Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Nová kniha seznámí čtenáře s dějinami Židlochovic od pravěku po současnost

Tomáš Šenkyřík, Židlochovický zpravodaj
pátek 19.4.2024

Ilustrační foto
Autor: Vincenzo Malagoli, pexels...

Po deseti letech od prvního návrhu se v Židlochovicích chystá slavnostní představení díla mapujícího bohatou historii města od jeho počátků až po současnost. Na knize plné příběhů, lidových obyčejů a historických milníků se podílel tým odborníků. Veřejnost ji může přijmout jako skvělého průvodce minulostí, ale také jako inspiraci pro generace budoucí.

Připadá mi to jako včera, i když to už bude téměř deset let, co jsem předložil na zastupitelstvu návrh, který se zabýval vydáním první odborné a podrobné historické publikace o dějinách našeho města. Dnes se píše rok 2024. Na stole mi leží kniha, nultý výtisk, který má 608 stran. Je provedena v bílé barvě, nahoře je znak města a pod ním je žlutým písmem uvedeno: ŽIDLOCHOVICE Dějiny slunečného města, Ivo Durec – Pavel Kocman (eds.) a kolektiv. 

Představení knihy

Dne 21. dubna 2024 se v Židlochovicích otevřou dveře Komunitního centra, abychom přivítali událost, kterou bude uvedení historické publikace o našem slunečném městě.

Deset let trvající práce kolektivu autorů pod vedením Mgr. Ivo Durce a Pavla Kocmana dospěla do zdárného konce. Monografie, která se stane první svého druhu, zachycuje nejen nejranější historii města, ale také jeho cestu až do současnosti. Během tvorby této publikace se ukázalo, jak nesmírně bohatou historii Židlochovice skrývají. Na pozadí dvaceti kapitol se odvíjejí příběhy Židlochovic, od pravěkých nálezů, přes dramatická léta protektorátu a druhé světové války až po současnost. V knize nalezne čtenář také kapitoly zabývající se tradičními lidovými obyčeji a slavnostmi, flórou a faunou nebo třeba vývojem města v poválečném období.

„Pro děti máme dobrou zprávu: v soutěžích pokračujeme i letos.“ Tato kniha není pouze průvodcem Židlochovicemi, je také vyprávěním o městě, jehož dědictví a tradice jsou pevně spojeny s minulostí, ovlivňují současnost a budou propojeny i s budoucností. Věřím, že tuto jedinečnou monografii tvoříme nejen pro nás, ale také pro další generace. Těšíme se na slavnostní pokřtění knihy s vámi, i na setkání s těmi, kteří se na její tvorbě podíleli.
Děkuji Mgr. Ivo Durcovi, řediteli Státního okresního archivu v Rajhradě, celému kolektivu autorů za jejich neúnavnou práci a v neposlední řadě zastupitelům za kontinuální podporu při práci na tomto velkém a bohulibém díle.

Doprovodné přednášky

K uvedení monografie Židlochovice Dějiny slunečného města do prodeje se uskuteční série odborných přednášek autorů, na které vás srdečně zveme do sálu Komunitního centra vždy v 17 hodin.

  • 23. dubna - Mgr. Ivo Durec: Ohlédnutí za tvorbou knihy, představení autorů a jednotlivých kapitol
  • 2. května - PhDr. Vladimír Černý, Ph.D. Židlochovice v době protektorátu a druhé světové války
  • 7. května - Mgr. Pavel Kocman, Ph.D. Na prahu nového věku. Dějiny Židlochovic od roku 1508 do roku 1743
  • 9. května - prof. Mgr. Libor Jan, Ph.D. Židlochovice ve středověku a židlochovické vinařství v nejstarší době

Vstup na všechny přednášky je zdarma. Pro více informací sledujte web a sociální sítě města Židlochovice (https://www.zidlochovice.cz/).

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele ze Židlochovického zpravodaje. Titulek a mezititulky jsou redakční. 

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama