uzamčení kola a tedy i ukončení výpůjčky zkontrolujte v sekci Moje výpůjčky. Pokud je výpůjčka správně ukončena, zobrazí se zde historie jízdy a v takovém případě je kolo správně uzamčeno.

Bezpečnost a pravidla

  1. Mohu s nextbike kolem jezdit na chodníku?
    Ne, jízdní kola patří na silnici nebo vyznačené stezky
  2. Jaká pravidla musím dodržovat při používání sdílených kol
    Systém sdílení kol nextbike nesmí být využit:
    - Osobou mladší 18 let.
    - Pro přepravu více osob najednou, zejména malých dětí.
    - Pro cesty mimo území České republiky bez písemného souhlasu nextbike Czech republic s.r.o.
    - Pro pronájem třetím osobám.
    - Jednotlivci pod vlivem alkoholu nebo drog [nulový zákonný (alkoholový) limit].
    - Pokud zákazník při povinné kontrole kola před jízdou zjistí jakoukoliv závadu na kole. V tom případě je povinen o této závadě informovat poskytovatele a může využít jiné kolo bez vad.
    - Jsou-li kola používána za nepříznivých klimatických podmínek (např. silný vítr, deštivé počasí, bouřlivé počasí, námraza), pak je používání kol během těchto nepříznivých podmínek na vlastní nebezpečí a nextbike doporučuje uživateli, aby v takových podmínkách kolo vůbec nepoužíval.
    Zákazník je povinen dodržovat všechny silniční a dopravní zákony a předpisy.
    Řízení kol bez držení se řídítek není povoleno.
    Je zakázáno nepřiměřeně používat koš na kole nebo jej přetížit (maximální přípustné zatížení je 5 kg). Zákazník je povinen zajistit, aby veškeré přepravované předměty byly po celou dobu řádně upevněny a zajištěny. Na koši není povoleno převážet živá zvířata. Nextbike Czech Republic s.r.o. neodpovídá za žádné škody vzniklé na přepravovaných věcech. Stejně tak neodpovídá za jakékoliv škody vzniklé přepravovanými věci.
    Neschválené úpravy nebo změny kola nejsou povoleny.
    Pokud bude zjištěno neoprávněné nebo nevhodné použití kola, popřípadě stanice nextbike, nextbike Czech Republic je oprávněna ukončit obchodní vztah, zablokovat zákazníka z dalšího pronájmu a užívání kol a požadovat finanční náhradu.
    Zákazník může přenechat kolo k užívání další osobě, která však musí být starší 18 let. V takovém případě odpovídá zákazník za jednání této osoby, jako by pronájem provedl sám a je povinen zajistit, aby se tato osoba řídila všemi pokyny pro zákazníky, obsaženými v těchto VOP. V případě porušení této povinnosti, neodpovídá nextbike za jakékoliv škody způsobené těmito třetími osobami a za jakékoliv škody způsobené na majetku nextbike odpovídá zákazník, který zapůjčení kol potvrdil.
    Zákazník potvrzuje, že se seznámil s nextbike desaterem (https://www.nextbikeczech.com/nextbikove-desatero/) a bude se podle něj řídit.
  3. Jsou k dispozici helmy nebo jiné ochranné vybavení?
    Helmy nejsou od 18 let povinné. Je na každém uživateli ke zvážení jestli si jí vezme nebo ne.
  4. Jak bude zajištěna bezpečnost kol před krádeží nebo vandalismem?
    Každé kolo je opatřeno zámkem a GPS modulem pro lokaci kola.

Mám problém, jak ho vyřeším?

  1. Kolo jsem si půjčil, ale neotevřel se zámek.
    Pokud se neotevře zámek, zpravidla to bývá tím, že se ocitne ve stejné pozici jako špice zadního kola a ta brání jeho odemčení. V takovém případě stačí o pár milimetrů pootočit  zadním kolem a dát v aplikaci ještě jednou pokyn k otevření zámku.
    V zimních měsících a teplotách pod nulou může být zámek blokován námrazou. V takovémpřípadě zkuste zámku pomoci nahoru manuálně.
  2. Omylem jsem odemkl kolo, u kterého nejsem. Co teď?
    Pokud odemknete kolo, u kterého se nenacházíte, ihned nás o tom prosím informujte. Můžete zaslat zpětnou vazbu v aplikaci u dané výpůjčky, napsat na servis@nextbikeczech.com nebo volat na zákaznickou linku, která je dostupná ve všední dny 9:00-17:00. Situaci umíme vyřešit i zpětně.
  3. Nedaří se mi vrátit kolo. Co mám dělat?
    Pokud Vám nejde stáhnout zámek až dolů a kolo je stále půjčeno, pootočte o pár milimetrů zadním kolem a akci opakujte, případně zkuste dát vaplikaci pokyn ke znovu otevření zámku a zkuste kolo znovu uzamknout. Pokud ani tak nedojde ke správnému uzamknutí kola, ihned nás prosím kontaktujte. V pracovní hodiny zákaznické linky nám zavolejte (všední dny 9:00-17:00 (+420 581 652 047)) abychom Vám mohli pomoci. Mimo pracovní hodiny zákaznické linky je nejjednodušší zanechat zpětnou vazbu přímo v aplikaci v sekci "Potřebujete pomoc?"
  4. Jak nahlásím problém s výpůjčkou nebo vadu na kole?
    V případě problému s výpůjčkou nám zavolejte na zákaznickou linku, která je dostupná ve všední dny 9:00-17:00 (+420 581 652 047) abychom Vám mohli  pomoci. Mimo pracovní hodiny zákaznické linky je nejjednodušší zanechat zpětnou vazbu přímo v aplikaci v sekci  "Potřebujete pomoc?". Můžete  přiřadit komentář k technickému stavu kola nebo problému s výpůjčkou a náš zákaznický tým brzy odpoví. Případně nám také můžete zaslat email na servis@nextbikeczech.com nebo nám napsat na sociální sítě.
  5. Co dělat v případě nehody nebo poruchy na kole?
    Můžete volat na zákaznickou linku, která je dostupná ve všední dny 9:00-17:00. Situaci umíme vyřešit i zpětně.
  6. V případě, že budu chtít navrhnout nové stanoviště, jak to mohu učinit?
    Kontaktujte zákaznickou linku nextbike nebo pošlete svůj požadavek na příslušné oddělení města Mostu

Informace o kole

  1. Jaký typ kol bude k dispozici a jsou vhodná i pro děti či seniory?
    Kolo městského typu s nízkým nástupem a 7rychlostní převodovkou. Je vhodné pro všechny od 18 let.
  2. Má kolo bezpečnostní prvky?
    Ano. Nextbike kola mají všechny povinné bezpečnostní prvky. Kolům nechybí přední a zadní světlo. Navíc mají po obvodu pneumatik reflexní prvky
  3. Kde na kole rozsvítím světla?
    Světla se rozsvěcují i zhasínají automaticky. Asi minutu po vrácení kola světla zhasnou.
  4. Jaká je nosnost kola?
    Nosnost kola je 150 kg. Nosnost košíku je 5 kg.
 
Za aktualizaci zodpovídá: admin .
Vytvořeno / změněno: 12.4.2024 / 12.4.2024
 

Počet návštěv: 533
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém

 

Tento web pro svoji správnou funkci využívá soubory cookies.

O cookies

Nastavení cookies

Tento web pro svoji správnou funkci využívá soubory cookies.

Více o cookies

Tyto soubory nám umožňují poskytnout návštěvníkům kvalitnější služby, protože nám například umožní získat anonymizované analytické údaje o používání tohoto webu.

Kompletní přehled cookies, které tento web využívá naleznete zde.

Skupiny cookies