Logo regionálního portálu pohorelicko.cz

OBRAZEM: Archeologové zjistili, že v Hustopečích žili Keltové

Natalia Koláčková, RegionálníPortály.cz
čtvrtek 18.4.2024



Běhěm přípravy lokality za ulicí Generála Peřiny učinili pracovníci Ústavu archeologické památkové péče Brno pod budoucí vozovkou čerstvý archeologický nález. 

Ačkoli je tento nález, který dokazuje, že na území Hustopečí žili etniční Keltové, je pro město velmi podstatným, nicméně přípravu na novou výstavbu to nijak neohrozí.

Našly se tu pozůstatky vesnice z doby laténské a halštatské, což je doba okolo 600 let před naším letopočtem. Jednotlivá stavení jsou vyhloubená částečně v zemi a uvnitř bylo množství dalších předmětů denní potřeby,“ vysvětluje pro web města vedoucí výzkumu Richard Bíško.

Nalezené artefakty, kterými jsou například kosti, keramické střepy a bronzové přívěsky či knoflíky, budou odvezeny do laboratoří Regionálního muzea v Mikulově. Tam budou následně zkoumány a uloženy do depozitářů. 

V práci na nové městské výstavě v místě nálezu se bude pokračovat. „My jsme zatím zkoumali část pod budoucí vozovkou, kde probíhaly zemní práce. Tím naše práce prozatím končí. V momentě, kdy se začne budovat další zástavba, tak se sem opět vrátíme a budeme hledat dál. Nicméně už teď víme, že na tomto místě tekl potok, kolem kterého se právě podobná osídlení budovala, takže je možné, že podobných nálezů tu ještě bude více,“ vysvětluje Bíško a poukazuje i na spojitost s dalším nalezištěm v místě současného nájezdu na dálnici, kde bylo před dvaceti lety objeveno pohřebiště právě z doby laténské.

"Podle Městského muzea a galerie Hustopeče se na nově objeveném nalezišti může jednat o vesnici, která je spojena i s výzkumem keltského osídlení, který již proběhl v trati "Šibenky", kde leželo celkem 54 hrobů, a to jak 44 kostrových, tak i 14 žárových, z doby asi 310 až 180 př. n. l. Kromě toho se našlo i šest míst s uhlíky a zlomky nádob se spálenými kostmi, železnými, bronzovými i skleněnými předměty," uvádí město na svém webu. 

Do společného hrobu byli pohřbeni muž s bojovnickou výbavou a žena se šperky. Mužovu dochovanou výbavu tvoří železný meč s řetězovým závěsem, kopí, štítová puklice, zvířecí kost a spona na pravém rameni. U ženy byl dochován železný náramek, pět bronzových spon a menší nádobky. Pohřebiště dokládá pobyt menší komunity, pravděpodobně rodiny, která po několik generací kultivovala krajinu u dnešních Hustopečí. Po odchodu Keltů dochází na jižní Moravě k přichodu germánských svébských kmenů zvaných Markomani a Kvádové.

 

Zdrojem fotografií a informací je město Hustopeče.

TOP
Seniorprojekt s.r.o. nabízí práci na pozici Kuchařka Jevišovka v obci Hrušovany nad Jevišovkou

Kuchařka Jevišovka

Seniorprojekt s.r.o. Hrušovany nad Jevišovkou nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP). Vyžadován výuční list. ➤ Domov se zvláštním režimem v Jevišovce přijme spolupracovníka na pozici kuchař/kuchařka. Požadujeme…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama