Poesiomat se stal novou atrakcí Lipnice nad Sázavou

foto Autor projektu Ondřej Kobza na zprovoznění lipnického poesiomatu umístěného nedaleko hrobu Jaroslava Haška, 19. dubna 2024, Lipnice nad Sázavou, Havlíčkobrodsko.

Lipnice nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - Nad starým hřbitovem v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, kde je pochovaný spisovatel Jaroslav Hašek, je nový poesiomat. Přehrává i Haškův hlas nebo nahrávky dalších umělců včetně Bohumila Hrabala, který na nich vzpomíná na Haška. Podle autora poeziomatů Ondřeje Kobzy patří zařízení v Lipnici do série poesiomatů umístěných od loňského podzimu u pěti dalších hradů a zámků v Česku.

Fotogalerie

Návrší nad hřbitovem nedaleko zříceniny předsunutého opevnění lipnické dominanty nabízí velkorysý výhled na hrad i na město pod ním. Výběr místa nebyl podle Kobzy náhodný, poesiomaty mají pomoci tomu dívat se na památky z nové, jiné perspektivy.

"Tohle místo bylo takovým nemístem. A i sami Lipničáci uvažovali o tom co s ním. Byla to taková společné synergie. My jsme uvažovali a oni uvažovali a společně jsem vytvořili toto místo," řekl Kobza.

Jen kousek od poesiomatu je nový mohutný stůl ručně vyrobený z modřínu, který dřív v místě rostl. Podle spisovatele Miloše Doležala, který se na záměru podílel, má celý prostor svoje osobité kouzlo nejen díky výhledu na hrad, ale i na Haškovu oblíbenou hospodu a na hřbitov, kde odpočívá. "Můžeme si tady připadat jako na nějaké spiritistické seanci, jako vyvolávači duchů. A myslím si, že poesiomat je také takovým vyvolávačem duchů, vyvolávačem paměti, vyvolávačem minulosti. Ale současně jsou tam přítomni i autoři současní, kteří dýchají tento vzduch. To místo je opravdu jedinečné," řekl Doležal.

Kobza společně s Martinem Šedou umisťují poesiomaty u památek díky podpoře Nadace PPF a Národního památkového ústavu. Už jsou u zámku Frýdlant, který se stal inspirací pro román Franze Kafky Zámek, před jihočeským zámkem Kratochvíle, na vyhlídce u hradu Červená Lhota a před zámkem Jezeří a hradem Kunětická Hora, který stojí na jediném kopci jinak rovinatého Pardubicka. Podle kastelána hradu Miloše Jirouška vypadá v rovné krajině trochu jako vynořující se velryba. "A jak velryba vždycky vychrlí tu občerstvující vodu, tak ten poesiomat vlastně vyprskne takové různorodé vzkazy a každý si z toho může něco vzít. Pro mě je to takové řetězení - středověký hrad byl inspirací pro řadu lidí, nejenom umělců. A ti jsou teď v útržcích skryti v poeziomatu a zase mohou inspirovat někoho dalšího," řekl Jiroušek, který se společně s dalšími kastelány účastnil dnešního slavnostního zprovoznění lipnického poesiomatu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď