Senzace v Edenu! Finiš Slavie stačil jen na remízu, základní část ligy vyhraje Sparta. Slovácko obralo o body Plzeň.

Senzace v Edenu! Finiš Slavie stačil jen na remízu, základní část ligy vyhraje Sparta. Slovácko obralo o body Plzeň.

Plán Slavie Praha dotáhnout se kolo před koncem základní části na Spartu nevyšel. Sešívaní remizovali se Sigmou Olomouc v nedělním utkání 29. kola FORTUNA:LIGY 2:2 a přišli o naději mistry z Letné dotáhnout. Ztrácejí na ně čtyři body. Pardubice doma prohrály s Mladou Boleslaví 1:2 a Liberec remizoval s Hradcem Králové 0:0. Ve večerním duelu pak Slovácko remizovalo s Plzní 1:1.

Ačkoliv se před utkáním Slavie na trávníku Viktorie Plzeň objevovaly spekulace, že by Západočeši vzhledem ke svému vytížení nemuseli nasadit nejsilnější možnou sestavu, opak se stal pravdou. Sešívaní na soupeře z města piva absolutně nestačili a po porážce přenechali pozici na čele tabulky rivalovi z Letné. Do Vršovic tentokrát zavítala Sigma, která se v minulém kole proti Jablonci dočkala prvního domácího vítězství od konce října.

Hanáci ovšem nestíhali počítat absence, takže se na trávníku v Edenu představilo hned několik stabilních členů olomouckého B-týmu. Hostující mladíci pocítili výkonnostní rozdíl mezi dvěma nejvyššími soutěžemi už v úvodní desetiminutovce, kdy Václav Jurečka pálil v obrovské šanci do Tadeáše Stoppena a Matěj Jurásek do tyče. Sešívání naprosto dominovali, což mohl promítnout do skóre také Mojmír Chytil, jenže ani on si na gólmana hostů nepřišel. Sigma byla ve hře směrem dopředu zcela neškodná, postupem času se jí však podařilo tlak Slavie otupit, a tak se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Hosté poprvé vystřelili až v 52. minutě a hned se mohli radovat ze šokujícího vedení. Martin Pospíšil našel precizním centrem stopera Jakuba Pokorného, který k údivu všech přítomných fanoušků dopravil balon do branky. Domácí za hlasitého povzbuzování Tribuny Sever ještě přidali na tempu, ale Oscar Dorley ve vyložené šanci nedokázal z malého vápna umístit skákající balon mezi tři tyče. Ukázkovou produktivitu naopak na druhé straně předvedli hráči v modrém, když olomoucký odchovanec David Zima poslal do samostatného úniku Pavla Zifčáka, který sebevědomě přehodil Jindřicha Staňka. Pražané se přesto nevzdali, jelikož na pořádné drama zadělal hlavou miláček příznivců Bořil. Domácí kapitán se ocitl v jedné z hlavních rolí i při vyrovnávacím gólu Chytila, jelikož se nacházel přesně na hraně ofsajdu. Zásah však nakonec po přezkumu rozhodčích u videa platil. Nápor červenobílých nabral v nastavení obrovských rozměrů, ale vyčerpaní Hanáci jej už přestáli.

Při chuti hrající Ladra pojistil Mladé Boleslavi místenku ve skupině o titul

Pardubice se po remíze ve Zlíně rozloučily s nadějí na umístění v prostřední skupině a potřebovaly rychle začít s budováním náskoku na barážové pozice. Hráči Mladé Boleslavi měli opačné starosti, bodový přísun ale k udržení se v elitní šestce také potřebovali. Středočechům měl k úspěchu pomoci Ladra, jenž se v předchozích čtyřech duelech podílel na čtyřech brankách Bolky.

A právě 26letý útočník rozvlnil pardubickou síť už v sedmé minutě. Antonínu Kinskému se nepovedl odkop, a balon tak rychle hosté vrátili do prostoru před jeho bránu. Vasil Kušej zakombinoval se Solomonem Johnem, který našel na zadní tyči přesně zakončujícího Ladru. Záhy to mohlo být už o dvě branky, ránu Jawa ale vyrazil Kinský na roh. V 17. minutě se za obranou Boleslavi zničehonic objevil Tomáš Solil, jenže ve velké šanci přestřelil. Na druhé straně si znovu střihl souboj Ladra s Kinským, jemuž na brankové čáře pomohl Dominik Mareš. Ofenzivní přehlídka mohla přinést vyrovnání po půlhodině hry, Denis Halinský však z malého vápna hlavičkoval těsně vedle. Ve 37. minutě tak přišla pro Východočechy krutá rána. Ladra odcentroval z rohu přímo na hlavu Jawa, který oslavil svůj sedmý gól v ročníku.

Pardubice si připravily po návratu ze šaten rychlé snížení. Mareš vyslal na pravém kraji do úniku Marka Ichu, jenž zakončením na zadní tyč zadělal na drama. Gólem nabuzený Icha se mohl o chvíli později propsat do statistik také jako asistent, ale jeho pas skrze vápno byl o chlup rychlejší než skluzující spoluhráči. V 86. minutě mohl přinést Středočechům pojišťovací trefu Antonín Vaníček, rychlý sprint však zakončil nepřesnou ranou. Záhy mohl zahozené šance 25letý záložník pořádně litovat. Ladislav Krobot si totiž nabíhal do vápna na nadějný centr a jen díky zásahu pozorného obránce nedostal příležitost střílet.

Smolné Vašulínovo odpoledne pomohlo Liberci protáhnout domácí sérii bez prohry

Oba celky měly šanci vyšplhat se z prostřední skupiny do elitní šestky. Liberec se do ní mohl podívat už v předešlém kole, selhal ale na hřišti Budějovic. Hradec naopak prohloubil mizérii Slovácka a vyhrál potřetí v řadě. Votroci však měli podle predikcí na severu Čech o vítěznou sérii přijít. Hrozbu představoval především ve formě hrající Luka Kulenovič, jenž v posledních třech utkáních zaznamenal kromě tří gólů i asistenci.

Právě chorvatský střelec se už v úvodní desetiminutovce dostal ke dvěma zajímavým zakončením. Jeho prvnímu pokusu zpoza vápna však vystavil stopku pozorný Adam Zadražil a krátce nato po velké hrubce hostujícího Petra Kodeše z ideální pozice o kousek minul. Na atraktivním začátku utkání se podíleli také Východočeši, v jejichž dresu pálil z dálky Jakub Kučera. Razantní rána brněnského odchovance ale prosvištěla vedle pravé tyče. Po půlhodině hry nemířil přesně ani Ľubomír Tupta, jehož nadějný projektil skončil těsně nad bránou Hradce.

V 52. minutě se do obrovské šance dostali Votroci. Zatímco střelu Ladislava Krejčího ještě stačil jeden z obránců zablokovat, dorážející Pilař už před ním stojící libereckou hradbu propálil. K velké smůle však trefil svého spoluhráče Vašulína, který tak nechtěně uchránil bezmocného Huga Jana Bačkovského od inkasované branky. Na druhé straně se po standardní situaci ocitl sám před gólmanem Matěj Chaluš, místo zakončení se ovšem po lehkém kontaktu se soupeřem skácel na zem. Sudí ale ani po konzultaci s videorozhodčím penaltu neodpískal. V 76. minutě měl na noze rozhodnutí Vašulín, jenže zpoza vápna jen rozezvonil levou tyč.

Slovácko zahájilo etapu Svědíkova loučení domácí remízou s Plzní

Úvod utkání výrazně poznamenaly zdravotní patálie zkušeného Radima Řezníka, jenž na hřišti vydržel jen 14 minut. Zápas ani nadále neměl příliš vysokou kvalitu. Zatímco na domácích hráčích bylo znát vědomí jediné výhry v jarní fázi soutěže, hosté navzdory obměněné sestavě „tahali nohy“ po nedávném návratu z Florencie. Ve 30. minutě se dostal do první větší šance Matěj Vydra, proti kterému ovšem včas vyběhl Tomáš Fryšták. Další nepozornost defenzivy Slovácka již hosté dokázali potrestat, když se vápnem prokličkoval Metsoko a se štěstím zaznamenal svůj druhý ligový gól v kariéře.

Jako první zahrozili po změně stran domácí, které mohl přiblížit bodovému zisku Patrik Blahút, jenže o radost jej připravilo včasné vyběhnutí Martina Jedličky. Ještě větší tutovku zahodil v 57. minutě Filip Vecheta, jenž z malého vápna zamířil hlavou trestuhodně mimo. Zvýšená aktivita se nicméně Moravanům vyplatila, neboť Sampson Dweh zahrál ve vlastním vápně rukou a od nařízení penalty pro Slovácko jej neuchránila ani snaha přesvědčit rozhodčího o zranění obličeje. K pokutovému kopu se postavil zkušený Daníček, který poslal míč po zemi do sítě. V závěru měli ke třem bodům blíže hosté, avšak Pavel Šulc ani Lukáš Červ bránu v nadějných pozicích netrefili.

FORTUNA:LIGA, 29. KOLO

SLAVIA - OLOMOUC 2:2 ONLINE ZDE

Branky: 77. Bořil, 84. Chytil - 52. Pokorný, 66. Zifčák. Rozhodčí: Radina - M. Vlček, Leška - Petřík (video). ŽK: Oscar, Douděra, Holeš - Zifčák, Matys, Uriča, Stoppen, Zorvan. Diváci: 17.986.
Slavia: Staněk - Douděra, Ogbu, Zima (68. Holeš), Bořil - Zafeiris (55. Ševčík), Oscar - Jurásek (55. Schranz), Jurečka (68. Van Buren), Wallem (55. Provod) - Chytil. Trenér: Trpišovský.
Olomouc: Stoppen - Chvátal, Pokorný, Matys, Vraštil - Breite - Uriča (69. Navrátil), Pospíšil (69. Ventúra), Zorvan (89. Langer), Šíp (62. Dele) - Zifčák (89. Juliš). Trenér: Saňák.

LIBEREC - HRADEC KRÁLOVÉ 0:0 ONLINE ZDE

Rozhodčí: Berka - Mokrusch, Pečenka - Pechanec (video). ŽK: Purzitidis, Bačkovský, Kozel (trenér), Čech (trenér brankářů), Prebsl - Vašulín. Diváci: 2611.
Liberec: Bačkovský - Mikula, Chaluš, Purzitidis (73. Tetour) - Ghali, Žambůrek, Prebsl, Preisler (84. Fukala) - Višinský (66. Kok), Tupta (66. Horský) - Kulenovič (84. Letenay). Trenér: Kozel.
Hradec: Zadražil - Klíma, Kodeš, Spáčil - Harazim, Kučera, Dancák, Krejčí (90.+2 Horák) - Čmelík (78. Pudhorocký), Pilař (71. Juliš) - Vašulín. Trenér: Horejš.

PARDUBICE - MLADÁ BOLESLAV 1:2 ONLINE ZDE

Branky: 54. Icha - 7. Ladra, 37. Jawo. Rozhodčí: Machálek - Machač, Dohnálek - Všetečka (video). ŽK: Jawo (M. Boleslav). Diváci: 2885.
Pardubice: Kinský - Mareš (77. Sychra), Halinský, Ortiz, Surzyn - Solil (82. Černý), Icha, Hlavatý - Daněk (62. Krobot) - Zlatohlávek (62. Kissiedou), Patrák. Trenér: Kováč.
M. Boleslav: Mikulec - Kostka, Suchý, Karafiát, Fulnek - Mareček (77. Žitný), Sakala - Kušej (77. Vaníček), Ladra (87. Kubista), Solomon (87. Kadlec) - Jawo (64. Hilál). Trenér: Holoubek.

SLOVÁCKO - PLZEŇ 1:1 ONLINE ZDE

Branky: 73. Daníček z pen. - 41. Metsoko. Rozhodčí: Zaoral - Antoníček, Kotík - Černý (video). ŽK: Hofmann, Daníček - Traoré, Metsoko, Dweh, Červ. ČK: 64. Přibyl (trenér gólmanů Slovácka). Diváci: 4631.
Slovácko: Fryšták - Blahút, Hofmann, Břečka, Holzer - Havlík, Daníček - Petržela (64. Kim Sung-pin), Kohút (87. Mihálik), Juroška (87. Sinjavskij) - Vecheta (74. Kvasina). Trenér: Svědík.
Plzeň: Jedlička - Řezník (14. Hranáč), Dweh, Paluska - Havel, Traoré, Kalvach (46. Červ), Souaré (61. Cadu) - Vydra (79. Šulc), Metsoko (61. Kliment), Mosquera. Trenér: Koubek.

Tabulka:

1. Sparta 29 23 4 2 66:25 73
2. Slavia 29 21 6 2 60:22 69
3. Plzeň 29 18 5 6 64:33 59
4. Ostrava 29 13 5 11 46:37 44
5. Mladá Boleslav 29 12 7 10 49:45 43
6. Slovácko 29 11 7 11 37:38 40
7. Liberec 29 10 9 10 44:44 39
8. Olomouc 29 10 7 12 39:41 37
9. Hradec Králové 29 9 10 10 31:36 37
10. Teplice 29 9 9 11 31:37 36
11. Bohemians 1905 29 7 11 11 27:39 32
12. Jablonec nad Nisou 29 6 11 12 34:44 29
13. Pardubice 29 7 7 15 28:40 28
14. Zlín 29 5 10 14 36:60 25
15. České Budějovice 29 6 5 18 32:60 23
16. Karviná 29 5 7 17 29:52 22

Výhra nad Baníkem? Nejkrásnější dárek, zářil kapitán Sparty. Byl dojatý z chorea od fanoušků mistra