Izrael právě zavraždil v Gaze dalších šest dětí

20. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Dítě je zabito nebo zraněno v Gaze za posledních šest měsíců každých deset minut

 

Moderátor Sky News:  Upozorňujeme, že tato reportáž našeho zahraničního zpravodaje Alexe Rossiho ukazuje záběry lidí, kteří byli při tomto úderu zabiti.

Proč tyhle reportáže české televize nepřinášejí? Jak píše Wenzel Lischka, vyvolalo by to v lidech soucit, a to je nebezpečné:




Reportér: Bolest v Gaze je drsná. Lidé truchlí nad mrtvolami svých blízkých a volají po božím zásahu. Ale pro zdejší lidi je toto místo, na které svět zapomněl. Ahmed svírá bezvládné tělo své pětileté dcery. Při izraelském náletu zahynula i jeho žena.

Ahmed: "Nechci světu ani nikomu nic říkat, protože tohle je nespravedlivý svět. Je to svět zbavený všech lidských hodnot a morálky. Rozumí pouze jazyku moci."



A toto je to, co zbylo z obytné budovy v Rafáhu po útoku, podle přeživších zde zahynulo nejméně šest dětí.

Muž: "Po prvním výbuchu následoval druhý. Lidé v tom domě vypadli na ulici a na ně se sesypaly trosky. Pod sutinami na ulici jsme našli mrtvá těla dětí, z druhého bytu do tohoto bytu vletěla žena a dvě malé děti."

To, co se tu děje, je prostě strašné. Zkáza je na mnoha místech totální. Izrael stále naznačuje, že podnikne velkou operaci na Rafáh, kde podle něj sídlí poslední bašta Hamásu. Diplomaté se snaží zastavit šíření této války. A zdá se, že přímý střet mezi Izraelem a Íránem je prozatím zažehnán. Teherán bagatelizuje, že na něj Izrael v pátek brzy ráno  zaútočil, z čehož vyplývá, že pokud se tak skutečně nestalo, nemusí reagovat.

Íránský ministr zahraničí: "To, co se stalo včera v noci, nebyl útok. Jsou to spíše hračky, se kterými si hrají naše děti, a ne bezpilotní letouny."

O šabatu, židovském dni odpočinku, se lidé vydali na pláž v Tel Avivu pod horkým jarním sluncem, střet mezi Íránem a Izraelem se tu zdá být na hony vzdálený. Lidé zde doufají, že to nejhorší z této fáze krize je již za námi.

"Ano, doufám, že vše brzy skončí. Myslím tím jen to, že je zbytečné, aby obě strany nechaly zranit lidi."

"Rozhodně doufám, že tenhle přímý kousek už skončil, že? Máme dost starostí uvnitř země i s naší přímou hranicí. S Libanonem a s Hamásem a pásmem Gazy, takže si k tomu nechceme nic přidávat."

Na celém Blízkém východě však stále panuje značné napětí a region zůstává ve varu. Včera večer byly zaznamenány výbuchy na vojenské základně využívané silami napojenými na Írán v Iráku. Spojené státy tvrdí, že zprávy o tom, že provedly tento letecký útok, nejsou pravdivé. A zatím není jasné, kdo je za něj zodpovědný. Alex Rossi, Sky News, Jeruzalém.


 

0
Vytisknout
1319

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024