• Načítám...
>

Praha má zpět většinu peněz ze zkrachovalé Sberbank

  • 19. dubna 2024,
  • 9:13,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha získala zpět 163, 6 milionu korun, které měla uložené v dnes již zkrachovalé bance Sberbank. Chybí jí ale ještě 8, 6 milionu. Navrátivší peníze už byly zařazeny do rozpočtové rezervy, ze které magistrát hradí nákupy.

Reklama

162 milionů 960 tisíc korun. Tolik měla Praha uloženo v dnes již zkrachovalé bance Sberbank. Peníze už získala zpátky a obratem je zařadila do rozpočtové rezervy, ze které magistrát hradí nákupy.

,,Tuto jistinu z části úroků, čili celkem 163 milionů 650 tisíc, jsme teď dostali, čili my vlastně máme všechny peníze, co jsme tam měli, zpátky, máme i část úroků, které jsme mohli získat, kdyby ta banka normálně dál fungovala," vysvětloval Zdeněk Kovářík (ODS), radní pro finance hlavního města Prahy.

Peníze na účet metropole přišly 2. dubna, a to po rozhodnutí správkyně v insolvenčním řízení. Celou jistinu má tak magistrát zpátky, chybí ale ještě část úroků. Radnice by tak mohla získat dalších více než osm a půl milionu korun.

,,To nejsou peníze, které jsme tam měli my, to jsou peníze, které bychom mohli získat na úrocích, čili pokud se podaří z toho zůstatku najít ještě nějaké další peníze, tak můžeme získat část peněz, kterou bychom mohli získat na úrocích," vysvětloval Kovářík.

 V současnosti má tak Praha zpátky na svém kontě 95 % z celkové částky. Na účet přišly na účet prostřednictvím Komerční banky.

,,Podařilo se poměrně v reálném čase dosáhnout toho, že věřitelé se shodli na tom, kdo to bude dělat a podařilo se udělat usnesení soudu, kterým vlastně došlo k tomu, že se udělala možnost vyplatit ze zůstatku prostředků té banky věřitelům peníze," dodal Kovářík.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank koncem předloňského srpna, tedy poté, co Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance licenci. K tomu zahájila Česká národní banka kroky už 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu