Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Víte, co jsou květinové vody? Pomůžou při nevolnosti i kašli

Víte, co jsou květinové vody? Pomůžou při nevolnosti i kašli
Jak můžou květinové vody prospět zdraví? • Autor: istock.cz
17. dubna 2024 • 06:00

Hydroláty, hydrosoly nebo také květinové vody, s těmito názvy se setkáte již celkem běžně. A hlavně na kosmetickém poli. Pokud jsou nekonzervované, mohou se také užívat vnitřně a mají mnoho jiných dobrých vlastností.

Jednou z nejznámějších květinových vod je růžová. Dobře ji znáte z kosmetiky. Existují ale i další a část z nich lze použít jako léčivo.

Hydroláty jsou po vydestilování povětšinou mléčně bílé, ty, které pocházejí z řebříčku nebo heřmánku, mají krásnou jemně modrou barvu a následně zprůhlední. Obsahují pouze 1 % aromatických molekul z esenciálních olejů, které jsou rozpustné ve vodě. Proto jsou velmi dobrým a bezpečným prostředkem pro dětskou aromaterapii, těhotné i kojící ženy anebo také seniory.

Ne všechny hydroláty jsou ale vhodné pro vnitřní použití, některé se hodí pouze ke kosmetickému ošetření nebo vnější aplikaci. Mohou se používat u dětí od tří měsíců věku i u velmi křehkých osob.

Jak používat olej na vlasy vám ve videu poradí stylista salonu Petry Měchurové:

Video se připravuje ...
Jak používat olej na vlasy vám poradí Pavel Krupnik top stylista salonu Petry MěchurovéVIDEO 

Co například užívat vnitřně

Hydroláty jsou skvělým a rychlým prostředkem, jak ulevit třeba při nevolnostech a potížích s trávicím traktem (máta peprná) nebo při těhotenské nevolnosti (citron). Vnitřně je výborný také hydrolát z tymiánu linaloolu, který je vůbec nejjemnějším z tymiánů. Dokáže velmi dobře odhlenit a napomáhá vykašlávání stejně, jako kdybyste se namazali směsí esenciálního a rostlinného oleje. Stačí rozmíchat jednu čajovou lžičku ve sklence nebo hrníčku vody, ať už teplé nebo studené, a popíjet dvakrát až třikrát denně.

Uchování v ledničce

Nekonzervované hydroláty je třeba uchovávat v ledničce. Jsou totiž poměrně křehké, co se týče trvanlivosti. Na ty je potřeba dávat pozor také, pokud je přidáváte do domácí kosmetiky. Při použití naprosto čerstvého hydrolátu vydrží maximálně půl roku.

Obecně se doporučuje hydrolát spotřebovat dva měsíce po otevření. Samozřejmě, že při správném skladování může vydržet bez pověstné ztráty kytičky i déle. Určitě ale pozorujte změny v barvě, zakalení, vůni nebo další různé projevy toho, že s ním není něco v pořádku.

Kouzlení s dezerty

V Řecku, Turecku a prakticky v celém Středomoří je používání hydrolátů v kuchyni naprosto běžným jevem. Řekové, Bulhaři, Francouzi i další národy s nimi kouzlí hlavně chutné dezerty nebo cukroví. Na špici oblíbenosti je hydrolát neroli nebo růže damašská. Neroli lze přidat do řeckých melomakarones, růžový hydrolát do kourabiedes.

Pokud nemáte po ruce citronovou nebo pomerančovou kůru, ale máte doma nekonzervovaný hydrosol, můžete jej přidat do těsta. Hodí se do sušenek, madlenek, vánočního cukroví, nepečených dezertů, osvěžujících domácích limonád, nealkoholických i alkoholických koktejlů, kde si na své přijde máta peprná a meduňka nebo také růže damašská.

Všechny druhy, které chcete používat v kuchyni, musí být nekonzervované. To znamená, že ve složení nesmí být alkohol, glycerin nebo další látky. Na lahvičce musí být napsán pouze český a latinský název rostliny. To znamená Citron (Citrus limonum) nebo pomeranč sladký (Citrus sinensis), máta peprná (Minta piperita). 

Ve francouzské praxi se původně rozlišovaly hydroláty a květové vody. Toto dělení bylo čistě praktické kvůli tomu, aby bylo jasně vědět, zda byly získány destilací květů, nebo jiného rostlinného materiálu. Vznikají při destilaci esenciálního oleje.

Hydroláty pro zdraví

• lze použít v aromalampě nebo difuzéru

• fungují při těhotenské nevolnosti

• snižují trávicí potíže

• podporují dobrou náladu

• lze je přidat do koupele

• zachovávají krásnou pleť

• snižují otoky očí

 

Kosmetické použití

• vhodné na vlasy i pleť

• dobře snášené i citlivou pokožkou

• lze přidat do vlasových i pleťových masek

• snižují opruzeniny u dětí

• podpoří hojení poškozené pokožky

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.