Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Plánoval atentát na Zelenského! V Polsku zadrželi přisluhovače ruské rozvědky

Aktualizováno -
18. dubna 2024
20:47
Autor: ČTK - 
18. dubna 2024
18:37

Polská policie ve středu zadržela muže, který je podezřelý, že se ruské vojenské rozvědce GRU snažil pomoci s případným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dnes o tom na svých internetových stránkách informovala polská prokuratura. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle vyšetřovatelů Pawel K. dal najevo, že je ochotný spolupracovat s GRU, a navazoval kontakty s ruskými občany, kteří jsou „bezprostředně zapojení do války na Ukrajině“. Polská prokuratura uvedla, že mezi jeho úkoly patřilo sbírat informace o zabezpečení vojenského letiště Rzeszów-Jasionka na jihovýchodě Polska a předávat je GRU. To prý mělo Rusům pomoci při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

Zelenskyj a další ukrajinští politici ostře střežené letiště v Rzeszówě používají při cestách do zahraničí, neboť vzdušný prostor Ukrajiny je od začátku ruské invaze uzavřený. Polského letiště využívají také zahraniční delegace mířící na Ukrajinu, z Polska do země bránící se déle než dva roky ruské invazi pokračují vlakem.

Polskou stranu na aktivity Pawla K. upozornila kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Ukrajinci poskytli polským vyšetřovatelům důkazní materiál týkající se tohoto případu. Spolupracovala na něm také ukrajinská tajná služba SBU.

Polskou stranu na aktivity Pawla K. upozornila kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Ukrajinci poskytli polským vyšetřovatelům důkazní materiál týkající se tohoto případu. Spolupracovala na něm také ukrajinská tajná služba SBU. Vyšetřování v Polsku pokračuje, vede ho kontrarozvědka ABW.

<div class="infogram-embed" data-id="_/efOI1PeWttOHN33kFB4l" data-type="interactive" data-title="Ztráty ruské invazní armády - V2.1"></div><script>!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");</script>

„Bravo prokuratuře a tajným službám. Dobrá spolupráce s bratrskou Ukrajinou,“ napsal na sociální síti X šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski.

„Tento případ je dalším důkazem, že Rusko je hrozbou nejen pro Ukrajinu a Ukrajince, ale i pro celý svobodný svět,“ uvedl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. „Zločinecký režim v Kremlu se neustále snaží podkopat evropskou a globální bezpečnost. Připravuje a provádí sabotáže na území jiných suverénních států,“ napsal také.

Německo dnes informovalo o zadržení dvou mužů s ruským a německým občanstvím, kteří údajně chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině.

Polsko od začátku ruského vpádu na Ukrajinu odhalilo už vícero spolupracovníků ruských tajných služeb. Přes polské území proudí na Ukrajinu vojenská pomoc ze Západu, významnou roli při tom má právě letiště v Rzeszówě.

Válka Rusko vs. Ukrajina
13:44
Dnes

Ukrajinské ministerstvo zahraničí představilo svou mluvčí vytvořenou umělou inteligencí (AI), která bude jménem ministerstva oznamovat konzulární novinky. Informoval o tom zpravodajský server Kyiv Post.

12:54
Dnes

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s týdeníkem The Economist opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu. Stát by se tak podle něj mohlo v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev o pomoc požádal. O rozhovoru informuje agentura AFP.

„Pokud by Rusové prolomili frontovou linii, pokud by existovala ukrajinská žádost - což dnes není ten případ - měli bychom si legitimně tuto otázku (o pomoci) položit,“ nechal se slyšet Macron, který se podobně vyjádřil už několikrát.

12:24
Dnes

Kreml dnes označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily proti ukrajinským vojákům chemické látky, a porušily tak mezinárodní úmluvu o chemických zbraních. Rusové podle Washingtonu proti ukrajinským silám nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů.

„Rusko bylo a zůstává věrné svým závazkům v rámci mezinárodního práva v této oblasti,“ reagoval dnes na dotaz novinářů mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle ruské agentury Interfax.

Video  Šéf BIS Koudelka v Hráčích: O kauze ruského uplácení politiků, vztahů s premiéry i prezidenty nebo o tajnostech před rodinou  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa