Mezinárodní měnový fond znovu povede Bulharka Georgievová, neměla protikandidáta

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) do funkce generální ředitelky zvolila na druhé pětileté období Kristalinu Georgievovou. Bývalá místopředsedkyně Evropské komise neměla protikandidáta. Její první funkční období končí 30. září.

„Výkonná rada ocenila silné a energické vedení Georgievové během jejího funkčního období, kdy se vypořádala s řadou velkých globálních otřesů,“ uvedla rada v prohlášení. „V posledních letech pomáhal MMF členským zemím zvládnout několik po sobě jdoucích šoků, včetně pandemie, války i konfliktů a krize životních nákladů,“ reagovala na své zvolení Georgievová.

Ministři financí Evropské unie minulý měsíc schválili Georgievovou na druhé funkční období v čele instituce, čímž prakticky zajistili její zvolení. Evropské země tradičně doporučují výkonného ředitele MMF a Spojené státy doporučují šéfa Světové banky.

Georgievová ve funkci vystřídala Christinu Lagardeovou, která rezignovala, aby se mohla stát šéfkou Evropské centrální banky. Bulharka Georgievová se stala první představitelkou z rozvíjející se tržní ekonomiky, která stála v čele fondu od jeho vzniku v roce 1944, a po Lagardeové druhou ženou. Předtím byla Georgievová výkonnou ředitelkou Světové banky a v minulosti zastávala také funkci evropské komisařky.

Georgievová v čele instituce stála v době dvou velkých otřesů globální ekonomiky – krátce po jejím nástupu vypukla pandemie nemoci covid-19, po které v roce 2022 následovala invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Hned na začátku svého funkčního období čelila kritice za to, že prosazovala zahrnutí změny klimatu jako faktoru do zpráv o dohledu nad ekonomikou členských zemí a že se zaměřila na rozvíjející se a rozvojové ekonomiky. Měla však zásadní podíl na zajištění velkých půjček pro Ukrajinu. Dohlížela také na reorganizaci rozsáhlého úvěrového programu pro Argentinu.

V roce 2021 Georgievová čelila obvinění, že za svého působení ve Světové bance tlačila na zaměstnance, aby upravovali statistické údaje ve prospěch Číny. Výkonná rada MMF po přezkoumání obvinění vyjádřila Georgievové plnou důvěru.

Cílem MMF je podporovat spolupráci v měnové politice na globální úrovni. Fond podle svého webu usiluje o zajištění finanční stability, podporu mezinárodního obchodu, vysoké zaměstnanosti a udržitelného hospodářského růstu. Snaží se také přispívat ke snížení chudoby ve světě.