Hlavní navigace

Nvidia chce, aby herní počítače zase byly malé. Chystá nový standard pro SFF skříně a grafické karty

18. 4. 2024

Sdílet

Zdroj: Nvidia
SFF Enthusiast GeForce má být marketingová značka, ale zároveň pomoc pro stavitele kompaktních počítačů s výkonnými grafikami, na které se při nafukování rozměrů karet v posledních letech dost zapomnělo.

Grafické karty za poslední roky hodně přibraly – délky i tloušťky trhají rekordy, zatímco před deseti lety byly tříslotové karty výjimka. Z trojventilátorových chladičů se stala norma a tyto dlouhé chladiče používají i karty s nízkým TDP v podstatě kvůli vzhledu. Toto ale likviduje možnosti stavby malých herních PC v SFF skříních. Snad se ale situace zlepší, Nvidia totiž chystá iniciativu, která má pomoct malá PC zase zpopularizovat.

Že Nvidia něco podobného chystá, píše web WCCFtech, podle nějž jde o nyní připravovaný program, který bude zřejmě brzo oficiálně odhalen. Zatím není ovšem moc jasné, jakou přesně budou mít povahu – může jít o motivování výrobců karet a dalšího hardwaru, aby začali nabízet více kompaktnějších komponentů, ale současně může jít i o v podstatě marketingové snahy o prosté podpoření prodejů (na což cílí i různé značky typu Ultrabook, Intel Evo, nejnověji AI PC…).

SFF Enthusiast GeForce

Tento program se má točit kolem označení či značky „SFF Enthusiast GeForce“ (SFF znamená Small Form Factor, tedy relativně malou velikost počítače). Tu mají zřejmě dostávat grafické karty s menšími rozměry a takovým návrhem, aby se hodil do kompaktnějších skříní, například Mini-ITx modelů (dlužno říct, že Mini-ITX skříň dnes může mít větší objem než plnotučné skříně z doby před dvaceti lety, není to tedy čistě jen o formátu desky). Tuto známku asi budou moci dostat jak nově uváděné grafiky, tak již existující starší modely.

Jaká budou kritéria pro označení „SFF Enthusiast GeForce“ (až na to, že ho samozřejmě nedostanou grafiky Radeon nebo Intel Arc), ještě nevíme. Menší rozměry chladiče logicky budou snáze dosažitelné s grafikami, jako jsou GeForce RTX 4060 a RTX 4060 Ti, ale nepochybně bude snaha nabídnout i výkonnější modely.

GeForce RTX 3050 6GB od Palitu

GeForce RTX 3050 6GB od Palitu. Karta v krátkém formátu, kterému se někde říká Mini-ITX

Autor: Palit

Součástí této iniciativy mají být jakési pokyny a zásady pro stavbu SFF počítačů, které mají pomáhat, aby SFF sestavy dobře fungovaly a hardware v nich nekolidoval. Hlavně zřejmě budou stanovovat, kolik má být kolem grafické karty ve skříni volného místa, jak daleko od ní mají být jiné komponenty. Nvidia mluví o tom, že by tím měl být dán určitý standard jak pro grafické karty, tak i pro výrobce skříní, ale zřejmě i dalších komponent, zejména zdrojů. Uvidíme, zda bude Nvidia nějak řešit i problémy kolem 12/16pinových konektorů, které špatně snášejí ohýbání kabelů, což je zrovna pro SFF skříně dost problém.

Tyto směrnice by asi mohly poskytovat vodítko pro výběr komponent, kdy by snad mělo být zaručeno, že skříň a grafika spolu budou dobře fungovat. Nvidia ale, zdá se, chce onou novou známkou častovat i hotové sestavy vyráběné v SFF rozměrech.

Cloud24

Zatím není jasné, jak smysluplná tato značka a iniciativa bude a zda bude mít praktické přínosy mimo to, že opět vytvoří tlak na vznik i nějakých kompaktnějších a menších grafických karet. Dost možná se více dozvíme na Computexu, což by byla ideální příležitost onen nový standard pro SSF počítače představit.

Zdroj: WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?