Ne nadarmo napsala česká disidentka Eva Kantůrková v úvodu své slavné knihy Přítelkyně z domu smutku větu: „Vězení je místo, kde je vše obráceno proti člověku. Dokonce i naděje tu ústí do zoufalství.“

Vstupem do věznice se stáváte součástí prostředí, kde peníze nejsou tím nejcennějším a mnohé běžné návyky jsou zcela nedostupné.

Jakou hodnotu tu mají peníze a lidská práce

Když nastoupíte do výkonu trestu, je zřejmé, že není možné mít u sebe na cele hotovost pro nezbytné výdaje. Avšak dostanete možnost zaslat pro vlastní potřebu nějaký obnos na účet věznice, což může být prospěšné z několika důvodů.

Tyto peníze mohou být využity k nákupu hygienických potřeb nebo zboží ve vězeňské kantýně, který má odsouzený možnost provést jednou za čas.

Pokud odsouzený nepracuje, ze zůstatku na jeho účtu se nejprve strhávají povinné srážky jako výživné, exekuce a náklady spojené s výkonem trestu. Práce v nápravném zařízení je obvykle velmi žádaná, a to z několika důvodů.

Poskytuje nejen příležitost k vydělání peněz a zlepšení životní úrovně ve vězení, ale především umožňuje smysluplně využít čas, který odsouzencům za mřížemi zbývá.

Vězni mohou pracovat ve čtyřech platových třídách, přičemž většina z nich pracuje v první třídě, kde je příjem kolem 5500 hrubého. Odsouzení s magisterským vzděláním mohou pracovat v nejvyšší třídě, pokud vykonávají profesi, která vyžaduje tento stupeň akademického vzdělání. V tomto případě mohou mít plat až kolem 13 tisíc korun.

VIDEO: Jak vypadá nejhorší vězení v ČR? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Co z vás za mřížemi dělá boháče?

Bohatství jednotlivých odsouzených není přímo závislé na finančních prostředcích. Vězni zde často považují za nejcennější platidlo tabák. Hodně z nich je závislých na nikotinu, a proto mají cigarety vysokou hodnotu.

Zkušenosti lidí, kteří prošli nepodmíněným výkonem trestu, ukázaly, že je výhodné si před nástupem do vězení opatřit pořádnou zásobu cigaret, i když sami nekouří. Cigarety lze vyměnit za různé věci, jako jsou poštovní známky nebo ovoce.

I když obchodování s cigaretami je zakázáno, v praxi se trestá méně přísně než obchodování s drogami nebo mobilními telefony.

Totéž platí i o kávě, kterou si odsouzení musejí kupovat ve vězeňské kantýně. Je známé, že vězeňská kuchyně, kde někteří odsouzení pracují, často spolupracuje s vězni. Výměnou za kávu nebo cigarety je možné získat například lepší jídlo.

Podobným způsobem to funguje i u chodbařů, což jsou vězni, kteří na uzavřených odděleních distribuují jídlo a podávají vodu. Chodbař může být také jedinou možností kontaktu s jinými odsouzenými.

Nicméně během komunikace s ním je často přítomen dozorce. Za krabičku cigaret nebo trochu mleté kávy můžete od chodbaře získat třeba lepší povlečení.

Alkoholová kultura ve vězení

Ovšem nikotin není jedinou závislostí, se kterou se odsouzení potýkají. Některým chybí i alkohol. Rozšířenou a relativně tolerovanou formou náhražky alkoholu ve věznicích je populární „magorák“. Jedná se o extrémně silný černý čaj, pro který se obvykle používá velké množství čajových sáčků na jednu PET lahev.

Pro dosažení silnějšího účinku se často přidává tabák do louhu, případně analgetika, pokud jsou dostupná. Díky vysokému obsahu kofeinu má podobné účinky jako alkohol. Avšak může způsobovat žaludeční potíže nebo silné bolesti hlavy a není vhodný pro jedince s vysokým krevním tlakem.

Další častou alternativou je „kvaska“. Tento nápoj se vyrábí do PET lahví a zahrnuje chléb, ovoce – především citrusy –, teplou vodu a cukr.

Existuje mnoho různých receptů, které se liší od věznice k věznici v závislosti na dostupnosti surovin pro výrobu. Příprava tohoto vězeňského nápoje je obvykle složitější kvůli omezené dostupnosti surovin.

Smutné vánoční svátky

Pro lidi ve vězení, bez ohledu na to, zda mají rodinu doma, nebo ne, je toto období obvykle náročné. Dozorci a zaměstnanci věznice se obvykle snaží maximalizovat pohodlí odsouzených během Vánoc, jak jen to jde. Běžně se zdobí vězeňské prostory vánočními dekoracemi a může být připravena besídka nebo jiné speciální programy.

V ženských věznicích se ženy často snaží zkrátit si tento čas přípravou cukroví. Protože nemají přístup k čerstvým potravinám, používají především trvanlivé suroviny, jako jsou piškoty, čokoláda, marmeláda, ovoce nebo pudinkové hmoty.

Na Štědrý den bývá tradiční vánoční menu, například řízek s bramborovým salátem a vánočka jako dezert. Odsouzení mají navíc možnost přijmout tříhodinovou návštěvu svých blízkých a zúčastnit se bohoslužeb, což může trochu zvýšit jejich duchovní pohodu během těchto svátků.

Zdroj: vlasta.cz, observační praxe autorky článku, obase.cz

Související články