V piatok 12. apríla zaplnili kapely Horkýže Slíže, Inekafe a Zoči Voči košickú Multihalu do posledného miesta. Turné "Slíže a Kafe po 100 rokoch" v metropole východu prilákalo poriadny zástup fanúšikov, z ktorých väčšina prišla v podobnom čase, čo spôsobilo menšie problémy pri vstupe. Celkovú atmosféru však ostrieľané kapely bez problémov pozdvihli svojimi energickými vystúpeniami.

Obľúbené skupiny a ideálny termín na konci pracovného týždňa naznačovali, že by tento spoločný koncert mohol patriť k tým najlepším za posledné obdobie. O to viac prekvapil výber dejiska koncertu – košická Multihala, ktorá pri menej známych menách môže stačiť, ale pri dvoch legendách slovenskej rockovej scény a vypredaní kapacity ukázala zopár nedostatkov. V Košiciach sú pritom k dispozícii aj väčšie priestory.

Multihala bola pre návštevníkov otvorená už od 17:00, v tomto čase sú však mnohí ešte len na ceste z práce. A tak väčšina ľudí prišla na miesto činu až podvečer a pred jedinou vstupnou bránou do haly si museli vystáť rad. Pozoruhodné bolo, že tí, ktorým sa podarilo prísť hneď po otvorení, najskôr zaplnili miesta na sedenie. Zoči Voči, ktorí vystúpili ako prví, tak mali z pódia na začiatku svojho vystúpenia pohľad, aký sa im na koncertoch bežne nenaskytne. Plocha na státie sa však postupne zapĺňala a Inekafe už mali pod pódiom poriadny fanúšikovský kotol.

V hale nechýbali bary, v ktorých sa však nedalo platiť kartou. Ak ste nemali hotovosť, záchranou bol bar pred vstupom do haly, nie úplne ideálne umiestnený priamo v ceste na stanovisko s prenosnými toaletami. Poďme však už radšej k samotným koncertom dvoch hlavných hviezd večera, ktorých výkony drobné nepríjemnosti spoľahlivo prekryli.

Inekafe v Košiciach, 12.4.2024 Zdroj: Peter Choreň

Vratko Rohoň a Inekafe to rozbalili už krátko po štvrť na osem, kedy v rozbehnutej atmosfére po Zoči Voči zaplnená hala neváhala ani na chvíľu a išla si texty spolu s ním. Hneď z úvodu odzneli hity ako Kto na to príde?, Málo alebo Život ako video. Čerstvý päťdesiatnik fanúšikom prezradil, že aj tento rok sa kapela chystá pokračovať v tradícii – čo rok, to nový singel, viac detailov však neuviedol. Zaznel minuloročný singel Leto s pútavými vizualizáciami, ale prišlo aj na skladby z albumu coververzií piesní slovenských a českých interpretov z 80. rokov – Made in Czechoslovakia. Z neho Inekafe ponúkli skladby ako Vymyslená od Elánu alebo Chráň svoje bláznovstvá od Petra Nagya, ktorá Vratkovi mimoriadne sekla.

Medzi skladbami frontman spomínal na časy bez internetu, kedy stačilo na kontakt napríklad iba Telefónne číslo, čím šikovne uviedol rovnomenný singel. Prišlo aj na aktuálnu situáciu pred skladbou Spomienky na budúcnosť. "Hovoril som si, že tá pesnička za niekoľko rokov určite bude klišé, pretože sme rozumní, máme mobily, máme internet, máme satelity a vojny nebudú, lebo sa vieme dohodnúť. Prešlo 22 rokov a vojny bohužiaľ stále sú. Je to jediná pesnička, pri ktorej mi je úprimne ľúto, že ten text je nanešťastie stále pravdivý," uviedol.

Vrcholom vystúpenia bola skladba Úspešne zapojení (2000), pri ktorej už v samom úvode publikum speváka prekvapilo a začalo hlasno spievať text prvej slohy. Kapela na to nadviazala ešte viac oduševneným výkonom, a tak sa pri tejto piesni maximálne bavila a spievala celá hala. Bol to vrchol vystúpenia, za ktorý si kapela na záver vyslúžila najväčší potlesk.

Inekafe v Košiciach, 12.4.2024 Zdroj: Peter Choreň

Po krátkej pauze nastúpili Horkýže Slíže v plnej paráde, s nadupaným zvukom, svetlenými a pyrotechnickými efektmi, a dokonca aj textami na LEDke za pódiom. Frontman Peter "Kuko" Hrivňák, ktorý na úvod pobavil fanúšikov obrovským  nafukovacím "nástrojom", sa ukázal v top forme, rovnako aj jeho spoluhráči. Záverečný koncert večera tak bol vrcholom nielen po technickej stránke, ale aj nasadením skvele zohratej zostavy a všetci prítomní sa už po pár minútach pri energii, ktorá sa valila z pódia, nechali strhnúť atmosférou.

Slíže si pripravili nárez z približne 25 skladieb mapujúcich celú ich doterajšiu tvorbu. Úctyhodné číslo, úctyhodný výkon. Hneď z úvodu zazneli Mám v p... na lehátku, Silný refrén alebo Nazdar!!!. Z Kuka ako obyčajne sršal jeho svojský humor. Brilantnú prácu s davom predviedol pri skladbe Logická hádanka (2000), kedy okrem kvalitného speváckeho výkonu spolu s fanúšikmi odpovedal na Doktorove otázky v texte. Ostrieľanosť a pohotovosť ukázal aj pri maximálne nenápadnom úhybnom manévri, keď k nemu vzduchom letela niečia bunda.

Horkýže Slíže v Košiciach, 12.4.2024 Zdroj: Peter Choreň

Môže viať dúhová vlajka na koncerte Slížov? Môže! Rovno na LEDke za nimi a aj s textom hitu L.A.G. Song (2002). Nechýbali ani ďalšie notoricky známe hity ako Vlak, A ja Sprostá, Maštaľ alebo Malá Žužu. Po výživnom setliste, skutočne energickom výkone celej kapely, skvelej hlasovej kondícii Kuka, a technicky prepracovanej šou, s ktorou by mohli pokojne zapĺňať aj dvakrát väčšie haly, nebolo kapele čo vytknúť.

Ak ste na kapelách Inekafe a Horkýže Slíže vyrastali, zážitok z ich spoločného turné si rozhodne nenechajte ujsť. Vstupenky však už zoženiete len na 10. mája v Banskej Bystrici. Predtým sa uskutočnia dva vypredané koncerty tento piatok 19. apríla v Žiline a vo štvrtok 25. apríla v Bratislave.

Horkýže Slíže v Košiciach, 12.4.2024 Zdroj: Peter Choreň

Pozrite si celý fotoreport z koncertu

Autor : Martin Laškovský