Fiala z SPD: Podpořme kvůli penzím porodnost. Pomohlo by leda víc migrantů, nadhodil Vojtko

Místopředseda SPD Radim Fiala a poslanec Viktor Vojtko (STAN)

Radim Fiala a Viktor Vojtko o důchodech

Způsob, jak vyřešit krizi v důchodovém systému, je podle místopředsedy SPD Radima Fialy zvýšení porodnosti. Řekl to v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Žádný důchodový systém podle něj není ufinancovatelný, pokud se nebudou rodit děti. Poslanec Viktor Vojtko (STAN) uvedl, že je to řešení, které sice vypadá hezky, ale nefunguje, jelikož by každá žena musela mít tři děti, aby to bylo efektivní. Zároveň dodal, že jediný způsob, jak tento problém vyřešit porodností, je přivést více migrantů.

„Jsme jediná strana, která o zvyšování věku odchodu do důchodu nikdy nediskutovala. Pro nás je to prostě červený hadr a nikdy pro to nezvedneme ruku,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Radim Fiala (SPD). Vláda podle něj správně popsala, že problém je ve stárnutí populace a že je málo plátců, kteří by platili do průběžného důchodového systému. „Co pro to uděláte? Vy víte, kde je příčina a neřešíte to,“ řekl Fiala směrem k Vojtkovi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Naše zahraniční politika je primitivní, řekl Zeman. Prozradil, která strana mu nejvíc vadí

Řešením by podle něj bylo zvýšení porodnosti. „Žádný průběžný důchodový systém není ufinancovatelný, pokud se nebudou rodit děti. Proč nepomůžete rodinám s dětmi? Proč nesnížíte daně na druhé a třetí dítě?“ ptal se Fiala.

Vojtko ale jeho nápad kritizoval. „Ono to vypadá hezky, a dokonce je to věc, kterou jsme se zabývali. Je to první věc, která každého napadne. Je to snadné řešení, ale ono to takhle nefunguje. K tomu, abychom dosáhli porodnosti, která vyřeší problémy, které nás čekají někdy v letech 2040 až 2050 a podobně, by to znamenalo, že bychom tu porodnost museli mít dvakrát vyšší než teď. Tři děti na jednu ženu,“ sdělil Vojtko. Dodal, že v naší kultuře neexistuje politika, která by toho dosáhla.

Zároveň uvedl, že pomoci by v případě porodnosti mohla leda migrace. „Jediný způsob, jak byste to mohli vyřešit porodností, je, kdybyste sem dokázali dostat migranty, kteří budou z takového kulturního prostředí, že budou mít hodně dětí. V žádném případě to nikdo z nás nechce, ale to je jediný způsob, jak to vyřešit porodností,“ sdělil Vojtko.

Na celou Partii Terezie Tománkové se můžete podívat ve videu níže:

Tagy: