Všude samé mládě! V plzeňské zoo propukl jarní babyboom, podívejte se

Všude samé mládě! V plzeňské zoo propukl jarní babyboom, podívejte se
Sdílej
 
Poslední dny a týdny se s příchodem jara snad v každém koutě plzeňské zoo objevují nová mláďata. Vládnou jim „australské“ přírůstky. Ale pozadu nezůstávají ani další obyvatelé plzeňské zoo. Návštěvníci se navíc mohou těšit na nového samce velblouda dvouhrbého, který přicestoval z Německa.

V plození mláďat se nejvíc činila australská zvířena, narodila se tu hned čtyři různá mláďata vačnatců. Nejmladší mládě klokana bažinného (Wallabia bicolor), poprvé vykouklo z mateřského vaku na svět už na začátku března.

Ve vaku zůstává i mládě klokana rudokrkého (Macropus rufogriseus rufogriseus), přesto už chovatelé vědí, že se albinotické samici po několika hnědých mláďatech narodilo stejně zbarvené, tj. bílé mládě.

Na začátku dubna pak mateřský vak opustilo mládě klokana obrovského (Macropus giganteus). Chovatelé tak mohli určit jeho pohlaví – ukázalo se, že je to sameček, který v té době vážil 6,5 kg. Čtvrtým „australským“ mládětem je kusu liščí (Trichosurus vulpecula). Po dlouhé pauze bez mláďat se v Plzni narodila samička, která od konce března "jezdí" na zádech své matky.

Mládě kusu liščího se zatím vozí na máminých zádech •  Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

Velbloudí pohrobek a nový samec

Nového přírůstku se na začátku dubna dočkali i velbloudi dvouhrbí (Camelus ferus bactrianus), samici Tereze se narodila samička. Protože v mezidobí uhynul chovný samec Mulisák, je malá velbloudí slečna pohrobkem. Řadí se již do třetí desítky velbloudů dvouhrbých narozených v Plzni. Dnes už chodí společně i do venkovního výběhu.

Chovatelé se mezitím začali poohlížet po velbloudím samci, který by se mohl stát novým vůdcem plzeňského stáda. „Vzhledem k tomu, že naše samice pocházejí z českých zoologických zahrad, museli jsme se po nepříbuzném samci porozhlédnout jinde. Důležitým kritériem byl přirozený odchov matkou, což je velmi důležité, protože povaha samců, zvláště během říje, je ovlivněna prostředím, ve kterém vyrostli, a jejich socializací ve stádě“, uvedla zooložka Miroslava Palacká. Nakonec padla volba na mladého samce Jafara z německé Zoo Hagenbeck v Hamburku.

Venkovní výběh si poprvé užívá se svým stádem podzimní mládě kudu velkého (Tragelaphus strepsiceros) •  Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

„Jafara jsme přivezli 10. dubna. Jde o krásného zlatého samce, kterému ještě není ani rok. Přesto už vyniká výškou i mohutností. Transport proběhl bez problémů a Jafar s vidinou odměny v podobě mrkve elegantně vystoupil z transportního přívěsu. První noc strávil ještě sám v boxu a se samicemi seznamoval přes pletivo, ale druhý den jsme je pod dohledem spojili."

„Samice ho ihned přijaly jako další mládě a letošní samička tak získala kamaráda na hraní. Prvních potomků se od Jafara sice dočkáme nejdříve za tři roky, ale vzhledem k nízkému věku našich samic to není problém“, doplnila Miroslava Palacká.

Dvě mláďata v pražské tlupě: Podobně malé gorily budou poprvé vyrůstat společně

Dvě mláďata v pražské tlupě: Podobně malé gorily budou poprvé vyrůstat společně

Naprostá chovatelská bomba! Mláďata hyenek se narodila ve Dvoře Králové

Naprostá chovatelská bomba! Mláďata hyenek se narodila ve Dvoře Králové

Vodním jaguárům se daří ve Zlíně: Nová mláďata u vyder obrovských

Vodním jaguárům se daří ve Zlíně: Nová mláďata u vyder obrovských