Kdysi to byla zábava, ale postupně se z toho stal prvek, který hráči začali ve hrách od Ubisoftu přímo nenávidět. Pokud mezi ně také patříte, tak budete mít radost, že v dobrodružné akci ze světa Star Wars nebudou repetitivní mechanismy, které se po mnoho let objevovaly v sériích Assassin's Creed a Far Cry.

Řeč je o věžích, na které jste museli lézt, aby se vám odkryla část mapy. Ve Star Wars Outlaws tohle dnes už zastaralé řešení nebude. Místo toho ve studiu Massive zvolili jiný přístup. Mapa se bude odkrývat procházením neznámých oblastí.

Informace pochází od magazínu Game Informer. Brian Shea měl možnost si zahrát malou část odehrávající se na měsíci Toshara, což je úplně nové místo, které vytvořili ve švédském studiu ve spolupráci s Lucasfilm Games. Všude jsou imperiální vojska a my se podíváme do hlavního města měsíce, Mirogany. Jde o hustě obydlené a víceúrovňové město, které není tak rozlehlé jako v jiných hrách s otevřeným světem. Navzdory tomu nabízí spoustu možností a aktivit.

Redaktor se také ponořil více do hratelnosti a vyzkoušel systém reputace. V závislosti na činech a splněných úkolech si hlavní hrdinka Kay Vess může vylepšovat svou popularitu u čtyř zločineckých syndikátů přítomných ve hře a měnit tak vývoj událostí a dobrodružství. Každá frakce má svého vůdce. Jabba Hutt, vůdce Huttského kartelu, vystupuje jako nejznámější šéf podsvětí, s nímž Kay zkříží cestu, ale bude mít co do činění také s Lady Qi'rou (kterou mnozí znají v podání Emilie Clarke ve filmu Solo: A Star Wars Story) z Rudého rozbřesku, královnou Ashigou z klanu Ashiga (nový syndikát vytvořený pro hru) a Gorakem ze syndikátu Pyke.

Vaše postavení se v těchto frakcích bude pohybovat od hrozného po vynikající. Postavení odráží, jak se k vám každá z frakcí bude chovat. Odměnou za dobrou pověst je přístup do úkrytu, speciální zásoby nebo slevy v obchodech na jejich území. Dokonce vám mohou jejich členové pomoct, když se dostanete do svízelné situace s jiným syndikátem nebo dokonce s Impériem.

Díky systému reputace má být hraní více pohlcující, protože se máme více vcítit do kůže psance. Také má dodat větší důvěryhodnost jak postavě, tak hernímu světu kolem. Je ale otázkou, jak bude fungovat v průběhu celého příběhu. Přece jen víme, že Star Wars Outlaws budou mít jen jeden konec.

V současné době si musíme vystačit s tím, že ani nepovedená infiltrace do doupěte jedné z frakcí nám k ní nezavře dveře. V kriminálním podsvětí totiž panuje jakési porozumění. Tyhle vztahy nejsou o navazování přátelství. Jde v nich o vzájemný prospěch. V případě některých úkolů si budete moci zvolit, od jakého syndikátu ukradnete předmět, co potřebujete.

Ještě krátce několik zajímavostí o Star Wars Outlaws:

- Kantýna je v každém městě ústředním místem, kde se můžete zorientovat, získat informace a najít práci, včetně vedlejších úkolů.

- Rytmická minihra odemyká a zamyká dveře. Zamknutí dveří se hodí například při útěku před strážemi.

- Nix (roztomilé zvířátko vytvořené pro hru) je hodně užitečné. Dokáže odlákat stráže, skočit jim na hlavu, aby je Kay následně sejmula.

- Pomocí smyslů Nixe odhalíme elektrické obvody ve stěnách, abychom věděli, které tlačítko musíme stisknout, aby například fungoval výtah.

- V počátečních fázích infiltrace úkrytu musíte být nenápadní. Později se můžete rozhodnout, jak budete postupovat.

- Pomocí dalekohledu označuje Kay nepřátele.

- Posily přivolá alarm a bezpečnostní kamery.

- V otevřeném světě se speeder přivolá stisknutím tlačítka. Stroj je inspirován švédským výrobcem motorek a jde o rychlé a hbité vozidlo.

- Ve hře jsou environmentální hádanky.

- Vývoj Star Wars Outlaws začal po ukončení prací na The Division 2. Pro tým Massive je svět Star Wars splněným snem. Vývojáři od začátku chtěli vytvořit obrovský otevřený svět s cestováním vesmírem a možností navštívit různé planety.

- Inspirací pro hlavní hrdinku Kay Vess byl spíše Han Solo než Luke Skywalker. Přispěli také Indian Jones, James Bond a televizní seriál Scoundrels.

V úterý jsme se dočkali nového příběhové traileru a spuštění předobjednávek. Star Wars Outlaws vyjdou 30. srpna/augusta letošního roku na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Dražší edice odemknou hru o tři dny dříve. Hru si můžete předobjednat tady.