Izrael reagoval v Íránu omezeně; dle médií se obě strany vyhýbají eskalaci

foto Exploze, výbuch, bombardování - ilustrační foto

Teherán/Tel Aviv - Na letecké základně poblíž středoíránského města Isfahán se v noci na dnešek ozvaly exploze, které podle íránských médií způsobila aktivovaná protivzdušná obrana. Zahraniční média s odvoláním na své blízkovýchodní zdroje uvádějí, že šlo o důsledek první izraelské reakce na masivní íránský útok na Izrael z noci na neděli. To nepřímo potvrdil i šéf italské diplomacie Antonio Tajani, když uvedl, že představitelé USA dostali od Izraele zprávu o chystané operaci krátce před jejím začátkem. Izraelští ani íránští představitelé se k incidentu zatím vyjádřili jen velmi omezeně a média z nastalého informačního klidu usuzují, že obě strany po týdnech, kdy existovalo riziko vypuknutí regionální války, usilují o snížení napětí.

Asi 1500 kilometrů západně od Isfahánu současně v noci na dnešek vzdušný úder poničil radar protivzdušné obrany na jihu Sýrie - podle syrské armády šlo o izraelský útok, který způsobil pouze materiální škody. Jelikož Izrael v Sýrii už mnoho let útočí na cíle spojené s Íránem či libanonským hnutím Hizballáh, a k útokům se nevyjadřuje, není jasné, zda mezi dvěma incidenty existuje přímá souvislost.

Představitelé světové diplomacie na noční dění takřka shodně reagovali výzvami ke snižování napětí a zdrženlivosti znepřátelených stran, vyjádřilo se například Rusko či Egypt. Ministři zahraničí skupiny G7 pak společně upozornili, že budou hnát Írán k odpovědnosti za jeho "zlovolné a destabilizující akce" na Blízkém východě a vyzvaly všechny strany, aby zabránily další eskalaci.

Ve většině oficiálních komentářů a zpráv íránských médií v souvislosti s incidenty nepadla o Izraeli zmínka a íránští analytici a experti ve vysílání státní televize zjevně bagatelizovali rozsah útoku. Jeden z nich řekl, že protivzdušná obrana v Isfahánu sestřelila miniaturní bezpilotní letouny, které vyslali "infiltrátoři z území Íránu". Íránská armáda uvedla, že incident vyšetřuje, jelikož se ale zatím neprokázalo, že šlo o úder ze zahraničí, žádné odvetné akce zatím íránské politické vedení nechystá.

Íránský prezident Ebrahím Raísí měl odpoledne projev v provincii Semnán a podle stanice Al-Džazíra noční incidenty vůbec nezmínil a zaměřoval se převážně na domácí záležitosti. Hovořil však o víkendovém íránském útoku na Izrael, který podle něj zemi přinesl "autoritu a soudržnost", na čemž se podle něj shodují všechny politické frakce v Íránu.

České ministerstvo zahraničních věcí přesto doporučilo českým občanům pobývajícím v Izraeli dbát zvýšené opatrnosti, uvedlo to dnes v cestovatelském systému Drozd. V systému je aktuálně zaregistrovaných 97 Čechů pobývajících v Izraeli, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Daniel Drake.

Obdobně skoupé na informace bylo dnes i politické vedení Izraele, ačkoliv krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir zveřejnil jednoslovný příspěvek na síti X v hebrejštině, v němž uvedl: "Chabé!". Gvir před několika dny vyzýval, aby Izrael na víkendový íránský útok reagoval "zběsile".

Írán minulý víkend poprvé přímo zaútočil na Izrael, když na něj vyslal přes 300 raket a útočných dronů. Izrael a jeho spojenci téměř všechny střely zlikvidovali, škody vznikly minimální. Spojené státy a další světové mocnosti pak v minulých dnech Izrael důrazně nabádaly, aby na útok nereagoval, případně nanejvýš zdrženlivě tak, aby zabránil další eskalaci napětí v regionu či vypuknutí otevřeného konfliktu s jeho letitým nepřítelem.

Íránský útok byl reakcí na vzdušný úder na íránský konzulát v Damašku, který je připisován Izraeli a při němž 1. dubna zemřelo 16 lidí, včetně sedmi elitních příslušníků íránských revolučních gard.

Po dnešní zprávě o izraelském útoku na Írán zdražila tradiční aktiva jako zlato, ropa, japonský jen, švýcarský frank a americké státní dluhopisy, oslabily naopak asijské akcie a bitcoin. Trhy zpočátku reagovaly na eskalaci konfliktu na Blízkém východě prudce, později ale některé ztráty smazaly, protože se objevilo jen málo podrobností o útoku a íránský představitel agentuře Reuters řekl, že k žádnému raketovému útoku nedošlo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď