Kéry zo Smeru: Chvalabohu, že sme súčasťou NATO. Keby tam ale vstúpila Ukrajina, je to začiatok tretej svetovej

  • Šéf Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry zo Smeru prehovoril pre Startitup
  • Tvrdí, že Smer nie je proruský
  • Tvrdé otázky na dvojtvárnosť ich politiky
Marián Kéry
Marián Kéry, predseda Zahraničného výboru NR SR (Smer), Startitup/Gabriel Bezuška
  • Šéf Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry zo Smeru prehovoril pre Startitup
  • Tvrdí, že Smer nie je proruský
  • Tvrdé otázky na dvojtvárnosť ich politiky

Startitup sa v útrobách parlamentu rozprával s Mariánom Kérym, ktorý je dlhoročným poslancom Smeru. Toto volebné obdobie vedie Zahraničný výbor NR SR. Ten je pod väčším drobnohľadom verejnosti v súvislosti s viacerými svetovými vojenskými konfliktmi.

Kéryho sme konfrontovali s postojmi Smeru v prípade vojny na Ukrajine. Mnohí ich nazývajú dvojtvárnymi, keďže Robert Fico niečo iné zvykne hovoriť v zahraničí a iné na domácej pôde.

„Vôbec nejde o dvojtvárnu politiku, na Robertovi Ficovi si vážim konzistentnosť. Je veľmi ťažko si predstaviť, že by vojaci Ruska opustili Doneck a Luhansk, nevidím v tom dvojtvárnosť, ale realistické pomenovanie situácie,“ hovorí Kéry na margo slov premiéra o tom, že Rusi neodídu z niektorých dobitých území.

V rozhovore rozoberáme viaceré výroky premiéra Fica, najmä po tom, čo slovenská vláda prijala spoločné závery na rokovaní s ukrajinskou vládou. Tie sa vo viacerých vetách líšia od doterajších tvrdých Ficových výrokov na adresu napadnutej Ukrajiny.

Úspešná slovenská zbierka na muníciu

Mimovládky spustili zbierku na muníciu pre Ukrajinu a desiatky tisíc Slovákov len za tri dni vyzbierali takmer dva milióny eur. Pridávajú sa tak k iniciatíve českej vlády, ktorá projekt s desiatkami krajín sveta rozbehla, no slovenská vláda sa od neho dištancovala. Čo si o tom myslí poslanec Kéry?

„Za pár dní je to celkom vysoké číslo. Nie som ale zástanca zbrojenia, dodávania zbraní. Som veľmi rád, že politická strana Smer je konzistentná vo svojich vyjadreniach. Kritizovali sme opozíciu, že odovzdali S-300 a migy Ukrajine a sme proti dodávkam zbraní, pretože predlžujú konflikt,“ zotrváva na svojom stanovisku Kéry.

Kéry pripomína, že na Ukrajinu budú dodávať odmínovacie zariadenia, pretože zachraňujú životy a výnimkou sú zbrane na komerčnej báze.

Zbierku podporuje napríklad partizán Otto Šimko, ktorý bojoval proti nacistom. On tvrdí, že „s agresormi nebolo možné vyjednávať, bolo ich treba poraziť a táto skúsenosť z druhej svetovej vojny platí aj pre Ukrajinu“. Čo by mu na to povedal Kéry?

Marián Kéry
zdroj: SIU

„Keď sa pozeráme na konflikt Ruska a Ukrajiny, tak od 24. februára 2022 musím povedať, že Ruská federácia hrubým spôsobom porušila medzinárodné právo. Na rozdiel od niektorých politikov tvrdím, že konflikt nebol nevyprovokovaný,“ hovorí Kéry.

„Ruská federácia sa cítila ohrozená, že v blízkom susedstve na Ukrajine majú byť zbrane Severoatlantickej aliancie, pretože v 2008 na samite v Bukurešti padol prísľub, že Ukrajina sa môže stať členským štátom NATO. Tendencie silneli, nepočúvali sme výstrahy Vladimira Putina,“ objasňuje svoje myšlienky poslanec Kéry.

Pochvala na adresu NATO aj EÚ a kritika Ruska

Pozri si celý 45-minútový rozhovor, v ktorom poslanca Smeru Mariána Kéryho konfrontujeme s výrokmi predstaviteľov strany, postojov vlády voči vojne na Ukrajine či naštrbených vzťahov našich spojencov v NATO a EÚ k Slovensku. A odpovie aj na otázku, kedy bude Smer bez Roberta Fica.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá