EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Portál stavebníka má potenciál zjednodušit celé stavební řízení

 

České stavebnictví potřebovalo nový stavební zákon jako sůl. Ten má po letech příprav vejít do praxe počínaje 1. červencem. Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na digitální zpracovávání dokumentů. Cílem je zjednodušit a urychlit celý proces povolování staveb. K tomu přispěje mimo jiné to, že místo dvou řízení (územního a stavebního) půjde pouze o jedno společné řízení o povolení záměru a řadu razítek zajistí za žadatele přímo stavební úřad. Další zkrácení přinese fakt, že obíhat mají místo lidí s papíry jen elektronické dokumenty.

Loading



 

Přínosy takového postupu komentuje Adam Heres Vostárek, expert na digitalizaci stavebních procesů ve společnosti PlanRadar: „Od teoretizování se konečně blížíme k reálnému využití digitalizace v masivním měřítku. Stavebnictví je doposud jedním z nejkonzervativnějších sektorů, který na rozdíl od jiných, jako je například automotive, zavádění digitalizace ve velkém do praxe stále odolává.  Je zřejmé, že každá významnější inovace s sebou přináší přechodné období, které je náročné pro všechny zúčastněné. Krajské úřady potřebují zajistit nové výkonné počítače či kvalitnější monitory s dostatečným rozlišením pro zaměstnance stavebních úřadů. Uředníci budou muset projít školením a naučit se nové postupy. Nicméně po zvládnutí prvotních obtíží má nový stavební zákon ambice významně urychlit a zjednodušit přípravu staveb, což rozhodně stojí za to. Důležité je využít potenciál digitalizace na maximum. Ideálně se zapojením moderních platforem pro stavební profesionály, které umožňují digitalizaci veškerých procesů během výstavby a správy nemovitostí – ať už jde o efektivní dokumentaci, komunikaci či tvorbu reportů. Pokud budou aktéři stavebního řízení tyto platformy používat, budou připraveni na jakýkoliv způsob elektronické komunikace a reportování. Nezávisle na tom, jakou podobu či formát digitálních dokumentů budou nadřízené orgány vyžadovat.“

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka, ve kterém bude veden elektronický správní spis a projektová dokumentace k novým stavbám. To zpřehlední přípravu záměru a současně uleví žadatelům od papírování. V praxi to bude vypadat tak, že stavebník podá žádost a následně bude moci sledovat průběžný stav jejího zpracování, stejně jako elektronicky komunikovat s dotčenými orgány státní správy. Tím, že bude celý proces probíhat v digitální podobě, se vše výrazně zjednodušší a urychlí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *