Na Strži byl otevřen stálý nízkoprahový klub pro děti a mládež


Slavnostní otevření nízkoprahového klubu pro děti a mládež Doupě v ulici Na Strži u metra Pankrác ve čtvrtek 11. dubna 2024.

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací ohroženi. Klub s nízkým prahem znamená, že bude otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje.

„Jsem rád, že kromě mobilního nízkoprahového klubu, autobusu Uličník, máme nyní v Praze 4 i díky podpoře naší městské části stálý nízkoprahový klub. Pro děti a mládež i jejich rodiče se tím významně rozšíří možnost hledat pomoc a podporu při řešení složitých životních situací, se kterými si nevědí rady, anebo jsou pro ně obtížně řešitelné,“ uvedl starosta Ondřej Kubín (ODS).

Do nízkoprahového zařízení, může přijít jakékoliv dítě bez doporučení, přímo z ulice a pomoc je zdarma.

„O zřízení stálého nízkoprahového centra pro děti a mládež usiluji poměrně dlouho,“ uvedla členka zastupitelstva a předsedkyně Výboru pro bezpečnost Zastupitelstva MČ Praha 4 Lucie Michková (ODS). „Jeho posláním je poskytovat na stálé adrese, v rámci předcházení rizik spojených s obdobím dospívání, bezplatně radu, podporu a pomoc a nabídnout jim bezpečný prostor pro trávení volného času, včetně smysluplných volnočasových aktivit, a omezit tak riziko sociálního vyloučení," vysvětlila Michková.

Dosud Praha 4 využívala a nadále bude využívat rámci prevence kriminality unikátní mobilní klub, speciálně upravený autobus, který se pod názvem Uličník pohybuje po Praze 4 v okolí základních škol a nabízí podporu a pomoc dětem a dospívajícím ve věku od deseti do osmnácti let při řešení obtížných situací, bohužel nemůže poskytnout stejné zázemí jako kamenné centrum, včetně terénních služeb.

Praha 4 poskytla pro zřízení stálého nízkoprahového zařízení pro děti a mládež potřebné prostory. Provozovat ho bude obecně prospěšné společnosti Proxima Sociale.

„V klubu nabídneme preventivní programy pro školy z Prahy 4, ale budeme mít také probační program, který se určen pro ty děti a mladistvé, kteří už bohužel mají zkušenost s kriminalitou, v současné době především s kyberkriminalitou,“ uvedl ředitel společnosti Proxima Sociále Jindřich Racek.
  • Nový klub má své pracoviště v ulici Na Strži 1683/40
  • Otevírací doba je od pondělí do čtvrtka od 13 do 18 hodin
  • Telefonní spojení do klubu je na čísle 775 060 041.
Za městskou část se otevření klubu zúčastnili starosta Ondřej Kubín (ODS), 1. místostarostka Irena Michalcová (ANO 2011), místostarosta pro majetek a oblast IT Filip Vácha (TOP 09), radní pro oblast sociální a zdravotní Radek Lacko (ANO 2011). Slavnostního otevření se zúčastnili také primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda a náměstkyně primátora Alexandra Udženija (oba ODS).

Krátkou reportáž z otevření najdete na webu PrahaTV na odkazu ZDE a fotogalerii pak na odkazu ZDE .

Slavnostní otevření nízkoprahového klubu pro děti a mládež Doupě v ulici Na Strži u metra Pankrác ve čtvrtek 11. dubna 2024.Slavnostní otevření nízkoprahového klubu pro děti a mládež Doupě v ulici Na Strži u metra Pankrác ve čtvrtek 11. dubna 2024.Slavnostní otevření nízkoprahového klubu pro děti a mládež Doupě v ulici Na Strži u metra Pankrác ve čtvrtek 11. dubna 2024.

Slavnostní otevření nízkoprahového klubu pro děti a mládež Doupě v ulici Na Strži u metra Pankrác ve čtvrtek 11. dubna 2024.




Aktualizováno: 13.04.2024 – Vít Drbal
Vytisknout