Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Židlochovice nabídnou během jarních měsíců bohatý kulturní program pro děti i dospělé

Milena Moudrá, Židlochovický zpravodaj
středa 17.4.2024

Ilustrační foto
Autor: Město Židlochovice

Po zimě se už všichni těšíme ven, a tak mě těší, že vás mohu i jménem dalších pořadatelských subjektů pozvat na krásné jarní akce. Nabídka na duben a květen je tak obsáhlá, že si vybere každý přesně podle svých preferencí. Najdete zde už pravidelné akce, ale objevují se i zcela nové zajímavé pořady.

Kromě kulturního střediska pro vás vyžití vytváří ve velké míře také místní spolky a školy. Základní umělecká škola v průběhu jara zve hned na několik koncertů. Vyvrcholením bude Festival dechových orchestrů 21. května. Žáci základní školy zvou širokou veřejnost i letos na oblíbený festival Den Země s datem 20. dubna. Jaro přináší také první farmářský trh. Náměstí se v tržiště poprvé promění 20. dubna, do deníčku si můžete zapsat i další dva termíny 15. června a 12. října.

Májové políbení

Novinkou nejsou ani Májové hodečky u cimbálu. V příjemném prostředí nádvoří Komunitního centra a Stodoly se můžete 4. května zaposlouchat do tónů cimbálové muziky a společně s krojovanou Kanavou si při víně či kávě zanotovat lidové písničky.

A protože třešně letos na 1. máje budou určitě odkvetlé, s klidem ponechejte naplnění tradice prvomájového polibku na toto poetické odpoledne s Kanavou. Vloni bohužel počasí úplně nepřálo, a tak návštěvnost nebyla příliš příznivá. Pojďme to letos napravit a ukázat, že nám Židlochovičákům na tradicích záleží.

Nová kniha z dějin Židlochovic

Třetího dubna slaví Židlochovice 150. výročí povýšení na město. K této příležitosti je každoročně sloužena mše svatá, letos 21. dubna. Podivili byste se, jak nádherně vypadá, když středem kostela kráčí průvod zástupců spolků se spolkovými prapory. I vy můžete být u toho, kostel je otevřený všem.

Oslava města pokračuje odpoledne. V sále Komunitního centra bude v 17 hodin představena nová výpravná kniha o historii Židlochovic. Podrobnosti zmiňuje článek Mgr. T. Šenkyříka na str. 13. K vydání publikace se vztahují čtyři přednášky, kde se dozvíte i to, co se do knihy nevešlo.

Cestování s expediční kamerou a ochutnávka vín

Novinkou v kulturní nabídce je cyklus cestovatelských promítání s besedami. Poprvé se návštěvníci mohli blíže seznámit s druhým nejmenším státem z pěti středoasijských republik Kyrgyzstánem. Chcete-li zažít cestovatelský maraton, přijďte do knihovny v sobotu 27. dubna na filmový festival Expediční kamera.

S jarem i víno více chutná. Proto Vás zveme 18. května na (Ne)vinnou procházku městem.

Mámy jsou jako knoflíky, drží nás pohromadě

V květnu nezapomeneme na svátek maminek, který oslavíme v neděli 12. května Židlochovickými knoflíky – rodinným dnem s pohádkou, dílnou pro děti, tanečním vystoupením a charitativním prodejem. Chceme oslavit nejen maminky, ale dát příležitost celým rodinám užít si společný čas. A protože k rodinám patří také zvířátka, nabídneme k prodeji rukodělné výrobky sdružení Kočky S.O.S. Hodonín. Po celou dobu vám bude k dispozici občerstvení z Bystré Židle.

Program zakončí v 17:30 hodin skupina orientálních tanečnic Raks Sultana i s workshopem pro veřejnost.

V obýváku s Hugem Hassem

Na návštěvě u velkého českého herce Huga Haase a jeho bratra Pavla se ocitnete 11. května  přijdete-li do Stodoly Komunitního centra. Multižánrová inscenace vás zavede do pokoje, kde spolu oba bratři v rámci intimního rozhovoru rekapitulují svůj život.

Jde o hudebně-taneční projekt, jehož obdobu jste mohli vidět už vloni v inscenaci Ludwig B. Hudební stránka inscenace vychází z komorní tvorby skladatele Pavla Haase a filmové tvorby Huga Haase. Autorem je Jan Hanák Sonority.

Doba první republiky a tehdejších hvězd stříbrného plátna se promítla i do noblesy tehdejších večírků. Na představení si atmosféru doby připomeneme i lehkou gastronomickou inspirací. Pohostíme vás sklenkou prosecca, kaviárovými vejci a chlebíčky podle receptů nejslavnějšího lahůdkářství první republiky pana Paukerta.

Písně Zuzany Navarové

V říjnu 2022 jsme museli v den konání rušit koncert Martiny Trchové nazvaný Písně Zuzany Navarové. Více jak dva roky jsme se snažili najít průnik do Martinina nabitého programu, a proto mě nyní velmi těší, že Písně Zuzany Navarové v podání Martiny Trchové a Adama Kubáta zazní naživo v Židlochovicích 15. května.

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele ze Židlochovického zpravodaje. Titulek je redakční. Článek byl redakcí zkrácen. 

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama