Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Atleti zahajují v Miami přípravu před MS štafet. Cílem pro Bahamy je kvalifikace do Paříže

Čeští čtvrtkaři odcestovali do amerického Miami na dvoutýdenní přípravu před MS štafet na Bahamách. Zde si chtějí vybojovat účast na olympijských hrách v Paříži. O místenku budou bojovat čtyři štafety z pěti možných. Atleti absolvovali krátkou přípravu, kvůli dvěma vrcholným akcím sezony museli být stoprocentně připraveni už o měsíc dříve.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtvrtkaři odletěli do Miami na přípravu na MS štafet

"Je to hodně specifické, ale všichni jsme to věděli dlouho dopředu, takže doufám, že jsme se na to všichni dobře připravili a že si odvezeme vstupenky na olympiádu," uvedla před odletem do Spojených států čtvrtkařka Lada Vondrová.

"Je to úplně nový koncept, než na který jsme byli zvyklí, takže to beru jako výzvu," připojila svůj pohled také Tereza Petržilková a připustila, že příprava byla kratší, než na co bývají zvyklí. "Cítím se docela dobře, takže už to teď jen doladíme a doufám, že se nám všechno sejde. Není to jen o individuálním výkonu, ale musí se sejít výkony všech. Věřím, že se semkneme a že všechno dobře dopadne," pokračovala.

Na Bahamách bude o kvalifikaci do Paříže usilovat štafeta mužů na 4x100 metrů, na delší trati 4x400 metrů pak poběží mužská, ženská i smíšená štafeta. Letenku na olympijské hry si zajistí 14 nejlepších týmů v každém závodě. Pro nejrychlejší nekvalifikované štafety sezony už pak budou zbývat dvě místa.

Optimistické vzhledem ke kvalifikaci jsou obě české bronzové medailistky z posledního světového šampionátu. "Doufám, že šance (na postup) je velká. Věřím, že proměníme těch šancí co nejvíce, a bylo by smutné, kdyby se to nepovedlo," řekla Vondrová.

"Musíme myslet i na to, že jsou to pořád štafety, takže se může stát cokoliv," kontrovala Petržilková. "Ale věřím, že máme aktuálně silný tým napříč všemi disciplínami, takže myslím optimisticky a věřím, že určitě nějakou tu kvalifikaci přivezeme," připustila.

Česká smíšená štafeta na 4x400 metrů by ráda navázala na fantastický bronz z MS v Budapešti
zdroj: REUTERS autor: Bernadett Szabo

Vondrová s Petržilkovou získaly v loňském roce na MS v Budapešti ve smíšené štafetě na 4x400 metrů společně s Matějem Krskem a Patrikem Šormem bronzové medaile. Za jisté kvalifikanty se ale nepočítají.

"Jistota (kvalifikace) to rozhodně není. Byla to i shoda určitých okolností a všechno se nádherně sešlo, takže musíme usilovně pracovat na tom, aby se to opět krásně sešlo. Uvidíme, zabojujeme, zapracujeme na tom. Myslím si, že výkonnostně na to všichni máme, takže věřím tomu, že to všichni prodáme," konstatovala Petržilková.

Český tým se bude připravovat na stadionu v Miramaru na předměstí Miami, kde už se do tréninku zapojili Jan Veleba a Zdeněk Stromšík. Pracovat plánují především na předávkách. "Sami jsme si nedávno vyzkoušeli, že jedna špatná předávka může rozhodnout třeba i o postupu," připomněla Petržilková. "Jsem ráda, že budeme mít dostatek času všichni se synchronizovat a prostor dotrénovat a vyladit detaily," doplnila.

Podle Vondrové bude také klíčové nasazení štafet do jednotlivých běhů podle aktuální formy každého z nich. "První den jsou rozběhy, ale pak je možnost opravného běhu, takže je potřeba rozhodnout, která štafeta se postaví silnější a která třeba poběží silnější až v tom opravném běhu," uvedla závěrem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články