Fiala se stal znovu šéfem ODS. Budeme bojovat o charakter našeho státu, slíbil na kongresu

Petr Fiala a ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Fiala obhájil post předsedy ODS

Premiér Petr Fiala se opět stal předsedou ODS, neměl protikandidáta. Získal 424 platných hlasů od 525 přítomných delegátů ostravského kongresu. Jeho cílem je vyhrát volby do Poslanecké sněmovny v roce 2025.

Fiala obhájil mandát popáté, když ho dokončí, bude v čele ODS déle než zakladatel strany Václav Klaus.

Předseda vlády v sobotu delegáty požádal o silný mandát, který mu pomůže v parlamentních volbách příštího roku dovést ODS k vítězství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ve školách neví, co s černým kašlem mezi žáky. Ředitelé řeší nejen družiny

„Požádal jsem o silný mandát. Dostal jsem silný mandát. ODS si je vědoma toho, jakou má úlohu v České republice. Děkuji, že jste podpořili cestu, kterou jsem nabídl. Nebudou to standardní souboje mezi pravicí a levicí. Bude to boj o budoucí charakter našeho státu,“ řekl Fiala krátce po svém zvolení.

Dodal, že rychle nedokáže přesně vypočítat procenta, ale odhaduje, že má podporu okolo 80 procent delegátů. „A to je nepochybně velmi silný mandát. Jsem deset let v čele ODS. Byl jsem zvolen pošesté. Máme za sebou těžké roky ve vládě. Zároveň roky úspěšné. Podpora je mimořádně silná,“ dodal s tím, že vnímá i kritické hlasy, které zaznívají.

Na kongres se sjelo přes 500 delegátů, dvoudenní akci pojímají jako začátek cesty k sněmovním volbám v příštím roce. ODS v průzkumech preferencí drží druhé místo s odstupem za opozičním ANO bývalého premiéra Andreje Babiše. Ačkoli Fiala se netěší velké oblibě v průzkumech veřejného mínění, podporu mezi straníky má. „Je to neskutečně schopný, konstruktivní člověk, který umí hledat řešení, extrémně korektní. Když vám podá ruku, můžete mu věřit, to není běžné u premiéra,“ chválil ho vicepremiér TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Předseda ODS Fiala protikandidáta neměl, stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura. Pak bude následovat volba řadových místopředsedů. Neočekávají se ani velké změny na dalších místech předsednictva. O čtvrté prázdné místopředsednické místo se bude ucházet první místopředsedkyně poslaneckého klubu Eva Decroix. Ta má podporu ministra dopravy Martina Kupky či Stanjury. Ministr Stanjura novinářům řekl, že by šlo o dobré jméno, nicméně mají to v rukou delegáti.

Tagy: