Virtuální realita zavede lidi i do nepřístupných míst elektrárny Dlouhé stráně

foto Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, 12. dubna 2024, Šumpersko. Šesťáci ze základní školy v Loučné nad Desnou si zkouší brýle k prohlídce elektrárny pomocí virtuální reality. Na snímku vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková. PC

Šumperk - Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku, do které loni zavítalo více než 35.000 lidí. Návštěvníci díky virtuální realitě mohou nahlédnout i do těch částí elektrárny, kam se při běžných prohlídkách nedostanou. K vidění jsou například útroby turbíny nebo 1,5 kilometru dlouhý přivaděč mezi horní a dolní nádrží. Novinářům to dnes řekla vedoucí informačních center Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková. ČEZ letos do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně investuje přes 400 mil. Kč.

"Od roku 2021 nabízíme prohlídku ve virtuální realitě v jaderné elektrárně Temelín, což byla mimochodem první virtuální prohlídka jaderné elektrárny na světě. O rok později jsme pokračovali v Dukovanech. Mimořádný úspěch nás potěšil, a proto jsme připravili také virtuální prohlídku naší nejnavštěvovanější vodní přečerpávací elektrárny. Jde o ideální kombinaci zábavy a technického vzdělávání, která navíc umožňuje návštěvu běžně nepřístupných míst našich elektráren," uvedla Bartůšková.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně je častým cílem školáků, kterým se učitelé snaží tímto způsobem zpestřit výuku fyziky. "Uvědomujeme si, že fyzika dnes nepatří mezi nejatraktivnější školní předměty. Dlouhodobě se to snažíme mnoha aktivitami změnit. Ze zkušeností z Dukovan i Temelína víme, že prohlídku elektrárny prostřednictvím virtuálních brýlí děti berou jako školu hrou a získané vědomosti si mnohem lépe zapamatují," řekl mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

Návštěvníci si při příchodu do informačního centra vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně nasadí brýle a rázem se ocitnou vysoko nad napuštěnou horní nádrží, odkud je výhled na hřebeny Jeseníků i nedaleký Praděd. Postupně se díky virtuální realitě dostanou i do útrob vodního přivaděče, strojovny transformátorů a zevnitř si prohlédnou turbínu i generátor.

Pomocí brýlí s virtuální realitou se návštěvnici také projedou výtahem vybudovaným ve skalním masivu mezi elektrárnou a horní nádrží. "Zajímavá je také animovaná část s 3D modelem, která jednoduše popisuje princip fungování elektrárny i její význam pro energetiku. Prohlídku přitom lidé ovládají vlastníma rukama a svůj postřeh si mohou ověřit na několika kvízových otázkách," podotkl Sobol.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně byla zprovozněna v roce 1996 a její produkce v posledních letech roste. Energetické zařízení dlouhodobě přitahuje turisty do horského regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý. Lidé si mohou prohlédnout podzemní útroby přečerpávací elektrárny nebo se pokochat pohledem z její horní nádrže.

ČEZ letos do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně investuje přes 400 mil. Kč

Energetická skupina ČEZ letos investuje do oprav a modernizace přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně na Šumpersku více než 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než loni. Ještě o něco vyšší investice ČEZ plánuje v Dlouhých stráních příští rok. Souvisí to s postupnou obnovou důležitých částí turbosoustrojí, které po téměř 30 letech provozu této elektrárny pomalu dosluhují. Novinářům to dnes řekl ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Stamilionové investice mají podle Heczka zajistit spolehlivý provoz elektrárny Dlouhé stráně, která slouží jako obrovský akumulátor. V tuzemské energetické soustavě má funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Elektrárna hraje stále důležitější roli při vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

"Význam Dlouhých strání si uvědomujeme a pravidelně investujeme do zvýšení spolehlivosti provozu a bezpečnosti elektrárny. Letos a v příštím roce půjde o důležitou modernizaci zařízení obou soustrojí. Tím ale práce rozhodně neskončí, po roce 2030 nás čekají další a ještě významnější investice," uvedl Heczko, podle kterého po roce 2030 přijde na řadu i rekonstrukce obou nádrží.

Hlavní letošní investice se soustředí na turbosoustrojí TG2. Technici například vymění statorové vinutí a vystředění celého soustrojí, modernizují řídící systém, opraví hydromotory a provedou nové vnitřní nátěry přivaděčů vody z horní nádrže do turbíny. Na seznamu letošních investic je také oprava mostů na silnici vedoucí k horní nádrži a instalace stacionárního jeřábu u dolní nádrže, který zajistí vyšší bezpečnost.

"Budeme opravovat velkou část soustrojí, což znamená, že musíme stator i rotor vytáhnout takzvaně na pozici, tedy na speciálně vyztužená místa v turbínové kaverně. Technicky náročná bude také oprava hřídele, která se bude provádět na soustruhu až v Plzni," uvedl ředitel elektrárny Dlouhé stráně Ludvík Štrobl. Hřídel rozloženou na dvě části, z nichž jedna váží 28 tun a druhá téměř 33 tun, převezou do Plzně upravené tahače.

Práce na opravách a modernizaci elektrárny Dlouhé stráně byly zahájeny na začátku dubna a potrvají do ledna příštího roku. Podílet se na nich budou desítky pracovníků několika českých firem. Od 19. srpna do 20. září, kdy bude odstaveno také turbosoustrojí TG1, si rekonstrukce vyžádá odstávku elektrárny.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně je v provozu od roku 1996 a její produkce v posledních letech roste. Energetické zařízení dlouhodobě přitahuje turisty do horského regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý. Lidé si mohou prohlédnout podzemní útroby přečerpávací elektrárny nebo se pokochat pohledem z její horní nádrže.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď