Pozvánka: Poslední adresa Antonína Šindeláře


V pátek 19. dubna 2024 ve 12 hodin si městská část Praha 4 připomene úspěšného stavitele a politika Antonína Šindeláře, kterého komunistický režim připravil o podnikání, majetek a nakonec i život. Na domě číslo 1664/1 v ulici Sdružení v Nuslích bude umístěna pamětní tabulka Poslední adresa. Bude připomínat muže, který se mimo jiné podílel na vzniku vilové osady Dobeška.

Po komunistickém převratu byl Antonín Šindelář souzen společně s dalšími perzekvovanými funkcionáři Československé strany národně sociální v tzv. procesu Horáková a spol. Byl odsouzen k šestnácti letům vězení, zbaven občanských práv a byl mu zkonfiskován veškerý majetek. Jeho životní příběh přiblíží historik Michal Louč z Vojenského historického ústavu a Petr Hlaváček z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Smyslem ojedinělého projektu, který vznikl v roce 2014 z iniciativy nezávislého publicisty Sergeje Parchomenka, je připomínat životní příběhy lidí, kteří se stali obětí komunistického režimu. Na zdech domů, kde tito lidé žili v době svého zatčení, jsou umístěny pamětní tabulky velikosti dlaně nesoucí základní údaje o člověku, který se domů už nikdy nevrátil.

První pamětní tabulky připomínající oběti sovětského Velkého teroru byly umístěny v roce 2014 v Moskvě s přispěním badatelského zázemí Historického a lidskoprávního sdružení Memorial. V České republice projekt zaštítil Ústav pro studium totalitních režimů a první tabulky obětem komunistických represí se objevily na pražských domech v roce 2017.

Navrhnout umístění tabulky může kdokoli – příbuzní, obyvatelé domu nebo třeba studenti, kteří se zabývají osudy perzekuovaných. O umístění tabulky je možné požádat prostřednictví webové stránky www.posledniadresa.cz .

Umístění pamětní tabulky, která bude připomínat úspěšného podnikatele a politika z dnešní Prahy 4, je výsledkem spolupráce městské části Praha 4, Ústavu pro studium totalitních režimů, Kabinetu dokumentace a historie Vězeňské služby ČR a Vojenského historického ústavu Praha.

Vězeňská fotografie Antonína Šindeláře - Zdroj: https://posledniadresa.cz/www/Names/Name/61
Vězeňská fotografie Antonína Šindeláře
Aktualizováno: 16.04.2024 – Vít Drbal
Vytisknout