Neprešlo ani pol roka od vydania EP Daydream, s ktorým Meowlau x Val získali tri nominácie na ceny Radio_Head Awards (v kategóriách Album, Debut a Elektronická nahrávka roka), a už sú späť s ďalšou novinkou. V skladbe Hypocrite mierne odbočili od svojho tradičného štýlu a svoj typický energický pop spojili s nádychom post-punku. Neplánovanými vsuvkami v slovenčine vzdávajú hold svojmu zvukárovi a vo videoklipe zachytávajú ľudí, ktorí pri projekte verne stoja počas celej jeho existencie.

"Singel Hypocrite je tribute našim priateľom, a zároveň symbolizuje začiatok našej novej éry," hovoria Meowlau x Val. V úvode roka skupina úspešne odohrala svoje prvé slovensko-české turné, ktorým uzavrela kapitolu spojenú s ich druhým EP Daydream. Ústredná dvojica projektu Valentína Vlková (spev) a Laura Jašková (gitara, basgitara) sa okamžite pustila do tvorby novej hudby, ktorá sa bude niesť v duchu efektového spevu, živých nástrojov a ešte tanečnejších a spevavejších melódií.

Prvú lastovičku predstavili spolu s videoklipom, ktorý je dvojminútovou "jazdou" s Meowlau x Val a ich crew v obľúbenom martinskom hoode. Práve odtiaľ totiž pochádza nenahraditeľný zvukár projektu Jakub Simonides, prezývaný Simko. "V klipe sa stal hlavnou postavou a v podstate len reprezentuje, tak ako všetci, svoju bežnú existenciu. Túto komplexnú esenciu nášho bytia si môžete vychutnať vďaka Jakubovi Brehúvovi, ktorý bol schopný zachytiť všetko kamerou a následne to pretransformovať do podoby, ktorú vidíte v klipe," hovoria Meowlau x Val.

Prvýkrát so slovenčinou aj živou basgitarou

Okrem kratšej minutáže a nového zvuku, ktorým skupina kombinujúca energické drum&bassové beaty a popové melódie pootvára dvere k ďalšiemu žánru, je skladba Hypocrite špeciálna aj spomínanými pasážami v slovenčine. Ako vznikli, vysvetľuje Val:

"Táto slovenská časť piesne sa nahrala veľmi spontánne pri našej recording session. Možno by som tú pasáž nazvala aj ako taký 'behind the scenes' nášho bežného nahrávania. A kedže sa to tak neskutočne hodilo do toho post-punkového feelingu piesne, museli sme to tam nechať. Plus si môžeme zo zoznamu konečne odfajknúť to, že máme v pesničke slovenský text, haha.''

Laura Jašková, Meowlau x Val, videoklip Hypocrite Zdroj: Jakub Brehuv

Okrem toho je v štúdiovej verzii skladby historicky po prvýkrát použitá živá basgitara, čo je veľký paradox ich doterajšej tvorby, keďže Meowlau je primárne basgitaristka. "Cítila som to tak, že potrebujeme už v štúdiovej verzii zachytiť energiu a chémiu, ktorú medzi sebou mávame na koncertoch. Keďže na koncertoch hrávam práve na basgitaru, prišlo mi to ako perfektný nápad. Snáď to tak cítite aj vy," vysvetľuje Laura.

Za mix a master Meowlau x Val vďačia Lukášovi Klincovi z projektu Breathe the Vapor. Singel Hypocrite vyšiel pod hlavičkou Warner Music Czech Republic a nájdete ho na všetkých streamovacích platformách. 

Pozrite si stále aktuálnu Daydream Live Session, ktorú kapela krátko zverejnila po vydaní ostatného EP. Novinky Meowlau x Val môžete sledovať na ich profiloch na Instagrame, Facebooku či Spotify a na ich novom oficiálnom webe meowlauxval.com.

Redakciu Hudba.sk informovala manažérka skupiny Kristína Guničová. Správu sme upravili.