NYT: Ovlivnilo pořadí vašeho narození to, kým jste?

foto Sestry, sourozenci - ilustrační foto.

Washington - Takzvaný syndrom nejstarší dcery předpokládá, že pořadí narození určuje, kým jsme a jak s ostatními komunikujeme. Je to ale skutečně tak? Terapeutka Kati Mortonová z kalifornské Santa Moniky ve videu na TikToku, které má přes šest milionů zhlédnutí, uvádí příznaky, které o syndromu mohou svědčit. Patří mezi ně: intenzivní pocit rodinné zodpovědnosti, sklony ke snaze být s každým zadobře a odpor vůči sourozencům a rodičům, napsal list The New York Times (NYT).

Na sociální síti X se objevil virální příspěvek, který se ptá: "Jste šťastní, nebo jste nejstarší sourozenec a ještě k tomu holka?"

Prvorozené dcery zažívají chvíli v záři reflektorů, přinejmenším na internetu, kde se objevují úvahy nabízející pocit zadostiučinění zodpovědným starším sestrám po celém světě. Ale i odborníci na duševní zdraví, jako je Mortonová - sama nejmladší v rodině -, varují před přílišným přikládáním významu psychologii pořadí narození sourozenců a myšlence, že formuje osobnost nebo dlouhodobé výsledky.

Syndrom nejstarší dcery (což není skutečná diagnóza duševního zdraví) podle ní může mít stejně tak co do činění s genderovými normami jako s pořadím narození. "Každý se snaží porozumět sám sobě a chce se cítit pochopen. A tohle je jen další stránka věci," dodala.

Stereotypy jsou mnohým z nás známé: Prvorozené děti jsou spolehlivé a vysoce výkonné, prostřední děti jsou společenské a vzpurné (a přehlížené) a nejmladší děti jsou okouzlující a manipulativní.

Studie skutečně zjistily souvislosti mezi rolí člověka v rodinné linii a různými výsledky, včetně dosaženého vzdělání a IQ (i když tyto výsledky nejsou nutně spolehlivým měřítkem inteligence), tolerancí k finančnímu riziku a dokonce i holdování nebezpečným sportům. Mnoho výzkumů se však zaměřuje na jeden okamžik v čase, upozorňuje psycholožka Rodica Damianová z Houstonské univerzity. To znamená, že starší sourozenci se mohli jevit jako zodpovědnější nebo dokonce inteligentnější jen proto, že byli vyspělejší než jejich sourozenci.

Ve větších analýzách se souvislost mezi pořadím narození a osobnostními rysy jeví jako mnohem slabší. Studie z roku 2015, která zkoumala více než 20.000 lidí v Německu, Británii a Spojených státech, nezjistila žádnou souvislost mezi pořadím narození a osobnostními charakteristikami - i když vědci našli důkazy, že starší děti mají mírnou výhodu v IQ.

Damianová pracovala na jiné rozsáhlé studii, rovněž publikované v roce 2015, která zahrnovala více než 370.000 středoškoláků ve Spojených státech. Zjistila mírné rozdíly v osobnosti a inteligenci, ale podle ní byly odlišnosti tak malé, že byly v podstatě bezvýznamné. Damianová připustila, že kulturní zvyklosti, jako je dědění majetku nebo podnikání (které může připadnout prvorozenému), mohou mít vliv na to, jak pořadí narození ovlivňuje rodinnou dynamiku a sourozenecké role.

Rodinná terapeutka Sara Stanizaiová v kalifornském Long Beach vede virtuální skupinu s týdenními setkáními, kde se účastníci zamýšlejí nad tím, jak je podle nich ovlivnilo pořadí jejich narození a jak může nadále formovat jejich romantický život, přátelství a kariéru.

Program byl inspirován zkušenostmi Stanizaiové jako nejstarší dcery v afghánsko-americké rodině, kde se cítila "rodičem" a "příliš zodpovědná" za své sourozence - částečně proto, že byla starší, a částečně proto, že byla dívka. Ačkoli Stanizaiová připustila, že výzkumy týkající se pořadí narození jsou nejednotné, považuje za užitečné, aby se mnoho jejích klientů zamyslelo nad svým pořadím narození a nad tím, jak podle nich formovalo jejich rodinný život - zejména pokud se cítili omezováni nebo zatíženi určitými očekáváními.

Její terapeutické skupiny tráví čas přemýšlením o otázkách, jako jsou: Jak mě vidí moje rodina? Jak se vidím já sám? Můžeme mluvit o případných rozdílech v našich pohledech a o tom, jak utvářejí rodinnou dynamiku? Starší sourozenec může například poukázat na to, že je to často on, kdo plánuje rodinnou dovolenou. Mladší sourozenec může poukázat na to, že se často cítí pod tlakem, aby souhlasil s tím, co chce zbytek skupiny.

Odborníci připouštějí, že je téměř vedlejší, zda existují důkazy o tom, že pořadí narození určuje osobnostní rysy.

"Myslím, že lidé prostě hledají smysl a porozumění sobě samým," řekla Stanizaiová. "Horoskopy, pořadí narození, teorie citových pout" jsou jen některé příklady, řekla. "Lidé prostě hledají soubor kódových slov a způsobů, jak popsat své zkušenosti," dodala.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 17:00 12°C

Celá předpověď