Prudká reakcia trhov na správu o útoku na Irán: Zlato vyletelo na maximum, vládne nervozita!

Po piatkovej správe o izraelskom útoku na Irán zdražujú tradičné aktíva ako zlato, ropa, japonský jen, švajčiarsky frank a americké štátne dlhopisy. Oslabujú naopak ázijské akcie a bitcoin. Trhy spočiatku reagovali na eskaláciu konfliktu na Blízkom východe prudko, neskôr ale niektoré straty vymazali, pretože sa objavilo len málo podrobností o útoku a iránsky predstaviteľ agentúre Reuters povedal, že k žiadnemu raketovému útoku nedošlo.

Tri osoby oboznámené so situáciou Reuters oznámili, že Izrael zaútočil na Irán niekoľko dní po tom, ako Irán vykonal odvetný útok dronom na Izrael za útok na svoj konzulát v Damasku. Iránske štátne médiá dnes skoro ráno oznámili, že iránske ozbrojené sily zničili bezpilotné lietadlá.

Švajčiarsky frank, tradičná bezpečná mena, bol okolo 07:30 SELČ o 0,35 percenta vyššie na úrovni 0,9089 za dolár, keď predtým pri obchodovaní posilnil o percento. Pohyby švajčiarskeho franku boli výraznejšie voči euru, pričom spoločná mena bola v rovnakom čase o 0,4 percenta nižšie na 0,96685 franku, po tom, čo sa predtým prepadla až o 1,5 percenta.

Na trhy vstúpila nervozita

Japonský jen vzrástol zhruba o 0,2 percenta na 154,38 JPY za dolár. Bezprostredne v reakcii na správy o útoku pridal viac ako 0,6 percenta.

„Je úplne zrejmé, že trh je nervózny,“ uviedol analytik Moh Siong Sim z banky Bank of Singapore. „Myslím, že trhy sú v tejto fáze v režime úteku k bezpečiu… Práve teraz sme stále v situácii, keď vieme, že sa niečo stalo. Musíme však pochopiť mieru odvetných opatrení,“ dodal.

Podarí sa podľa vás situáciu na Blízkom východe stabilizovať a trhy sa upokoja?

Najväčšia svetová kryptomena bitcoin sa v noci prepadla o viac ako päť percent a krátko sa dostala pod úroveň 60 000 dolárov. Okolo 07:30 SELČ sa ale už obchodovala nad 62 000 dolárov.

Zlato sa v reakcii na správu o útoku vyšplhalo na nové maximum. Neskôr sa ale obchodovalo pod hranicou 2400 dolárov za troyskú uncu (31,1 gramu), ktorú prekonalo minulý týždeň.

Ceny ropy pridali viac ako tri percentá a futures kontrakty na severomorskú ropu Brent prekonali hranicu 90 dolárov za barel. Neskôr ale oslabili na úroveň okolo 89 dolárov.

Akciové indexy v Japonsku, Hongkongu a v Južnej Kórei po správe z Iránu strácali okolo dvoch percent. Širší index ázijsko-pacifických akcií mimo Japonska MSCI je na ceste vykázať najhorší týždeň od 23. júna 2023, zatiaľ stratil takmer štyri percentá.

Viac o téme: akciové trhy , bitcoin , investovanie , Irán , Izrael , komodity , ropa , zlato

Súvisiace články

Aktuálne správy