Kdo má rád květinové ingredience, toho šeřík rozhodně nadchne. Šeřík je jednou z nejideálnějších květin pro využití v kuchyni, protože i když je jeho vůně velmi intenzivní, chuť až tak výrazná není.

Kromě toho mají šeříkové květy také spoustu pozitivních účinků na zdraví. Pomáhá při zažívání, migréně a údajně i zrychluje metabolismus. Proč toho nevyužít?

VIDEO: Jak na výrobu bezového sirupu podle Romana Vaňka? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Šeříkový sirup do ledového čaje i šampaňského

Šeříkový sirup vylepší jakékoliv nápoje, můžete ho přidat do ledového čaje nebo limonády nebo ho můžete vmíchat do studené vody. A budete se divit, můžete ho kápnout i do šampaňského a vznikne originální koktejl.

Šeříkový sirup na dezert i zmrzlinu

Sirup z květů šeříku můžete použít i na vanilkovou zmrzlinu a máte dezert, po kterém se jen zapráší. Můžete ho taky vmíchat do moučkového cukru a vytvořit polevu na mandlový koláč. Jakmile budete mít lahev v lednici, najdete určitě milion způsobů, jak šeříkový sirup využít.

Jak vyrobit šeříkový sirup

Tento sirup můžete vyrobit z květů šeříku jakékoli barvy, ale fialkový je pro výrobu nejlepší. Pokud chcete ještě lila barvu zvýraznit, použijte kapku fialové potravinářské barvy nebo přidejte několik ostružin.

Květy šeříku nejprve zkontrolujte

Než začnete vyrábět sirup, nasbírané květy šeříku nejdřív dobře umyjte a zkontrolujte, zda na nich nejsou brouci a jiné nečistoty. Pak květy opatrně odstraňte ze stonků, přičemž na nich nesmí zůstat žádné zelené části, které mohou být hořké. To by vám pak sirup moc nechutnal.

Co budete k výrobě sirupu potřebovat

  • 2 šálky očištěných a připravených květů šeříku
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 šálek vody
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 kapka fialové potravinářské barvy nebo 4 velké ostružiny (volitelné)

Jak při výrobě sirupu postupovat

  • Květy šeříku dejte do velké sklenice (přidejte ostružiny, pokud chcete)
  • Vodu a cukr přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Šeříky přelijte horkým cukrovým sirupem a dobře promíchejte.
  • Sklenici zakryjte a nechte louhovat 3 hodiny nebo celou noc.
  • Každý keř šeříku je jiný, některé mají intenzivnější chuť než jiné, takže asi jednou za hodinu zkontrolujte, jak louhování probíhá. Když získáte chuť, kterou chcete, přeceďte pevné částice, vmíchejte citronovou šťávu a uložte do vzduchotěsné nádoby. V lednici vám vydrží až 6 měsíců.

Zkusit můžete i jiný postup. Nejprve rozpustíte cukr v půl hrnku vody a přivedete k varu. Když je cukr rozpuštěný, přidáte šeříkové květy (aspoň jeden hrnek) a asi čtvrt hodiny budete vařit na mírném ohni. Následně postupujete podobně, přecedíte do čisté lahve, necháte vychladit a uložíte do lednice.

Bonus navíc: Sladké chipsy z květů šeříku

Z květů po přecezení můžete, pokud chcete, vytvořit sladké chipsy. Rozložte je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, hojně posypte krystalovým cukrem a pečte hodinu při 150 °C, dokud nebudou suché a křupavé. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě a můžete použít na ozdobu dezertů nebo nápojů.

Zdroj: vlasta.cz, myrecipes.com, myrecipes.com, moodymixologist.com

Související články