Pacienti v nemocnici v Ústí konzultovali bolesti hlavy, lidí s migrénou přibývá

foto hlava - bolest hlavy - migréna - stres - zdraví - vlasy - muž - ilustrační foto

Ústí nad Labem - Do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem dnes přicházeli na konzultace pacienti, kteří trpí bolestmi hlavy. Uskutečnil se první letošní Den otevřených center pro léčbu migrény. Centrum v Ústí nad Labem funguje od roku 2019 a dochází do něj asi 250 až 300 pacientů, kterých přibývá. Neuroložka Vladimíra Saková ČTK a Českému rozhlasu řekla, že se lidé o své bolesti hlavy více zajímají a jsou lépe informovaní, a proto jich přichází víc.

"Základní náplň naší práce je diagnostikovat správně bolest hlavy, roztřídit ji, určit, jestli se jedná o migrénu nebo jiný typ bolesti hlavy," uvedla Saková. Nedílnou součástí je diagnózu také správně zaléčit. "Potom se zabýváme také pacienty, kteří přijdou od ambulantního neurologa, kdy ta diagnóza není jasná nebo je tam nadužívání analgetik," doplnila lékařka.

Přes 200 pacientů podstupuje takzvanou biologickou léčbu. Nejčastěji je podle Sakové trápí migrény. Před tím, než však lékaři ve specializovaném centru určí, co za bolestmi hlavy stojí, musí pacienti projít řadou vyšetření. "Pořád platí, že anamnéza je půl diagnózy," podotkla Saková. V případě, že se u pacienta objeví zničující bolest hlavy, kterou nikdy nezažil, měl by vyhledat lékařskou pomoc ihned, upozornila neuroložka.

S biologickou léčbou má Saková dobré zkušenosti, někteří pacienti už bolestmi hlavy netrpí. "Je to průlom v léčbě. My jsme nadšení. Nikdy jsme asi nezažili tak krásný efekt jako u té biologické léčby," uvedla lékařka. Podle ní není taková léčba pro každého, ale pokud pacient splňuje kritéria, je to pro něj nejlepší volba.

Zájemci o konzultaci, kterou dnes mohli výjimečně navštívit bez objednání, si nejprve vyslechli osvětovou konzultaci i příběh jedné z pacientek centra. Ta například uvedla, že život s migrénou není jednoduchý. Při záchvatech jí vadí světlo i hluk.

Na konzultaci s bolestí hlavy dnes dorazil také třicetiletý Ústečan Jaroslav. Bolesti hlavy přisuzuje sedavému zaměstnání, ze kterého ho často bolí také krční páteř. Bolesti hlavy jsou pak tak silné, že ho ovlivňují při práci. “Mě to pak omezuje. Nemůžu pracovat a musím si vzít brufen, který vždycky zabere,” řekl ČTK. Pacienta trápí bolesti od 11 let. Veškeré informace sdělil neuroložce, která mu dala doporučení na odborníky a také deník pro záznam bolestí hlavy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď