Hadamczik: Síň slávy otevřeme 7. května, bude to chrám českého hokeje

foto Tisková konferenci aktuálnímu stavu nové Síně slávy českého hokeje, 26. října 2023, Praha. PC

České Budějovice - Nová kamenná Síň slávy českého hokeje v ulici Nekázanka v centru Prahy se otevře v úterý 7. května, tři dny před začátkem domácího mistrovství světa v Praze a Ostravě. Novinářům to dnes na tiskové konferenci k MS žen v roce 2025 v Českých Budějovicích řekl prezident svazu Alois Hadamczik. Podoba nové Síně slávy ho při osobní návštěvě potěšila.

"Byl jsem tam včera a byl jsem nadšený. Už to dodělávají, všechno dobře dopadne a 7. května budeme otevírat. Mám k tomu přizvané i čestné hosty. Můžu říct, že to bude vážně chrám českého hokeje. Jsem z toho mile překvapený. Věděl jsem, že to bude pěkné, ale včera mě to překvapilo ještě víc, než jsem očekával," uvedl Hadamczik.

Stejně příjemně překvapený byl i z toho, jak je v nové Síni slávy uzpůsobeno ovládání pro návštěvníky. "Panely, které tam jsou, jsou jednoduše ovladatelné. Je tam třeba zlatá stěna, kde jsou hráči z Nagana," přiblížil Hadamczik. "Bude to krásné a věřím, že ti, co budou chtít poznat Síň slávy, budou obrovsky nadšení," dodal.

Hokejové memorabilie už jsou na místě. "Jsou tam všechny artefakty hráčů, kteří jsou pro lidi známí: Dominik Hašek, Jarda Jágr a další. Není ani jeden jediný člověk, který by tam mohl být, ale místo toho řekl, že tam být nechce," pochvaloval si Hadamczik.

Potvrdil tak, že nechybí ani artefakty legendárního gólmana, jehož fotografie, jak si odváží své věci, které zapůjčil pro bývalou kamennou Síň slávy, obletěly loni koncem května celý svět. Hašek tehdy netajil zklamání a smutek.

"Už tam jsou. Neodsuzoval bych Haška, bylo to také tak zkonstruované různě, aby nám nandali... Jenže kdybychom byli v Galerii Harfa do roku 2028, tak jsme zaplatili 56 milionů, místo toho jsme zaplatili odstupné a máme tuto novou Síň slávy. Prostor je samozřejmě menší, ale vážně tam chcete dětskou hernu, kde budou děti střílet? Chcete tam dresy NHL, když je to Síň slávy českého hokeje? My tomu říkáme chrám. Když je Chrám svatého Víta, tak musí mít i hokej svůj chrám. Věřím tomu, že vše doděláme včas a 7. května dostaneme uznání, protože to vypadá opravdu dobře," řekl Hadamczik.

V návaznosti na otevření Síně slávy budou následovat další akce. "Hned 11. května budeme mít v Praze všechny legendy, které budou na obědě s námi a půjdou si Síň slávy prohlédnout, pak 20. května bude v hotelu Four Seasons mimořádný slavnostní večer. Dáme dohromady deset významných legend, budou u stolu, lidé si budou moct zaplatit večeři s nimi," nastínil Hadamczik.

"Peníze pak chceme dát zpátky do hokeje a všichni se shodli na tom, že výnos půjde na hráče, kteří za dob komunismu nemohli vyjet ven, takže nevydělali žádné peníze navíc. Těm hráčům to chceme dát. Je to úcta k legendám, aby věděly, že to máme na srdci," dodal Hadamczik s tím, že konkrétní jména dává dohromady Bedřich Ščerban, manažer projektu a předseda návrhové komise Síně slávy.

Předcházet slavnostnímu otevření bude zkušební provoz. Virtuální část Síně slávy bude spuštěna o něco později. "Ale nebude to dlouho potom," ujistil Hadamczik.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď