Domů
Plynárenství
Těžba v největším ložisku plynu v EU definitivně končí, Exxon a Shell žalují Nizozemsko o kompenzaci
Groningen stanice Wildervank
Zdroj: Peter Heeling / Creative Commons / CC-Zero (public domain)

Těžba v největším ložisku plynu v EU definitivně končí, Exxon a Shell žalují Nizozemsko o kompenzaci

Nizozemský senát schválil dlouho očekávaný zákon o ukončení těžby plynu z největšího ložiska v Evropské unii. Ložisko Groningen tak ukončí těžbu po desetiletích, kdy těžba v některých letech přesahovala 70 mld. metrů krychlových zemního plynu ročně. Zákon zajistí, že těžba nebude moci být znovu obnovena. Společnosti ExxonMobil a Shell, které ložisko společně provozují, se obrátily se žalobou na nizozemský stát a žádají kompenzaci ušlého zisku.

Osud největšího ložiska zemního plynu v Evropské unii nezvrátila ani doznívající energetická krize, v průběhu které vzrostly velkoobchodní ceny zemního plynu k rekordním více než 300 EUR/MWh. Nizozemský senát totiž tento týden schválil zákon, který ve svém důsledku zakáže další těžbu z ložiska Groningen.

Důvodem ukončení těžby plynu byla častá zemětřesení v oblasti, která souvisela s pokračující těžbou.

Přijetí zákona přitom bylo do poslední chvíle ožehavou politickou otázkou. Již v loňském roce totiž tamní vláda přislíbila, že ložisko ukončí těžbu k 1. říjnu loňského roku. Příslib byl ale nakonec porušen. Pokles teplot v první polovině ledna zapříčinil, že těžba byla obnovena v omezeném množství ze dvou těžebních vrtů.

Naposledy se téma uzavření ložiska Groningen dostalo na veřejnost na počátku měsíce, kdy senát odložil hlasování o přijetí zmiňovaného zákona. Jeden z ministrů dokonce zvažoval resignaci, pokud dojde k dalšímu odložení schválení zákona, které by ohrozilo seismickou stabilitu v území.

Rozhodnutí o ukončení těžby má i své kritiky. Ti podotýkají, že ložisko je klíčové pro zajištění bezpečnosti dodávek plynu a hraje důležitou roli v zajištění energetické soběstačnosti Evropské unie. S končící energetickou krizí ovšem jejich podpora klesala a nakonec rozhodnutí o ukončení těžby nebyli schopni zvrátit.

Těžba plynu v nizozemském ložisku Groningen Těžba plynu v nizozemském ložisku Groningen (1 Bcf/d = 10,3 mld. m3 ročně)

Ukončení těžby má citelný dosah na společnost NAM, která jej provozuje. Ta je konsorciem společností Shell a ExxonMobil, významných hráčů v oblasti těžby plynu. Jelikož ložisko Groningen disponuje i nadále cca 450 mld. m3 plynu, obrátily se obě společnosti se žalobou proti Nizozemsku na příslušný soud. Ten by měl rozhodnout o tom, zda mají obě společnosti nárok na kompenzaci z nuceného ukončení činnosti a zmaření návratnosti investice.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(5)
Richard Vacek
17. duben 2024, 20:42

Logické je ložisko zavřít, vyplatit kompenzace a LNG přivést odněkud zdaleka.

Miroslav
18. duben 2024, 13:39

Takhle funguje EU. Zemědělci musí mít neobdělané %% z celkové výměry půdy, a pak vozíme z Brazílie krmiva pro dobytek.

Petr
17. duben 2024, 21:56

Naprosto v pořádku. Nejde se podřizovat kšeftu.

Zdeněk
18. duben 2024, 05:39

Souhlas, ale pak zaplaťe kompenzaci a ušlí zisk.

Také prosím vypněte internet (který máte jiště od soukromé firmy/kšeftu), doufám, že nemáte to zlé kapitalistické auto a ještě ke všemu od nějaké fuj nadnárodní fitrmy? A ten počítač/mobil, ze kterého píšete ale už opravdu pro vás vyvinula a vyrobila jen neziskovka, že? že?

Petr
19. duben 2024, 22:08

Lidé mají právo rozhodnout, jestli chtějí zisk z těžby nebo klidný život bez zemětřesení. Důležité je, že to ložisko patří státu (stejně jako všechny nerostné zdroje u nás) a soukromým firmám se jen poskytuje právo těžby za poplatek.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se