Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Komunikace s úřady v mobilu: Portál občana spouští novou aplikaci, jak vám usnadní život?

Autor: Adam Jaroš - 
19. dubna 2024
05:00

Stát dnes nabízí online už přes 600 služeb. Abyste se k nim ale dostali, musíte se vyznat i v záplavě nejrůznějších aplikací a portálů. Každé ministerstvo má svoje. Portál občana, který je sdružuje, má nově i mobilní aplikaci.

Prokličkovat záplavou různorodých úředních aplikací může být stejně stresující jako fyzická návštěva daného úřadu, židle na chodbě a starý dobrý papírový formulář. Důkazem je třeba povinná datová schránka pro živnostníky, která řadu z nich vyděsila natolik, že s podnikáním raději sekli. Portál občana, který je nově i v mobilní aplikaci, přináší řadu výhod, díky kterým si elektronickou komunikaci s úřady zamilujete i vy.

„Portál občana má konečně svou mobilní aplikaci, která ještě zjednoduší přístup ke službám státu. Stáhnete zde například výpis z rejstříku trestů, zkontrolujete svůj bodový stav řidiče a pohodlně přečtete i odešlete datové zprávy. Je vidět, že Portál občana je oblíbeným nástrojem, jelikož má již přes 1 200 000 uživatelů. Doufáme, že s mobilní aplikací bude číslo ještě narůstat,“ komentuje aplikaci ředitel DIA Martin Mesršmíd.

Nová mobilní aplikace Portálu občana lidem přinese efektivní komunikaci se státem. Po 6 letech od jeho spuštění se tak uživatelé mohou k službám státu dostat rychle a jednoduše prostřednictvím svých mobilních telefonů v okamžiku, kdy to budou potřebovat, a svůj čas věnovat místo běhání po úřadech tam, kam skutečně potřebují.

„S přibývajícími digitalizovanými službami se navíc nabídka neustále rozšiřuje. Již nyní připravujeme další služby, které se do Portálu občana přidají a výrazně lidem usnadní život,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Přibýt má systém varování při pobytu v zahraničí DROZD nebo Registr zastupování, který usnadní udělení plné moci k jednání s úřady. Využijete jej třeba při převodu vozidla, daňovém přiznání či žádosti o cestovní pas pro děti. Přes aplikaci půjde i založit petice.

Datovka jak e-mail

Dostat se do datové schránky, přečíst si nové zprávy, případně nějakou odeslat. V aplikaci Portál občana je to úkol jednoduchý a přehledný jako čtení mailů v běžném e-mailovém klientu. Všechny datové schránky (podnikatelská, soukromá atd.) tu máte pod sebou a můžete mezi nimi překlikávat. Vidíte archivované zprávy, přijaté i odeslané.

Výpisy ihned

Výpis z rejstříku trestů, který potřebujete do práce, nebo výpis bodů z karty řidiče, abyste nečekaně nepřišli o řidičák. Tohle potřebuje čas od času každý. V aplikaci Portál občana je stáhnete do mobilu nebo pošlete datovkou na několik kliknutí. Stejně jako řadu dalších dokumentů. Udělat to můžete z mobilu ve chvíli, kdy to potřebujete.

Aktuální doklady

Prošlý pas, občanka či řidičák? Tato drobná nedůslednost dokáže mít opravdu nepříjemné následky, obzvlášť když si třeba koupíte zájezd dřív, než platnost zkontrolujete. Nová aplikace umožňuje nejen podívat se, kdy doklady končí, ale umožňuje i zapnout si upomínku na jejich končící platnost.

Jedno heslo

Portál občana sdružuje stovky nejrůznějších služeb státu. Zaregistrujete se do něj skrze svojí digitální identitu, třeba přes klíč e-governmentu nebo pomocí bankovní identity. Pak už vám k otevření portálu postačí třeba otisk prstu. Znovu už nic vyplňovat nemusíte a dostanete se od datovky přes výkazy zdravotní péče či portál Moje daně až k e-receptům nebo kontrole tachometru vašeho vozu. V některých případech přímo, jindy funguje jako rozcestník a prokliknete se do specializovaných prostředí.

Nejčastější situace

Aplikace pro přehlednost umožňuje vybrat a označit si oblíbené funkce nebo si vybrat z předem připravených skupin. Třeba vypíše populární možnosti pro řidiče, podnikatele, z oblasti zdravotnictví a tak podobně. Anebo můžete rolovat všechny funkce odshora dolů a žasnout, co všechno nabízí.

Video  „Měli bychom to ustát!“ říká šéf DIA o elektronických přijímačkách.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kamyl ( 19. dubna 2024 13:15 )

Dejte k tomu číslo na Bartoše ...komu to nepůjde volejte Matroše

dmibk ( 19. dubna 2024 12:23 )

Jj, nedívat se do poštovní schránky je riskantní, datovka pošle upozornění, s tou je to v pohodě

dmibk ( 19. dubna 2024 12:21 )

Ale klidně může baterka dojít - pak to jde po staru, třeba výpisy - zajít na poštu, zaplatit, týden čekat.. Ale asi je jednodušší použít nabíječku

Jitka Dittrichová ( 19. dubna 2024 11:47 )

👍 👍 👍

Kamyl ( 19. dubna 2024 10:13 )

Nesmí dojít baterka ,musí být signál .......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa