„Žije se mi dobře, proto je pro mě přirozené pomáhat.“ Česko plnilo potravinové banky

Události: Češi plní potravinové banky (zdroj: ČT)

Skončilo jarní kolo potravinové sbírky. Lidé v sobotu mohli ve vybraných obchodech znovu přispět na pomoc potřebným, kterých přibývá. Loni využilo služeb potravinových bank 400 tisíc lidí v nouzi, což je téměř o třetinu víc než rok předtím.

Organizátoři doufají, že se banky podaří znovu naplnit. Solidarita podle nich neklesá, to dokázala už podzimní sbírka. Při ní se vybralo rekordních 700 tun potravin a drogistického zboží. Každoročně se zvyšuje také počet zapojených obchodů i dobrovolníků.

„Je mezi námi spousta potřebných, kterým se nežije tak dobře, jako se třeba žije mně. Mně se žije dobře, proto je pro mě přirozené, že přijdu pomáhat někomu, kdo pomoc potřebuje,“ sděluje dobrovolnice spolku Dobré víly dětem Veronika Novotná, která jinak pracuje v kanceláři.

Letos by se podle organizátorů mělo do sbírky zapojit okolo pěti tisíc dobrovolníků a také víc prodejen. „Teď máme 2100 obchodů, což je rekordní číslo, asi o padesátku víc než loni na podzim. A zhruba o 500 prodejen víc než ještě před pár lety,“ tvrdí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Narůstají požadavky od seniorů

„Opravdu nás překvapila solidarita lidí, že přijdou, a i když jsou potraviny dražší, tak přispějí. Potravinové banky v tuto chvíli mají nedostatek trvanlivých potravin,“ prohlašuje předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček.

Řada zákazníků se o sbírce dozvěděla až při samotném nákupu, když je dobrovolníci v prodejně oslovili. Ti jim zároveň poradili, které zboží ve skladech potravinových bank nejvíc chybí. Darované zboží sváží auta do skladů bank po celé republice. Pak se dostávají k odběratelům, mezi nimiž jsou různé neziskové organizace nebo charity, které pomoc přerozdělí potřebným, jako jsou lidé bez domova a další ohrožené skupiny.

„Vím, že se nám asi tak dva roky hodně objevují požadavky od seniorů. Jsme rádi, že se o pomoc nebojí říct,“ říká ředitel Potravinové banky Libereckého kraje Josef Vlček. Často chybí drogistické zboží především pro děti. To ocení rodiče samoživitelé. Podle organizátorů pomoc poptávají víc než dřív. Letošní sbírku proto věnují hlavně jim.

Přispět je možné do 23. dubna

Sbírka se koná už podvanácté. Za jedenáct let jejího trvání se podařilo vybrat 4860 tun potravin, což odpovídá téměř deseti milionům porcí jídla. K tomu dárci přispěli 617 tunami základního drogistického zboží.

Za jarní a podzimní kolo potravinové sbírky se v loňském roce vybralo dohromady 1213 tun zboží, což bylo zatím nejvíce. Do posledního kola se zapojilo přes dva tisíce prodejen a pět tisíc dobrovolníků z řad zaměstnanců obchodních řetězců, neziskového sektoru i veřejnosti.

Vedle možnosti darování v obchodech běží sbírka potravin také v online formě v šesti zapojených e-shopech. Zájemci mohou přispívat až do 23. dubna.