U příležitosti spuštění bety Frostpunku 2 zveřejnilo polské 11 bit studios video, které nás blíže ponoří do hratelnosti. Vývojáři se zaměřili na strukturu, herní mechaniky a situace, v nichž se jako vládce poslední bašty lidstva ocitneme.

Frostpunk 2 navazuje na úspěšnou jedničku. V našem světě uplynulo šest let, zatímco ve hře tři desetiletí. Díky tomu se ponoříme hlouběji do postapokalyptické propasti. Tvůrci v dnešním videu vysvětlují svůj záměr. Vytvořit větší vánice by pro hráče nebylo tolik uspokojivé. Místo dalších rozmarů počasí tak hážou na ramena hráčů sociální tíhu.

Občané a frakce uvažují o různých vizích budoucnosti. Jako správce musíte sestavit radu zastupující tyto frakce a vy budete muset rozhodnout, kterému přístupu dáte šanci. Přikloníte se svými rozhodnutími k survivalistické povaze Icebloodů, zastánců přizpůsobení se před rozvojem? Nebo se postavíte na stranu metodických Technokratů, zastánců technologického pokroku? A možná se postavíte na stranu jedné z radikálnějších skupin, které budou ve městě tahat za nitky.

„Lidská povaha může nakonec vést k pádu města, kdy se utopie jednoho může stát dystopií druhého,“ varují autoři a zvou hráče do uzavřené bety. Ta nabízí ochutnávku sandboxového režimu Utopia Builder, jenž nabízí bohatší příběh a také ideologické konflikty. Pokusit se sladit protichůdné zájmy a orientovat se ve společenských složitostech ovšem mohou pouze ti, co si Frostpunk 2 předobjednají v edici Deluxe na Steamu za 67,49€ (cca 1700 Kč). Beta je totiž určena pouze pro ně a běží do 22. dubna/apríla. Plná verze bude následovat července/júla 2024 na PC, včetně Game Passu. Verze pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S dorazí později.