Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proruského německého poslance Bystroně usvědčují nahrávky. Přehráli je poslancům

Autor: ČTK, bel - 
19. dubna 2024
19:43

Podle Deníku N, týdeníku Zeit a stanice ARD vyslechli minulý týden členové sněmovního výboru pro kontrolu Bezpečnostní informační služby zajímavé audionahrávky kontrarozvědky. Ty zachycují mimo jiné německého poslance s českými kořeny Petra Bystroně, jak přebírá od ruského propagandisty úplatek.

Na jedné nahrávce Bystroň podle serveru údajně přebírá 20.000 eur (přes půl milionu korun) od propagandisty Arťoma Marčevského. Toho česká vláda ve zdůvodnění zařazení na sankční seznam spojila s činností proruské sítě usilující o ovlivnění voleb do Evropského parlamentu. Šéf kontrolní komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ČTK řekl, že to, co zaznělo, potvrzuje vyjádření kabinetu. Bystroň, který kandiduje za Alternativu pro Německo (AfD) pro volby do europarlamentu, obvinění odmítá.

Bez komentáře

Kontrarozvědka se k údajnému přehrání nahrávek vyjadřovat nechce. „Co bylo předmětem uzavřeného jednání sněmovní komise, rozhodně komentovat nebudeme,“ sdělil ČTK mluvčí BIS Ladislav Šticha. Šéf komise Bělobrádek ČTK řekl, že to, co poslanci viděli a slyšeli, potvrzuje vyjádření vlády. „To, co zaznělo jinde a v médích, například v Německu, to mi komentovat nepřísluší,“ uvedl.

Šustění peněz

Kontrolní komise, do které patří osm poslanců, podle Deníku N vyslechla čtyři nahrávky, přičemž na dvou z nich byl údajně Bystroň. Komise naposledy jednala minulý čtvrtek. „První nahrávka byla z auta Marčevského. Bystroň si tam podle nahrávky od Marčevského přebíral peníze, konkrétně 20 tisíc eur,“ řekl redakci jeden z členů komise. Podle dalšího poslance Bystroň na nahrávce šustil penězi a přepočítával je.

Politická šajba

Bystroň, který je dvojkou Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do EP, obvinění odmítá, postavili se za něj poslanecká frakce i lídři strany. BIS vyzval k tomu, aby údajné nahrávky zveřejnila. Kontrarozvědka na to na dotaz ČTK reagovala vyjádřením, že politici, natožpak z jiných zemí, nejsou partnery BIS. „My spolupracujeme s kolegy ze zpravodajských služeb řady zemí včetně Německa, to jsou naši partneři,“ uvedl mluvčí BIS.

Příjemce neznámý

Na další nahrávce podle zdrojů Deníku N hovoří Bystroň s Marčevským o mediální platformě Voice of Europe, jiná má zachycovat Marčevského s jeho spolupracovníkem v pražských kancelářích Voice of Europe, jak údajně rozděluje peníze. Není ale jasné, pro koho či na co měla být hotovost konkrétně určena, píše server.

Na seznamu

Vláda koncem března rozšířila národní sankční seznam o proruskou zpravodajskou platformu Voice of Europe, politika a podnikatele Viktora Medvedčuka a Marčevského. Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že sankce mají zasáhnout proruskou síť, která se v Česku pokoušela rozvíjet vlivovou operaci. Ta mohla potenciálně mít závažný dopad na bezpečnost ČR a Evropské unie.

JaNat ( 23. dubna 2024 11:23 )

Auländer jsou neškodné, ale ty myslíš patrně Ausländer.

JaNat ( 21. dubna 2024 17:12 )

Američané dělají naprosto to samé a osobně věřím, že daleko víc, protože k tomu mají mnohem větší možnosti, když mají ve více jak 50 zemích základny. Rus nebo Amík oba si nemají co vyčítat. Nebezpeční pro nás jsou oba a oby jsme si sami pozvali do země, tak blebej národ jsme. Ruse v 68. a ani nevím kdy se k nám nacpal Amík. Ale to ty budeš vědět.

Chocho Loušek ( 20. dubna 2024 18:25 )

Deutschland je celé prolezlé protiněmeckýma auländerama.

krapotkin ( 20. dubna 2024 10:49 )

Každý, kdo má jiný názor, než má vláda válečných štváčů je přece proruský, ale když Babiš už na jaře 2023 poukazoval na ruské nebezpečí, byl Fialou a jeho tlupou zlodějů označovám za válečného štváče.

JaNat ( 20. dubna 2024 09:42 )

Audio nahrávky sotva nějaký soudce připustí jako důkaz. Dají se lehce zmanipulovat. Navíc je Česko Německu ani nepodalo, to dostalo pouze písemné sdělení. Wow. Takže Fiala se postaral o poškození Bystroně a AfD, jen proto aby se nedostali do Bruselu. Někdo kdo chce mír a ukončit příliv imigrantů, chce vyhostit ty kteří se jen přiživují, se musí odstranit. Hmmm. Není to až moc okaté a cílené?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa