Domů
Legislativa EU
EU vyšetřuje dodavatele čínských větrných turbín
Větrná elektrárna Zdroj: Unsplash
Zdroj: Unsplash

EU vyšetřuje dodavatele čínských větrných turbín

Komisařka EU pro hospodářskou soutěž při návštěvě Spojených států oznámila nové vyšetřování větrných elektráren v Evropě dodávaných Čínou. Mimo to představila nový mezinárodní přístup k ochraně čistých technologií před nekalou konkurencí.

Komisařka EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová oznámila, že EU zahajuje nové vyšetřování čínských dodavatelů větrných turbín", která se týkají projektů ve Španělsku, Řecku, Francii, Rumunsku a Bulharsku. Píše o tom server Euractiv.

Vyšetřování bude zahájeno na základě nařízení o zahraničních dotacích z roku 2023, které Bruselu umožňuje prověřovat společnosti účastnící se veřejných zakázek v bloku v hodnotě vyšší než 250 milionů eur.

„Ve světě poháněném technologiemi vedou ti, kteří kontrolují nejkritičtější technologie a jejich dodavatelské řetězce," řekla s poukazem na dvojí ekonomický a geopolitický rozměr konkurence v oblasti čistých technologií Vestagerová.

Komisařka sice oznámila nová vyšetřování několika projektů větrných elektráren, ale zároveň uznala, že tento individuální přístup nebude stačit.

„Potřebujeme systematický přístup. A potřebujeme ho dříve, než bude pozdě," vysvětlila.

Dřívější podezření

Na začátku dubna zahájila EU na základě uvedeného nařízení dvě vyšetřování s cílem zjistit, zda dotace neumožnily čínským společnostem podávat nekalé nabídky na veřejné zakázky v oblasti energetiky v Evropě. První se týkalo dodávek vlaků v Bulharsku. Druhé se týká 110 megawattů solárních panelů v Rumunsku.

Nová šetření následovala po "náznaku, že někteří výrobci větrných elektráren a další společnosti působící na vnitřním trhu mohou využívat zahraničních dotací, které jim poskytují nespravedlivou výhodu," uvedly komunikační služby EK pro Euractiv.

„Toto šetření navazuje na Evropský akční plán pro větrnou energii, v němž se Komise zavázala pečlivě sledovat případné zahraniční dotace, které narušují hospodářskou soutěž," dodal mluvčí.

Evropské čisté technologie first

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton v úterý v Bruselu naznačil, že Evropská komise podepíše Solární chartu - dokument, který zavazuje země EU a Komisi k podpoře domácích výrobců.

Charta, která odráží podobný projev podpory větrnému průmyslu z prosince 2023, bude podepsána u příležitosti příštího zasedání ministrů energetiky EU.

„Nemůžeme si dovolit, aby se u elektromobilů, větrných elektráren nebo základních čipů opakovalo to, co se stalo u solárních panelů," řekla Vestagerová během projevu na Princetonské univerzitě o významu nových technologií a kontroly části jejich vývoje před globální konkurencí.

Kritéria důvěryhodnosti

Mělo by dojít k vytvoření mezinárodního seznamu kritérií "důvěryhodnosti" pro kritické čisté technologie, včetně ekologické stopy výrobku, dodržování pracovních práv a kybernetické bezpečnosti.

Tato kritéria by pak používali "podobně smýšlející" obchodní partneři - například země G7 - jako základ pro zadávání veřejných zakázek nebo při pobídkách pro průmyslová odvětví šetrná ke klimatu.

Podle Vestagerové by tento rámec vytvořil konkurenční výhodu pro domácí výrobce, kteří tyto standardy dodržují, a zároveň by zabránil marnotratným závodům o dotace mezi zeměmi.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se