V rámci portfolia českého studia Bohemia Interactive lze multiplayerovou free-to-play střílečku Vigor považovat za určitou anomálii. A ne nutně proto, že jde o zástupce žánru looter shooter. S výjimkou čistě mobilních projektů MiniDayZ 2 a Arma Mobile Ops jde totiž o jediný titul studia, který se nikdy neobjevil na PC. Přitom v předběžném přístupu na Xboxu Vigor vyšel už v létě 2018, o rok později dorazila plná verze a v dalších letech se rozšířila i na PlayStation 4 a Switch. Kdykoliv se fanoušci vývojářů zeptali, jak to bude s PC verzí, dostali odpověď, že port pro osobní počítače není v plánu.

Komunita byla ale očividně neodbytná, protože nakonec se Vigor na PC přece jen podívá. Tudíž budou moci všichni hráči bez ohledu na preferovanou platformu navštívit poválečné, svým způsobem dokonce postapokalyptické Norsko v 90. letech. A trvalo to jen necelých 6 let od vydání hry v předběžném přístupu na Xboxu One.

I PC verze nejprve vyjde v rámci předběžného přístupu, a to na Steamu a někdy během letošního května/mája. Plnou verzi chtějí vývojáři nabídnout přes Steam ještě do konce roku. Early Access však bude zpoplatněn částkou 19,99 eur, za kterou dostanete také balíček Reinforcements Pack. V něm najdete exkluzivní uniformu, kolekci raritních zbraní a boosterů pro hladký start nebo jmenovku poukazující na to, že jste byli mezi prvními hráči Vigoru na PC.

Po vydání plné verze, jež bude stejně jako na konzolích distribuována s využitím free-to-play modelu, pak dojde na smazání postupu všech PC hráčů, samozřejmě s výjimkou obsahu balíčku Reinforcements Pack. Majitelé PC budou navíc nejprve moci hrát pouze proti ostatním hráčům na Steamu, ovšem v pozdějších fázích vývoje má dojít na funkci cross-play.

Díky ní se proti sobě postaví hráči na všech dostupných platformách (PC, Xbox, PlayStation a Switch). Sdílení postupu napříč platformami ale aktuálně studio nechystá, stejně tak pro tuto chvíli není v plánu vydání PC verze mimo Steam. Jedna z aktualizací hry by však měla přinést plnou podporu Steam Decku.

A proč vlastně dochází k vydání Vigoru na PC až nyní? „Hra byla primárně opravdu zamýšlena exkluzivně na konzole a o PC jsme nepřemýšleli hlavně z důvodu časové náročnosti portu (jiné ovládání, nutnost upravit UI a další technické náležitosti). PC port je až reakce na dotazy a přání lidí – těch bylo opravdu hodně,“ uvedl marketing & brand manažer Bohemia Interactive Filip Šťastný v odpovědi na můj dotaz, proč byl doteď Vigor konzolová exkluzivita. „Zároveň, než jsme do portu pustili, chtěli jsme se soustředit na vylepšení některých stávajících herních mechanik, u kterých jsme cítili, že nebyly v ideálním stavu.“

Zajímavé také je, že zprvu se bude napříč PC a konzolemi mírně lišit dostupnost herního obsahu. Na PC hráče, kteří se pustí do hry v předběžném přístupu, čeká obsah 18. sezóny s názvem Isolation (Izolace), která na konzolích probíhá už pár měsíců (a která na nich brzy skončí). Zároveň si budou moci jako první vyzkoušet přepracované chování zbraní, a to v rámci testování a možnosti poskytnout tvůrcům zpětnou vazbu. Dobrou zprávou pak je, že na PC nebude chybět oficiální česká lokalizace titulků a uživatelského rozhraní, která je i na konzolích.

Konzolisté si mezitím budou moci užívat dosud nepřiblíženou 19. sezónu, jejíž obsah měl vývoj PC portu mírně ovlivnit. Bohemia Interactive však v oficiálním přehledu otázek a odpovědí k vydání Vigoru na PC uvádí, že díky pomoci externího studia měl tvůrčí tým dost času na to, aby naplánoval nový obsah pro zbytek roku 2024. Očekávat máme i herní prvky, které si komunita dost žádá. Závěrem nezbývá než vývojářům popřát mnoho štěstí při boji s cheatery, kteří se na tento typ multiplayerových stříleček na PC velmi často zaměřují. Zpoplatněný předběžný přístup jim nepochybně pokazí radost, ale kdo ví, jak dopadne plná verze s free-to-play modelem.