Čtvrté výročí PlayStationu 5 má Sony v plánu ozdobit vydáním výkonnějšího modelu. O PS5 Pro koluje řada spekulací a domněnek, které dostaly reálnější obraz. Dnes si ho díky serveru The Verge můžeme sestavit úplně.

Tom Warren se dostal k několika dokumentům s hardwarovými specifikacemi a dalšími podrobnostmi o nové konzoli. Tyto informace dostávají vývojáři, kteří mohou žádat Sony o zaslání dev kitu (vývojová verze konzole).

Než si shrneme všechny důležité detaily, tak japonská korporace měla požádat vývojáře, aby začali optimalizovali své hry pro PlayStation 5 Pro. Sony očekává, že všechny hry předložené k certifikaci od srpna/augusta budou kompatibilní s PS5 Pro. Tento časový rámec naznačuje uvedení PS5 Pro na trh během podzimu.

Důležitá je jedna věc. Stejně jako v případě PS4 Pro budou obě konzole existovat vedle sebe. Nestane se, že by nějaká hra nefungovala na PS5 a byla exkluzivně pouze pro model Pro. Nicméně, výkonnější konzole má využít svou sílu pro lepší zážitek. Důraz je kladen především na vylepšené možnosti v oblasti ray tracingu a využití PlayStation Spectral Super Resolution pro dosažení vyššího rozlišení nebo snímkové frekvence pomocí umělé inteligence.

Upgrade má být pro vývojáře snadný, podobně jako u PS4 Pro. Sony po vývojářích bude vyžadovat speciální grafický režim využívající škálování rozlišení na 4K pomocí technologie PlayStation Spectral Super Resolution (zkráceně PSSR). Dále musí dosahovat konzistentní frekvence 60 snímků za sekundu a mít přidané nebo vylepšené ray tracing efekty.

Nálepkou PS5 Pro Enhanced mohou být označeny tituly, které splní jedno z následujících vylepšení:

  • Vyšší cílové rozlišení ve hrách, které na standardní konzoli běží v pevném rozlišení.
  • Zvýšené cílové rozlišení ve hrách, které na standardní konzoli běží v proměnlivém rozlišení.
  • Zvýšená cílová snímková frekvence ve hrách, které na standardní konzoli využívají pevnou snímkovou frekvenci.

JAK VÝKONNÁ BUDE PLAYSTATION 5 PRO?

Teď už si pojďme shrnout informace o výkonu konzole.

„Trinity je high-end verze PlayStationu 5,“ píše Sony v dokumentu. Trinity je pracovní název pro PS5 Pro. V dokumentech se dále uvádí:

Výkonnější GPU: o 45 % rychlejší vykreslování než standardní verze PS5.

Vylepšený ray tracing: až třikrát rychlejší než u PS5.

Mírně rychlejší CPU: nabízí „vysokofrekvenční“ režim s frekvencí 3,85 GHz (o 10 procent rychlejší než PS5).

Vyšší rychlost systémové paměti: 576 GB/s, což je o 28 procent více.

Více využitelné systémové paměti: o 1,2 GB více pro hry (celkem 13,7 GB).

Vlastní architektura strojového učení má podporovat 300TOPS 8bitových výpočtů. Podle Sony jsou výstupy PSSR docela podobné DLSS od Nvidie či FSR do AMD. Zahrnuta je plná podpora HDR.

Sony uvádí, že při upscalingu obrazu 1080p na 4K dochází k latenci kolem 2 ms a že pracuje na podpoře rozlišení až 8K a v budoucnu latenci ještě zlepší.

Mezi vývojáři a odborníky panují obavy. Někteří si nemyslí, že PS5 Pro bude takovým skokem. Možnosti má limitovat téměř stejný procesor. Dle všeho ani PlayStation 5 Pro nebude dostatečně výkonná na to, abyste si Grand Theft Auto VI zahráli při 60 snímcích za sekundu. To bude možné pouze na počítači, leč na ně GTA vyjde opět až později.