Jaký dopad bude mít rozchod Andreje Babiše s manželkou Monikou na voliče hnutí ANO: Expert na politický marketing vidí chybu v rychlé svatbě

Monika Babišová s manželem Andrejem Babišem
Monika Babišová s manželem Andrejem Babišem
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 4. 2024

Série posledních volebních průzkumů odhalila, že volby do Sněmovny, pokud by se konaly v monitorovaných obdobích, by vyhrálo opoziční hnutí ANO. Nyní však zejména jeho voliče zasáhla negativní zpráva, že expremiér Andrej Babiš oznámil rozchod s manželkou Monikou, a to po zhruba 30 letech vztahu a necelých sedmi letech manželství. Redakci ŽivotvČesku.cz, která o silné krizi manželů informovala jako první už v období Velikonoc, což se nyní potvrdilo, zajímalo, zda nešťastná událost může mít z nějakého úhlu pohledu dopad na voličské spektrum hnutí. Konzultant Karel Komínek z Institutu politického marketingu věc detailně rozebral a z jeho slov vyplynulo, že v případě Babiše pravděpodobně nijak zásadně.

Za necelé tři měsíce mělo manželství Babišových projít sedmým rokem od svatby. To se ale nestane. Jak redakce ŽivotvČesku.cz během Velikonoc uvedla, mezi manželi mělo dojít k zásadní krizi. Opoziční politik a předseda hnutí ANO trávil čas na Maledivách, jeho choť zavítala do Itálie, kde mimo jiné navštívila fotbalové utkání. Následně se Andrej Babiš snažil popřít, že by došlo k významné změně ve vztahu k manželce. V pátek na svém instagramu ale oznámil, že se s chotí Monikou rozcházejí.

Jak negativní událost může zasáhnout voličské spektrum hnutí ANO, rozklíčoval pro ŽivotvČesku.cz věhlasný expert z Institutu politického marketingu.

"Nemyslím si, že by to bylo něco, co by bylo pro hnutí ANO relevantní. Problém by byl, kdyby se rozváděl politik, který má významově konzervativní hodnoty. Když uvedu příklad - typově Petra Fialy nebo Mariana Jurečky, tak by to byl asi problém pro voličskou základnu. U hnutí, která jsou řazena na populistickou stranu - příkladem u Donalda Trumpa, Marine Le Penové, Tomia Okamury nebo Andreje Babiše - tak každé to hnutí je ztělesněné jedním člověkem a nějaká čast stoupenců je imunní vůči jakýmkoliv negativním zprávám. To znamená, že pokud s vámi »nezamává« - lépe řečeno s důvěrou vůči tomu politikovi - kauza typu Čapí hnízdo, případně řada jiných situací, které jsme tu měli před prezidentskou volbou, tak rozvod je ve smyslu míry závažnosti na nižší úrovni. Další věc, kterou si je potřeba uvědomit, je, že žijeme v zemi, kde máme rozvodovost kolem padesáti procent, není to nic neobvyklého a ten jev je sám o sobě častý," uvedl pro ŽivotvČesku.cz konzultant Karel Komínek z Institutu politického marketingu.

Babiš vstoupil do manželství s dlouholetou partnerkou Monikou, která tehdy už užívala delší dobu příjmení Babišová, na Čapím hnízdě, a to v červenci 2017. Svatbě pod širým nebem přihlíželo kolem 200 hostů.

Monika Babišová svého chotě v době, kdy působil jako předseda vlády, doprovázela na významných pracovních cestách. Navštívila s ním například Spojené státy, Izrael či Francii.

Atraktivní blondýnka svého manžela podporovala také v loňské prezidentské kandidatuře, která pro něj skončila neúspěšně. Policie se tehdy také zabývala tím, že Babišová dostala výhrůžný dopis s nábojem. Policisté případ objasnili, věc kvalifikovanou jako nebezpečné vyhrožování odložili, protože podezřelý zemřel. Náboj podle policie nebyl ostrý.

Redakci ŽivotvČesku.cz zajímal pohled experta na marketing, zda Babišovi před nadcházejícími volbami do Sněmovny v roce 2025, kdy bude pravděpodobně v roli lídra hnutí ANO opět usilovat o post premiéra, může příkladem oznámení, že má novou partnerku či že vstupuje do dalšího manželství s novou ženou, »přinést nějaké politické body«.

"Může mu to nahnat body v tom smyslu, že se to začne propírat v médiích. Bude spojen s nějakou obecně pozitivní událostí, ale je potřeba to vyvažovat vůči konkrétní situaci a vůči konkrétnímu politikovi. To znamená, že v případě, že teď mluvíme o rozvodu, tak by bylo nerozumné oznamovat nyní či v dalších měsících svatbu, protože to není něco, co by se očekávalo od někoho, kdo chce vést zemi a tvrdí, že má nějakou strategickou vizi. Jinými slovy, když nemá uspořádaný rodinný život, tak si z toho volič může odvodit nějaké důsledky," dodal pro ŽivotvČesku.cz uznávaný odborník na politický marketing Karel Komínek

Babiš je ženatý podruhé, jeho první manželkou byla Beata rozená Adamovičová. Majetek bývalého premiéra podle časopisu Forbes je odhadován na 3,5 miliardy dolarů (82 miliard korun).

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.