Toužíte po novém ojetém voze? Tyto čtyři časté chyby by každý Čech měl znát a vyhnout se jim

Toužíte po novém ojetém voze? Tyto čtyři časté chyby by každý Čech měl znát a vyhnout se jim
Ne každý si může dovolit koupit zbrusu nové auto z výrobny. Můžeme zatoužit koupit si auto z druhé ruky. Online bazary jsou naší první možností, nechceme-li navštívit autobazar osobně. Na jaké chyby si dát pozor?

Odpovídáte na zdánlivě výhodné nabídky na neověřených webech

Můžete být sebeobezřetnější a dávat si pozor na podvodníky, ale jakmile navštívíte webové stránky vytvořené přímo podvodníky a zaměřené na prodej vozů z druhé ruky, můžete snadno přestat být obezřetní. Internetoví podvodníci jsou opravdu dobří v napodobování klasických webů.

A jak takové stránky vypadají? Nabídky jsou často výhodné, někdy až příliš. Cílem je, abychom při jejich procházení ztratili smysl pro opatrnost a zatoužili vůz získat.

Dalším znakem, že něco není zcela v pořádku, je nemožnost platit jinak než on-line, a to ještě předtím, než auto vůbec uvidíme.

Podvodníci častokrát kopírují vzhled a systém webových stránek již existujících autobazarů, proto je rovněž důležité, abyste neklikali na odkazy, které vám přijdou emailem od neznámého člověka. Ačkoli tyto emaily většinou spadnou do spamu, stát se to nemusí, zejména pokud podvodník s rozesíláním těchto odkazů teprve začíná.

Nezajímá vás historie vozu, který si chcete koupit

A tak se může snadno stát, že si koupíte kradené auto. Je lepší si někde ověřit historii auta, které se chystáte si koupit. A to u třetí strany, nikoli u člověka, který auto nabízí. Zejména jedná-li se o jedince, který nabízí širokou škálu vozidel, měli byste zpozornět, a to hlavně na sociálních sítích. Zjišťujte si, zda vozidlo nebylo nahlášeno jako odcizené.

Pozor, někteří lehčí podvodníci falšují historii vozu. Zpozorněte, když má historii vozu již vytištěnou, mohl v ní cokoli změnit. A co se dá změnit? Například autonehoda, která životnost vozidla značně zkrátila. Tato událost vám nesmí být zamlčena.

Stejně pochybné mohou být i náhradní díly, které si koupíte do svého vozu. Většinou pochází z kradených aut. Je mnohem lepší koupit si díly od společnosti, která má na tuto činnost živnost.

Sledujte pozorně jaké auto a od koho ho kupujete
Sledujte pozorně jaké auto a od koho ho kupujete | Zdroj: kalinovsky / Depositphotos

Koupíte si auto, které se hojně využívalo jako taxi

Či jinak převáželo velké množství lidí. Nabídky na tato auta patří k těm vůbec nejvýhodnějším, ovšem pouze z finančního hlediska. Tato vozidla jsou silně opotřebovaná a nebudou vám sloužit příliš dlouho, v horším případě můžete způsobit dopravní nehodu, až auto vypoví službu.

Podvody s přetáčením tachometru, aby auto vypadalo, že najelo mnohem méně, jsou hodně rozšířené, na to si dejte hodně velký pozor.

Nepoučitelně platíte předem

Ačkoli tuto chybu jsme již zmínili, řekneme si o ní ve větších podrobnostech.

Jak to podvodníci vlastně dělají? Ujistí se, že bydlíte dostatečně daleko, a slíbí, že vám všechno ukážou, až zaplatíte. Svou osobou vlastněný model vychvalují až do nebes. Další praktika, která je velmi účinná, neboť útočí na naši psychiku, je, že o auto má zájem někdo jiný, či dokonce více lidí, kteří nedělají takové drahoty jako vy. Někdy se používá metoda sladkých slov, která ve vás naopak má vzbudit důvěru spíše než strach.

A pokud nemůžete platit kartou, nýbrž například přes Western Union či PayPal, je lepší nic neposílat. Ačkoli tyto metody jsou zcela bezpečné, dohledat zpětně podvodníka je těžší, protože jeho skutečný bankovní účet je skryt dost dlouhou dobu na to, aby se mohl přesídlit (a může si vytvořit účet s další falešnou identitou). Je mnohem lepší se tomuto nákupu vyhnout.

Zdroje článku: