fbpx

S certifikovanou lektorkou a spisovatelkou Helenou Nehasilovou o tom, že praxe jógy v nabitém pracovním dni může být jednodušší, než si myslíte.

Zveřejněno: 17. 4. 2024

Pracujete za monitorem počítače, tělo máte ztuhlé tak, že vám dělá problém se narovnat, a energii na nějaké cvičení hledáte jen marně. Točíte se v začarovaném kruhu, všechno vás bolí, to vás štve, ale nevíte, jak z toho ven. Cítíte potřebu se nadechnout, zvolnit, udělat si chvilku pro sebe, ale nevíte, jak na to. Takové problémy trápí v éře kancelářského života většinu z nás. 

A právě s touto většinou pracujete Helena Nehasilová, usměvavá zrzka, jejíž pohled je prozářen oním pověstným světlem, jež údajně vyzařují ti, kteří propadli józe. Právě to se před lety stalo i Heleně Nehasilové, která jí propadla natolik, že se jí začala věnovat profesně, a učí lidi pracující v kancelářích, jak si mohou jógou zpříjemnit život. Kromě toho má také pravidelné lekce ve vlastním jógovém studiu Jóga Letná a je také autorkou knihy Jóga mezi maily. 

Jak ses ty sama k józe dostala a čím tě vlastně tak uchvátila, že ses rozhodla začít se jí věnovat i profesně?

Byla to náhoda. Úplně prvně jsem se na lekci jógy dostala omylem, když jsem se přihlásila na lekci nějakého dynamického cvičení, a lektorka byla nemocná, tak dali jako náhradu zrovna jógu. Dozvěděla jsem se to již převlečená do sportovního úboru, tak jsem zůstala. To bylo na vysoké škole.

Myslíš, že je jóga pro každého?

Myslím, že je pro každého, kdo se jí dovolí otevřít. Ale v zásadě na ni mám ráda právě to, že je velmi inkluzivní a může se jí věnovat opravdu kdokoliv.

Takže kancelářští lidé. V projektu Office yoga se s lektory zaměřujete právě na ně. Jak to funguje a kdo si vás může objednat?

Office yoga vznikla reakcí na sedavý styl práce a života městských lidí, kteří nemají moc času si jít zacvičit někam mezi prací a domácími povinnostmi. Je to zdravotní cvičení inspirované jógou a dalšími styly, se zaměřením na nejvíce namáhané části těla v kanceláři, jako jsou bolavá záda, krční páteř, zkrácené končetiny a hlava plná stresu.

Související…

Z bankéřky instruktorkou jógy. Nebojte se křižovatek na vrcholu kariéry
Tereza Theerová

Mohou si ji tedy objednat jakékoliv firmy, které mají sedící zaměstnance. Nabízíme jak programy pravidelné jógy na podložkách, tak i desk jógy u pracovního stolu nebo edukativní workshopy zaměřené na well-being témata.

Jde o poměrně jedinečný koncept. Jste v Česku jediní? Co tě vedlo k založení něčeho takového, jak ta myšlenka vlastně vznikla? Z vlastní „ztuhlé kancelářské“ zkušenosti?

Před deseti lety jsme byli v ČR opravdu takoví pionýři, na Západě se tento trend již rozvíjel. Nápad vzešel samozřejmě z osobní zkušenosti, kdy jsem sama seděla hodiny v kanceláři a občas jsme s kolegy, když už nás odpoledne všechno bolelo, cvičili jógu u pracovních stolů.
Když jsme s kolegyní a kamarádkou Bárou začaly nabízet lekce jógy tehdy do kanceláří jiných firem, hodně HR oddělení se divilo. Dnes se tento koncept již rozšířil a vím, že spousta jógínů-jednotlivců vede i své soukromé lekce v kancelářích, trend ze Západu došel i sem a firmy to přijímají jako úplně normální součást svých firemních benefitů.

Tvrdíš, že pro protažení ztuhlého kancelářského těla se nemusíme do ničeho převlékat, že dokonce ani nemusíme vstát ze židle. Jak je to možné?

Netvrdím, že nemusíme vstát ze židle. Spíš opak – bylo by dobré z ní pravidelně vstávat! Office yoga nabádá klienty k aktivitě. Je potřeba si uvědomit, že zdravý pohyb lze zařadit do každého dne a nepotřebujete k tomu sportovní tašku s převlečením, hodinu cesty do posilovny a komplikované plánování osobního času. Jóga tu může být s vámi kdykoliv, když si zrovna vzpomenete.

Začátečníkům bych doporučila vyzkoušet ze začátku různé styly a různé lektory. Osobnost učitele hraje velkou roli v tom, jak vás jóga nadchne a bude bavit.

Klienty učíme, jak se protahovat a zdravě pohybovat v rámci dne, jak využít každou chvilku. Uvědomujeme si, jak těžké je najít si čas na sebe, když v práci i doma všechno takzvaně „hoří“. Ale stačí si uvědomit, že si na sebe můžeme najít 10 minut po probuzení, protáhnout se efektivně u stolu v práci, udělat si dechové cvičení ve frontě na oběd nebo na poštu a večer před usnutím si doma na koberci udělat také svůj cvik. A najednou to dá tu hodinu.

S kancelářskými lidmi pracuješ denně. Co je nejvíce trápí, jaké jsou jejich největší problémy? Může se stát „léčbou“ právě Office yoga?

Nejvíc je trápí přemíra stresu, bolavá hlava a ztuhlé trapézy, bolavá záda, málo mobilní ramena, kyčle, záněty karpálních tunelů. Jedna lekce Office yogy určitě nevyléčí problém, ale pravidelná praxe vedená lektorem může na problém upozornit, může člověku ulevit a v některých případech může i vyléčit. Ale záleží, o jak vážném problému se bavíme. Někdy je nutné klienta vyslat za fyzioterapeutem nebo lékařem.

Kolikrát týdně cvičit jógu, aby začala nést ovoce? A co to ovoce vlastně je, s čím konkrétně má Office yoga (nebo jóga) kancelářským lidem pomoci?

Klíčem je pravidelnost. To se myslím týká jakékoliv oblasti. Lepší je určitě každý den cvičit, ať už třeba jen 15-20 minut, než se jednou za týden strhat na nějaké těžké lekci nebo tréninku.

Office yoga klientům pomáhá především v oblastech lepšího pocitu ve vlastním těle, zmírnění napětí fyzického, ale i mentálního, lepšího zvládání stresu. Pomáhá mobilizovat klouby, protahovat svaly a šlachy, ale i posilovat některé části. Výsledkem je zdravější a odolnější tělo a mysl.

Má se kancelářská jóga kombinovat s jógou mimo kancelář? Aby k něčemu byla? Jinými slovy – je nutná pravidelnost, pestrost?

Určitě bych doporučovala Office yogu kombinovat s jakýmkoliv dalším pohybem, který vám dělá radost. Může to být klasická jóga, běhání, ale může to být klidně i box nebo plavání. Zdravému tělu prospívá pestrý pohyb, trénink nejen flexibility, ale i mobility, rovnováhy, stability. Čím různorodější pohyb, tím lépe.

Vedeš také jógové lekce ve svém studiu. Na jakou jógu se zaměřuješ a proč? Pro koho (ne)jsou tvé lekce vhodné?

Ve svém studiu Jóga Letná vedu již velmi dlouho lekce Ashtanga Vinyasa jógy, se kterou jsem původně začala a vydržela mi v lehké obměně dodnes. I když by mě asi klasický ashtangář nepochválil (úsměv).

Při výběru bych se řídila vnitřním hlasem. Důležité je, aby vás to bavilo, nějakým způsobem motivovalo pokračovat dál. Pokud to tak není, nemá cenu se do toho tlačit.

Jak se dá dělat jóga mezi maily? To je vlastně název tvojí knihy.

Jóga mezi e-maily je vlastně Office yoga, její principy a praxe pro všechny, kteří si o tom chtějí nejdříve počíst, a pak to třeba zkusit.

Tím, že je tento styl vhodný pouze pro fyzicky zdravé a pokročilejší jógíny, jsem se rozhodla ho trošku „polidštit“ a učím o trošku pomalejší a modifikovanější verzi (úsměv). Jinak vedu lekce Office yogy v různých kancelářích.

Proč se vlastně věnovat józe?

Nemyslím si, že bychom měli jógu nutit všem. Pokud se v tom člověk najde a cítí její benefity, tak proč se jí nevěnovat. Ale věřím, že existují jedinci, které jóga prostě nezaujme, a to je v pořádku.
Mohu mluvit pouze sama za sebe. Pro mě je jóga životní styl a její každodenní praxe mě udržuje fit, naučila mě pozitivně vnímat své tělo a sama sebe, myslím, že mi přinesla zdravé sebevědomí a ještě více pohody a energie do života.

Jak najít jógu, která bude vyhovovat? Existuje několik stylů jógy. Čím se řídit při výběru?

Já bych začátečníkům doporučila vyzkoušet ze začátku různé styly a různé lektory. Navíc platí, že například vinyasa jógu, nebo klidně i Office yogu, povede jeden lektor tak, a druhý docela jinak. Osobnost učitele hraje velkou roli v tom, jak vás jóga nadchne a bude bavit.

Tak to bylo u mě. Takže bych se při výběru řídila vnitřním hlasem. Důležité je, aby vás to bavilo, nějakým způsobem motivovalo pokračovat dál. Pokud to tak není, tak se za mě nemá cenu do toho tlačit.

Jak se dá dělat jóga mezi maily? To je vlastně název tvojí knihy.

Jóga mezi e-maily je vlastně Office yoga, její principy a praxe pro všechny, kteří si o tom chtějí nejdříve počíst, a pak to třeba zkusit.

m rc103158 1

Pro koho se kniha hodí?

Určitě pro všechny, kteří mají sedavé zaměstnání.

Protahuješ se ty sama tak, jak radíš lidem? Jak vlastně vypadá tvoje jógová praxe?

Já se protahuji a zařazuji aktivní pohyb, nejen jógu, do každého dne! Office yogu a jógu praktikuji 5x v týdnu, ale jezdím hodně na kole, každý den chodím na procházky, občas plavu, zajdu do posilovny, nebo hraji týmové sporty s přáteli. Snažím se, aby můj styl pohybu byl co nejrozmanitější.

Co říci závěrem?

Ráda bych vzkázala všem, aby zkusili zařadit pohyb do každého dne. Nemusí to být jen jóga. Hlavně, ať vám to přináší radost a je to pravidelné.

 

foto: se svolením Heleny Nehasilové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...