Prezident Petr Pavel se svou manželkou Evou prožívají velice smutné dny. Jejich dvanáctiletá kočička Micka bohužel podlehla stáří a nemoci.

„Micka odešla s pohlazením v naší blízkosti. Naši mazlíčci, parťáci, jsou tady pro nás každý den. Čekají s věrností a láskou, až se vrátíme z práce. Jsou s námi pouze po omezený čas. I když jsme unavení a není nám do skoku, nezapomínejme, že jejich čas s námi se počítá nespravedlivě rychleji,“ rozepsala se Pavlová na Facebooku.

„Když přijdou, tak je to radost, když odejdou, cítíme obrovský smutek a prázdno. Provází nás životem, jsou pro nás jistými terapeuty,“ dodala Pavlová.

Manželé jsou oba milovníci zvířat a jejich domácností už prošlo několik psů i koček. „Měli jsme to štěstí žít se třemi skvělými parťáky, zvířecími dětmi, Jorkšírkou Kiki (14), Bobem (9) a Mickou (12). Milovali jsme je a oni nám tu náklonnost vraceli, jak mohli. Jejich odchod nám vždy zanechal šrámy na duši,“ zavzpomínala prezidentova žena.

Micka byla nalezenec

„Nezapomínáme ani na nikoho z blízkých, kteří nás opustili. Jsou stále nějakým způsobem s námi. Přeji všem, aby nám život přinášel co nejvíce těch pěkných chvil,“ zakončila prví dáma a přidala několik fotografií z rodinného archivu.

O kočičce Micce, která se společně se svými slavnými majiteli přestěhovala loni v říjnu do Lumbeho vily na Hradě, mluvila Eva Pavlová v minulosti v několika rozhovorech. A přiblížila i její pohnutý osud. 

„Micka je nalezenec a stalo se to tak, že jsme měli kdysi pejska. Jmenoval se Bob a já jsem Boba venčila tam, kde bydlíme, kousek pod Řípem. Bylo to 6. prosince a viděla jsem, že něco vyčmuchal, tak jsem se šla podívat, na co se tam kouká. A Bob tam vyčmuchal v závěji malé koťátko, které se tam nevím, jak vzalo. A protože byl sníh, tak jsme koťátko vzali domů, a od té doby u nás zůstalo. A to je Micka. Micka má menší ocásek než každá jiná kočička, protože právě tehdy byla velká zima, byl velký mráz a on jí kousek ocásku umrznul. Ale jinak je to krásná kočička,“ svěřila se v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Micka zazářila v době prezidentské předvolební kampaně a během několika dní se stala hvězdou sociálních sítí.

Petr Pavel před svým zvolením pravidelně sdílel fotky s Mickou na síti X. „V kampani jde do tuhého. Čas vytáhnout nejtěžší kalibr, Micku,“ napsal s humorem sobě vlastním k jedné z fotek s úsměvem a ve flanelové košili koncem prosince roku 2022.

První dáma o zdravotním stavu čtyřnohého mazlíčka informovala pár dní předtím, než došlo ke smutné události a dokonce zrušila svůj program, aby se mohla kočičce věnovat.

"Vím, že jsem teď nebyla příliš aktivní, nicméně nemoci se nevyhýbají ani chlupatým členům rodiny, o které se také musíme starat. Micka vyžaduje už několik dní péči a já bych si moc přála, aby mohla brzy opět sama pobíhat venku," napsala Eva Pavlová koncem minulého týdne na svém facebookovém profilu.

"Zvířátka nám toho spoustu dávají, mnohdy bychom se od nich mohli učit, ale zároveň je to závazek. To, že se o ně staráme více v době, kdy jim není 'do skoku', je to nejmenší, co jim za jejich službu pro nás můžeme dát," znělo ve vyjádření, pod kterým fanoušci prezidentského páru přáli Micce rychlé uzdravení.

Související články