CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

16. 04. 2024

0 komentářů

Top 10 akcií mezi individuálními českými investory: Upřednostňují evropské akcie, léky na hubnutí a AI

 

Podle nejnovějších čtvrtletních údajů obchodní a investiční platformy eToro hledají drobní investoři stále častěji příležitosti v evropských akciích, zatímco se drží lídrů v oblasti umělé inteligence a léků na hubnutí.

Loading



 

Společnost eToro se podívala na to, u kterých společností došlo k největším poměrným změnám držitelů v jednotlivých čtvrtletích (tabulka 1), zároveň se podívala na 10 akcií, které jsou na platformě nejčastěji obchodovány (tabulka 2) a 10 nejpopulárnějších akcií mezi českými investory (tabulka 3).

Vrchol žebříčku nejvíce držených akcií napříč platformou se moc nezměnil, v čele stojí Tesla, Amazon a Apple, dále v žebříčku došlo k výraznému rozvratu díky společnosti Nvidia. Lídr na trhu s umělou inteligencí se v 1. čtvrtletí vyšplhal ze 7. na 4. místo, neboť cena akcií firmy pokračovala v mimořádném vzestupu a za poslední rok vzrostla o více než 230 %.

Údaje platformy také ukazují, že uživatelé na eToro po celém světě shledávají v roce 2024 větší potenciál v evropských akciích, a to před všeobecně předpokládanou rotací trhu směrem od USA a technologií k Evropě a rozvíjejícím se trhům. Mezi evropské firmy na seznamu patří výrobce léků na hubnutí Novo-Nordisk, španělská energetická společnost Repsol a německá obranná společnost Rheinmetall, přičemž posledně jmenovaná zaznamenala v roce 2024 zatím masivní, respektive 80% skok ceny akcií, neboť vojenské výdaje rostou kvůli probíhajícímu ukrajinsko-ruskému konfliktu.

Uživatelé eToro nejeví známky toho, že by AI-mánie polevila. Akcie Super Micro Computer, ARM holdings a Palo Alto, které souvisejí s umělou inteligencí, se v prvním čtvrtletí dostaly na seznam nejvíce rostoucích akcií, přičemž počet investorů, kteří je drží, stoupl o 290 %, 52 % a 144 %. Na seznamu se objevila také společnost MicroStrategy Incorporated, přičemž pověřovací listiny této softwarové firmy pro bitcoin jí pomohly k tomu, aby se svezla s bitcoinovou rally 2024.

REKLAMA

Mezi českými uživateli naopak vzrostl zájem o akcie společností se spotřebním zbožím a to konkrétně o LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA (+26 %), Starbucks Corporation (+ 22 %) a PepsiCo (+ 17 %). Ovšem největší nárůst uživatelů mezi českými investory zaznamenaly společnosti Boeing (+ 30 %) a NVIDIA (+ 27 %).

Globální tržní stratég společnosti eToro Ben Laidler k těmto údajům poznamenal: „Na trzích nadále dominují určitá témata, což se výrazně projevuje v aktivitě uživatelů eToro za poslední tři měsíce. Akcie s umělou inteligencí stále přitahují masy nových investorů, kteří jsou odměněni rychlým přijetím této technologie a přechodem od humbuku k reálným tržbám a ziskům. Svůj vliv na drobné investory si udržují také výrobci léků na hubnutí Eli Lily a Novo-Nordisk, protože poptávka po jejich produktech prudce roste.

Ještě pozoruhodnější je rostoucí zájem o evropské akcie, což vidíme na platformě eToro, a očekáváme, že tento trend bude pokračovat i v roce 2024, kdy se pozornost přesune od dlouhodobě dominantního amerického trhu k levnějším a ekonomicky a úrokově citlivějším evropským akciím. Drobní investoři se zjevně snaží získat náskok a přidávají pozice.

Na druhém konci spektra se zdálo, že uživatelé eToro ztrácejí trpělivost s čínskými akciemi, přičemž do seznamu největších propadlíků se dostaly společnosti Prosus (-18 %), hlavní akcionář čínské technologické firmy Tencent, a Gaotu Techedu (-17 %). Další firmou, která zaznamenala výrazný mezičtvrtletní pokles, byla společnost Mattel (-21 %), což naznačuje, že záře reflektorů filmu Barbie už vyhasínají. Cena akcií této společnosti se za posledních šest měsíců snížila o 10 %. V některých případech se také zdálo, že uživatelé eToro uzamkli zisky, například společnost Corbus Pharmaceuticals se připravila o 17 % držitelů poté, co od začátku roku vydělala 513 %.

Laidler ještě dodává: „Navzdory dlouho očekávané rally na rozvíjejících se trzích, která by se měla zformovat v roce 2024, čínské akcie stále zaostávají a zůstávají jedním z nejhorších regionů na světě, takže není divu, že někteří investoři snižují své ztráty a přesouvají své investice. Hvězdný prach kolem výrobce Barbie Mattel také začal slábnout. Firma se těšila značnému nárůstu ceny akcií díky obrovskému komerčnímu úspěchu filmu v loňském roce, ale tato dynamika již nepokračuje a investoři na to reagují. Investoři si rovněž připisují určité zisky, a to od onkologické biotechnologické společnosti Corbus a firmy Phinia vyrábějící autodíly potom, co jejich akcie prudce vzrostly.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *