Hlavní obsah

Jak ušetřit na kosmetice? Vyrobte si vlastní šampon, bombu do koupele, masku nebo krém na ruce

Foto: Microgen, Shutterstock.com

Foto: Microgen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napadlo vás někdy pustit se do výroby domácí kosmetiky? Je to jednodušší, než si možná myslíte, chce to jen trochu kreativity. Máme pro vás pár snadných receptur, pro přípravu potřebujete jen pár surovin, které nejspíš najdete v koupelně, případně seženete v drogerii.

Článek

Ptáte se, proč byste si měli vyrábět vlastní čistě přírodní kosmetické přípravky, když si pro ně můžete zajít do obchodu? V první řadě víte přesně, jaké ingredience jste použili, nemusíte ztrácet čas pročítáním etiket, abyste zjistili, zda jsou všechny složky vhodné pro vaši pleť a vyhovují jejím specifickým potřebám. Máte stoprocentní jistotu, že si na pokožku nebo vlasy neaplikujete žádné chemikálie. Dalším důvodem je fakt, že ušetříte, a to možná i v řádech stokorun. V neposlední řadě uděláte něco pro životní prostředí a ochranu naší planety, můžete tak přispět svým dílem k trvalé udržitelnosti a chovat se ekologicky. A dalším důvodem je, že domácí příprava kosmetiky je zkrátka skvělá zábava. Tady je pár tipů.

Regenerační krém na ruce

Potřebujete:

1 lžíci včelího vosku (vločky)

60 g bambuckého másla

15 g měsíčkového oleje

15 g mandlového oleje

15 kapek přírodního esenciálního oleje (růžový, levandulový, mandarinkový)

Postup:

Na vodní lázni rozehřejte v kastrůlku bambucké máslo (velmi opatrně) se včelím voskem, mandlovým a měsíčkovým olejem. Po celou dobu míchejte. Odstavte z plotny a nechte asi deset minut chladit. Pak do směsi přimíchejte přírodní esenciální olej a vše přelijte do malých skleniček se šroubovacím uzávěrem. Dejte do chladu a nechte do druhého dne ztuhnout.

Tuhý šampon

Potřebujete:

30 ml bylinkového odvaru či výluhu, např. z heřmánku, kopřiv, růže nebo levandule

13 g hydroxidu sodného

30 g panenského olivového oleje

30 g kokosového oleje

20 g jojobového oleje

5 g bambuckého másla

5 kapek extraktu z grepových jader

10 kapek éterického oleje (cedrový, levandulový nebo rozmarýnový)

1 lžičku bílého nebo zeleného jílu

Postup:

Všechny druhy olejů společně s bambuckým máslem rozehřejte ve vodní lázni na mírném plameni a míchejte, dokud se bambucké máslo nerozpustí. Do druhého hrnce nalijte bylinkový výluh, ke kterému přisypejte hydroxid sodný, a nechte rozpustit. Obě složky pak smíchejte a ve vodní lázni rozmixujte ponorným ručním mixérem do zhoustnutí. Poté přidejte jíl, extrakt z grepových jader a nakonec éterický olej. Vše promíchejte a směs nalijte do silikonové formičky, ve které nechte 48 tuhnout při pokojové teplotě.

Foto: Shutterstock.com

Troufněte si na výrobu domácího přírodního tuhého šamponu nebo šumivé bomby do koupele, je to snadné a bude vás to bavitFoto: Shutterstock.com

Anti-age pleťová maska

Potřebujete:

1 lžíci bambuckého másla

1 lžičku mleté skořice

1 lžičku arganového oleje

1 lžičku kokosového oleje

Postup:

Veškeré ingredience dobře promíchejte do konzistence pasty a masku ihned použijte. Naneste na pleť obličeje, krku a dekoltu a nechte 15 minut působit.

Šumivá bomba do koupele

Potřebujete:

1 hrnek jedlé sody

0,5 hrnku práškové kyseliny citronové

0,5 hrnku soli do koupele

3 až 4 lžíce rostlinného oleje (kokosový, olivový, arganový, růžový, mandlový…)

1 lžičku kukuřičného škrobu

1 lžíci květinové pleťové vody

asi 12 kapek přírodního esenciálního oleje (levandule, růže, pomeranč…)

1 lžíci sušených květin nebo bylinek

Postup:

Připravte si dvě misky. V jedné promíchejte veškeré suché suroviny, ve druhé pak mokré ingredience. Polévkovou lžící postupně vmíchejte mokrou směs do té suché. Výsledná hmota by měla připomínat mokrý písek, když je příliš suchá, přidejte kapku oleje, pokud se vám naopak zdá příliš mokrá, přidejte trošku jedlé sody. Směs natlačte do silikonových nebo plastových formiček (použít můžete také formičky na muffiny) a nechte asi hodinu až dvě ztuhnout. Formičky můžete předem lehce vytřít olejem, aby vám šly následně koupelové bomby lépe vyndat. Hotové nechte pak asi 24 hodin vyschnout.

Načítám