OSN požaduje ukončení podpory izraelské armády při útocích izraelských osadníků na Palestince na Západním břehu Jordánu

17. 4. 2024

čas čtení 6 minut
 
Úřad OSN pro lidská práva vyjadřuje znepokojení nad eskalací násilí po víkendových úmrtích u Nábulusu

 
Organizace spojených národů vyjádřila vážné znepokojení nad eskalací násilí na Západním břehu Jordánu a požaduje, aby izraelské bezpečnostní síly "okamžitě" přestaly podporovat útoky osadníků na Palestince na okupovaném území.

 


Prohlášení úřadu OSN pro lidská práva bylo vydáno několik hodin poté, co izraelští osadníci zabili dva palestinské muže v severní vesnici jižně od Nábulusu, což byl nejnovější násilný útok, na němž se podíleli osadníci na stále napjatějším Západním břehu Jordánu.

Palestinci uvedli, že incident následoval po střetu, kdy osadníci vstoupili na palestinský pozemek a napadli obyvatele, zatímco osadníci uvedli, že začal útokem na židovskou osobu.

Napětí na Západním břehu se prudce vystupňovalo od víkendového zabití čtrnáctiletého chlapce z rodiny osadníků.

Pondělní násilnosti zvýšily počet Palestinců zabitých izraelskými silami nebo ozbrojenými osadníky od pátku na osm, přičemž palestinské úřady hlásily rostoucí počet útoků ze strany osadníků na celém Západním břehu Jordánu. Palestinští svědci a videozáznamy naznačují, že u některých incidentů byly přítomny izraelské bezpečnostní síly, které byly v pohotovosti.

Pondělní útok osadníků viděl Salah Bani Jaber, starosta města Aqraba poblíž severního města Nábulus. Uvedl, že asi 50 osadníků, z nichž mnozí byli ozbrojeni, napadlo členy jeho komunity a střílelo na palestinské mladíky, přičemž dva z nich zabili a další zranili.

"Na místě byli izraelští vojáci, kteří osadníkům nečinně přihlíželi," řekl.

Palestinská společnost Červeného půlměsíce uvedla, že vojáci bránili jejím sanitkám v přístupu do oblasti a v ošetření zraněných. Izraelská armáda uvedla, že incident vyšetřuje.

Úřad OSN pro lidská práva ve svém prohlášení uvedl, že v posledních měsících byli Palestinci na Západním břehu "vystaveni vlnám útoků stovek izraelských osadníků, často doprovázených nebo podporovaných izraelskými bezpečnostními silami".

"Na Západním břehu Jordánu vyvolává vážné obavy také stupňující se násilí v posledních dnech," dodal úřad.

"Izraelské bezpečnostní síly musí okamžitě ukončit svou aktivní účast na útocích osadníků na Palestince a jejich podporu," řekla novinářům v Ženevě mluvčí úřadu pro práva Ravina Šamdasáníová.

"Izraelské úřady musí naopak zabránit dalším útokům, a to i tím, že odpovědné osoby poženou k odpovědnosti. Osadníci a izraelské bezpečnostní síly údajně zranili desítky Palestinců, a to i za použití střelných zbraní, a zapálili stovky domů a dalších budov i aut.

"Tři izraelští vojáci utrpěli zranění poté, co byli zasaženi kameny. Bylo také oznámeno, že osadníci v uplynulých dvou dnech zřídili nejméně dvě nová stanoviště v údolí Jordánu a v Jižních Hebronských horách, v blízkosti palestinských komunit, které byly v uplynulých měsících opakovaně napadeny osadníky a kterým bezprostředně hrozí násilné vystěhování z jejich domovů a půdy."

Šamdasáníová dodala: "Osoby důvodně podezřelé z trestných činů, včetně vražd nebo jiných nezákonných zabití, musí být postaveny před soud prostřednictvím soudního procesu, který je v souladu s mezinárodními standardy v oblasti lidských práv, a to po rychlém, nestranném, nezávislém, účinném a transparentním vyšetřování.

"Tato povinnost zahrnuje ochranu Palestinců před útoky osadníků a ukončení nezákonného používání síly proti Palestincům ze strany izraelských bezpečnostních sil."

Západní břeh Jordánu, který Izrael okupuje od roku 1967, zažívá od začátku loňského roku prudký nárůst násilí. Podle oficiálních palestinských zdrojů bylo od 7. října, kdy vypukla válka mezi Izraelem a Hamásem v Gaze, zabito izraelskými silami nebo osadníky na celém Západním břehu nejméně 468 Palestinců.

Současná vlna osadnických útoků následovala po sobotním nálezu těla čtrnáctiletého izraelského pastýře Binyamina Ahimeira izraelskými bezpečnostními silami v centrální části Západního břehu Jordánu, který byl podle těchto sil zavražděn při protiizraelském útoku.

Tato situace přiměla USA a Velkou Británii, aby na pozadí války v Gaze uvalily sankce na jmenované násilné osadníky, kteří se podílejí na pokusech o vyhnání palestinských komunit z jejich území.

V únoru Spojené království uvalilo sankce na čtyři izraelské občany s tím, že se jedná o "extremistické osadníky", kteří násilně napadli Palestince na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. Opatření ukládají přísná finanční a cestovní omezení čtyřem osobám, které se podle Británie podílely na "hrubém porušování lidských práv".

"Extremističtí izraelští osadníci ohrožují Palestince, často se zbraní v ruce, a vyhánějí je z půdy, která jim právem patří," uvedl britský ministr zahraničí David Cameron. "Toto chování je nezákonné a nepřijatelné. Izrael musí rovněž přijmout důraznější opatření a ukončit osadnické násilí. Příliš často jsme svědky toho, že jsou přijímány závazky a přijímány přísliby, které však nejsou dodržovány."

Britské ministerstvo zahraničí dodalo, že v uplynulém roce došlo na Západním břehu Jordánu k bezprecedentní míře násilí ze strany osadníků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
924

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2024