Ničivé povodně drtí Rusko. Ural již zaplavil tisíce domů, úřady evakuují další oblasti

Hladina řeky Ural nadále stoupá, v půlmilionovém ruském městě Orenburg v sobotu dosáhla výšky téměř 12 metrů. Jde o historické maximum, uvedl tamní gubernátor Denis Pasler. Celkem už skončilo pod vodou přibližně 3 000 domů a 8 000 pozemků, uvedla ruská státní agentura TASS.

Úřady již evidují více než 268 tisíc žádostí o finanční pomoc, o den dříve to bylo necelých 200 tisíc žádostí. Pasler slíbil každému postiženému vyplatit jednorázový humanitární příspěvek ve výši 20 000 rublů (5 100 korun) na nákup hygienických potřeb a základních věcí. Částku už dostalo 5 680 postižených, cituje gubernátora TASS.

ČTĚTE TAKÉ: Poplach v Rusku: U Orsku se protrhla hráz. Valící se voda ohrožuje tisíce lidí, začala evakuace

Na nejhorší se teprve připravují lidé v Kurganské oblasti. Tamní guvernér Vadim Šumkov v sobotu na platformě Telegram vyzval k urychlené evakuaci vesnice Baraba. V celé oblasti byl vyhlášen nouzový stav, ministerstvo pro mimořádné události se obává zaplavení až 5 000 domů a chat, uvádí RIA Novosti. Kulminace povodní se tam očekává v sobotu či v neděli, hladina řeky má asi deset metrů.

Nejhorší záplavy za poslední desetiletí vyvolal rychle tající sníh z pohoří Ural. Voda zatopila rozsáhlá území na Urale, západní Sibiři, Povolží a také v Kazachstánu v blízkosti řek Ural a Tobol. Prezident Kazachstánu označil nynější záplavy za nejhorší pohromu za posledních 80 let.

Ve městě Orsk, které se nachází asi 100 kilometrů jihovýchodně od jižního cípu pohoří Ural, už však voda začala klesat a hasiči na člunech obyvatele rozvážejí do jejich domů. V nepromokavém oblečení lidé vstupují do svých obydlí, aby zjistili rozsah škod a vyzvedli si osobní věci, píše agentura RIA Novosti.

Hladina řeky Ural, která pramení ve stejnojmenném pohoří a vlévá se do Kaspického moře, před týdnem v důsledku oblevy během několika hodin stoupla o několik metrů a protrhla hráz v Orsku. Řeka dělí aglomeraci na Nové Město, nacházející se v Evropě, a Staré Město, které je už v Asii.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejhorší katastrofa za 80 let. Kvůli povodním v Kazachstánu bylo evakuováno sto tisíc lidí

Tagy:
Asie Evropa povodeň Ural Orenburg řeka Ural