Aktuálně

15. 4. 2024 18:24

16. Týden v EU (15. dubna – 22. dubna 2024)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská rada


Mimořádné zasedání Evropské rady ve dnech 17.–18. dubna 2024 v Bruselu

Po recepci v belgickém královském paláci proběhne ve středu pracovní večeře věnovaná vnějším vztahům, tedy Ukrajině, vztahům EU s Tureckem a dalším možným tématům. Dalšími body jednání by měla být nová Strategická agenda EU a konkurenceschopnost se zaměřením mj. na vnitřní trh, unii kapitálových trhů, průmyslovou a obchodní politiku. Delegaci povede předseda vlády P. Fiala.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Neformální zasedání ministrů energetiky ve dnech 15.-16. dubna 2024 v Bruselu

Na neformální Radě ministrů pro energetiku bude dominovat téma posílení infastruktury přenosových elektrizačních soustav. Na programu jsou tři plenární zasedání, jejichž hlavním tématem bude plánování, financování a včasné zajištění integrovanější energetické infrastruktury, včetně přeshraniční spolupráce. Obědové téma se bude soustředit na odolnost a bezpečnost kritické energetické infrastruktury.  Na okraj jednání se ministři připojí k tzv. Solární chartě, která si klade za cíl podpořit rozvoj solárního průmyslu v kontextu levných čínských solárních panelů, které ohrožují konkurenceschopnost evropských firem. Delegaci ČR povede ministr J. Síkela.

Neformální zasedání ministrů pro ochranu spotřebitele ve dnech 18.-19. dubna 2024 v Bruselu

Program neformální rady COMPET pro ochranu spotřebitele je rozdělen do dvou úseků. V rámci první debaty se zástupci budou věnovat tématu spravedlivého vnitřního trhu, kde belgické předsednictví představí systém pro poskytování informací o nákupu ojetých vozidel, bude se také debatovat o právu spotřebitele na dostupnost finančních služeb a o účinnosti evropského prosazování ochrany spotřebitele. Druhá debata bude na téma digitální transformace, konkrétně problematiky marketingu influencerů, udržitelného e-commerce a dopadu umělé inteligence na toto odvětví. Delegaci povede vrchní ředitel Ministerstva průmyslu a obchodu E. Muřický.

Zasedání Rady pro zahraniční věci, dne 22. dubna 2024 v Lucemburku

Jednání Rady FAC má na programu tři hlavní body: ruskou agresi vůči Ukrajině, Blízký východ a Súdán. K prvnímu bodu o ruské agresi se připojí také ministři obrany, aby společně diskutovali vojenskou asistenci Ukrajině, včetně například poskytování munice. Bod zahrne i další aspekty podpory Ukrajiny, bezpečnostní závazky EU, využití výnosů z imobilizovaných ruských aktiv nebo implementaci Akčního plánu ke globálním důsledkům agrese. Druhý bod týkající se Blízkého východu se bude věnovat primárně humanitární situaci v Gaze, celkové situaci na místě, regionální dimenzi i politickému procesu vedoucímu ke dvoustátnímu řešení konfliktu. V rámci diskuze o Súdánu při ročním výročí od zahájení konfliktu ministři zahraničí povedou diskuzi taktéž o katastrofální humanitární situaci či například možných sankcích. Po skončení zasedání Rady proběhne fórum na vysoké úrovni mezi ministry EU a Rady pro spolupráci arabských zemí Zálivu (GCC). Delegaci ČR na jednání povede ministr zahraničních věcí J. Lipavský, k bodu agrese Ruska vůči Ukrajině se připojí náměstek ministryně obrany D. Blažkovec.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 19. dubna

  • Zasedání Rady pro zemědělství a rybolov dne 29. dubna 2024 (příprava)
  • Zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele dne 7. května 2024 (program jednání)
  • Směrnice o provádění zásady rovného zacházení (článek 19) (obecný přístup)
  • Zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport ve dnech 13. a 14. května 2024 (program jednání)

Coreper II dne 15. 17. dubna

  • Mimořádné zasedání Evropské rady ve dnech 17. a 18. dubna 2024 (výměna názorů)
  • Rozhodnutí Rady a nařízení Rady o využití mimořádných příjmů z imobilizovaného ruského majetku na podporu Ukrajiny (výměna názorů)
  • Zasedání Rady pro zahraniční věci dne 22. dubna 2024 (příprava)
  • Zasedání Rady pro zahraniční věci (rozvoj) dne 7. května 2024 (pořad jednání)
  • Zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci dne 12. dubna 2024 (následná opatření)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


V týdnu od 15. do 19. dubna jsou naplánována zasedání výborů EP. Politické frakce připraví poslední plenární zasedání v tomto institucionálním cyklu, které proběhne ve Štrasburku od 22. dubna. 

Výběr bodů z programu parlamentních schůzí:

  • AGRI (15.4.) – hlasování o konsolidovaném postoji Rady k návrhu Komise, kterým se mění strategické plány SZP (SPR) a nařízení o finančním řízení a monitorování SZP
  • AFET (18.4.) - výměna názorů s předsedou vlády Černé Hory M. Spajičem

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Evropská komise


Kolegium Komise v tomto týdnu nezasedá. 

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022) Evropské výbory PČR


V úterý 16. 4. zasedne Výbor pro záležitosti EU Senátu.

Program jednání VZEU Senátu:

  • Informace Ministerstva financí k přípravě Rozpočtové strategie sektoru veřejných institucí České republiky a Konvergečního programu České republiky

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie